樂古Nakuz

標題: [解說]繪圖編程介面--D3D [打印本頁]

作者: 毒男善    時間: 29-1-2012 16:23
標題: [解說]繪圖編程介面--D3D

D3D簡介
Direct3D(簡稱:D3D)是微軟公司在Microsoft Windows作業系統上所開發的一套3D繪圖編程介面,是DirectX的一部份,目前廣為各家顯示卡所支援。與OpenGL同為電腦繪圖軟體和電腦遊戲最常使用的兩套繪圖編程介面之一。

以上轉自維基百科

在CS Online中的繪圖編程介面也供玩家選用D3D或OpenGL。

為什麼要
選用D3D

選用D3D可為低配備玩家或顯示卡不勁的玩家使遊玩CS Online時更順。

使用D3D的優點和缺點

優點:

缺點:

CSO指令(可幫助減輕lag程況)
fps_max 100(請先關閉垂直同步)

設定D3D方法
在CSO大聽在上面找"設定"
按下"設定"
按下"影像"
然後將"繪圖編程介面"的設定改為"D3D"
重新啟動CSO(必須)

總結/分析
設定D3D可以幫助低配備玩家或顯示卡不勁的玩家使遊玩CS Online時更順。若你不是低配備玩家或顯示卡不勁的玩家,哪就不建議你用D3D了。
如果你使用D3D後出現異常程況,並認為該異常程況影響你遊玩CS Online,請你轉返做OpenGL。
低配備玩家或顯示卡不勁的玩家轉D3D只是一個小方法,我建議你轉換顯示卡或提高電腦配備我也是一個顯示卡不勁的玩家,開始玩Cs online時開手電筒和視野鏡都很Lag,直至轉用了D3D後,問題解決了。

支持者請按一按

作者: calvinngth    時間: 29-1-2012 16:30
感謝樓主既轉貼~
作者: 毒男善    時間: 29-1-2012 16:32
感謝樓主既轉貼~
calvinngth 發表於 29-1-2012 16:30

不是轉貼=.=基論解說只不過係我自已加上去^^
作者: sealion2    時間: 29-1-2012 16:42
D3D係唔係預設?
作者: 毒男善    時間: 29-1-2012 17:12
D3D係唔係預設?
sealion2 發表於 29-1-2012 16:42

CS Online預設的繪圖編程介面是 OpenGL
作者: pakchau611    時間: 29-1-2012 17:43
你一定有D轉帖
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/Direct3D

作者: 鴻-    時間: 3-2-2012 21:55
【攻略有獎送 - 版主評分表格】
感謝樓主為CSO版製作教學,以下為本主題的評分。
內容:不獲評級
文筆:不獲評級
數據支持:不獲評級
排板:不獲評級
★總得分:不獲評級

獲得FUN Point:---
獲得樂點數量:---
獲得主題精華:---

恭喜樓主獲得以上獎勵,請再接再勵,發揮助人自助精神!
《攻略有獎送》介紹- http://www.ncso.tk/guides/add/

>>查詢FUN Point方法,到以下網址,輸入你的UID即可
http://www.ncso.tk/list/check
作者: 毒男善    時間: 4-2-2012 10:46
【攻略有獎送 - 版主評分表格】

恭喜樓主獲得以上獎勵, ...
鴻- 發表於 3-2-2012 21:55

不獲評級??????????????
作者: yklau1999    時間: 4-2-2012 10:56
thx!!
作者: BlUelXxEr乂f0k    時間: 4-2-2012 12:00
如果你吾係轉貼既話,我會留個CM俾你既
作者: benting310    時間: 4-2-2012 20:59
不是轉貼=.=基論解說只不過係我自已加上去^^
毒男善 發表於 29-1-2012 16:32

你係咪個title 打漏左 [原創] 2隻字? = =
作者: 旋風X管家    時間: 4-2-2012 21:01
作者: 豪仔Alex    時間: 4-2-2012 23:41
轉左D3D之後人地開電筒唔會Lag
作者: siumolkz    時間: 4-2-2012 23:53
好多人講過了-.-
btw thz
作者: 2c27    時間: 5-2-2012 00:06
出埋opengl,比多個bravo你~
作者: ~tcc~    時間: 5-2-2012 09:51
若你不是低配備玩家或顯示卡不勁的玩家,哪就不建議你用D3D了。
呢個係重點嗎a_a
作者: fire2007    時間: 5-2-2012 12:20
如果你講埋opengl
會仲好
作者: 鴻-    時間: 5-2-2012 12:29
【攻略有獎送 - 版主評分表格】(更訂板)
內容:1
文筆:1
數據支持:1
排板:2
★總得分:5

獲得FUN Point:---
獲得樂點數量:---
獲得主題精華:---

恭喜樓主獲得以上獎勵,請再接再勵,發揮助人自助精神!
《攻略有獎送》介紹- http://www.ncso.tk/guides/add/

>>查詢FUN Point方法,到以下網址,輸入你的UID即可
http://www.ncso.tk/list/check
作者: `豪[h0]    時間: 5-2-2012 12:47
唔該哂
作者: godofzero    時間: 6-2-2012 10:49
原來上世紀既產物依加仲有人用LOL
作者: sillymonkey    時間: 18-2-2012 19:09
話題你轉貼都用下個用腦- -
改字眼啦- -
作者: hoyin1996121    時間: 18-2-2012 19:27
我點樣都唔lag~.~
作者: tonywu326    時間: 25-3-2012 07:50
點解我用唔到OpenGL ge???
作者: 1113233    時間: 6-8-2012 23:19
回復 1# 毒男善

垂直同步咩黎?
作者: 1113233    時間: 7-8-2012 10:16
回復 1# 毒男善

轉左D3D.但係玩沙2成個場D牆同地下勁光.用電筒照過都係咁樣
作者: Zweix    時間: 30-8-2012 01:19
D3D太光=__="而且用左得30幾FPS...慘
作者: roompklee    時間: 4-9-2012 06:35
唔錯啱D  N0 F
作者: ssdfa    時間: 8-10-2012 19:20
感謝樓主
作者: 僖爺=]    時間: 29-10-2012 09:23
回復 1# 毒男善

咁我想問玩一般果陣時有冇白光出現?(DUST_2)

你係咪毒男團成員?^0^
作者: qwqw135790    時間: 11-11-2012 22:01
唔錯唔錯
作者: 想點?!×.×    時間: 16-11-2012 07:42
D3D簡介:
Direct3D(簡稱:D3D)是公司在上所開發的一套3D繪圖,是的一部份,目前廣為各家所支援。與同為 ...
毒男善 發表於 29-1-2012 16:23

咁仲有另一個係咩?

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcnocontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2