打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] 做乜討論屁王大人個post會關閉左嫁???

關閉 [複製鏈接]
禁言咪走去巴哈
回復 支持 反對

以下文章略長,而且結構混亂
無時間的讀者可直接飛著看小結

第一章: 紅海戰略

相信該文章已簡單解釋過紅海戰略,該文章作者指出:他透過紅海戰略成功擊倒競爭者。
但當深入研究,便會發現這戰略難以套用在虛擬世界 (點數交易 或 電子貨幣)
令人不禁懷疑到底紅海戰略是否為該作者帶來豐厚利益。

原因:於點數交易內,使用紅海戰略難以創造及留著客源,以發揮增加市場佔有率效果,原因是涉及壟斷,經營點商成本太低,點數(電子貨幣)與遊戲幣掛勾等概念問題 (你會唔會經常只係同同一個人交易?有既。。。電燈公司囉)

現實世界內紅海戰略某程度上可行,以衣服市場作假設性例子

假設相同衣服,只有公司A和公司B有在賣
公司A刻意平賣,另一間公司B則按正價賣,買家自然會選擇公司A。

當事件重覆一次,兩次,三次,買家發現公司A比公司B便宜
由於買家對公司A的印象就是便宜。買家未必願意再付出額外時間成本去收集資訊(即係唔想行過去公司B睇下同一產品賣幾錢)

公司A成功靠價錢創造及留著客源。久而久之,B公司因缺乏銷貨,面對租金/其他成本問題,便可能會結業。

由於市場上已沒有其他公司賣衣服,所以公司A自然獨佔市場。這才是真正的紅海戰術。但要成功使用紅海戰術,需配合一定程度條件。例如市場對該產品的需求情況,市場資訊不能過於流通,或競爭對手是傻子不會推出其他優惠等等。

問題:紅海戰術能否使可行於點數兌換市場?甚至令該作者獲得壟斷優勢?

該文章作者指:價格首要比人便宜,我要係市埸上增加客源,就要懂得運用MARKETING既知識,利用紅海戰術..以削價消滅同業...

事實上,由於賣家可以自由進出市場,而且資訊流通下,任何人都可以隨時知道文章作者點數兌換遊戲幣比率 (1:XXX)

小結:即係你同我都可以做點商,然後賣得比文章作者便宜,難道只靠這點可以擊倒文章作者/成為市場最大?然後再提高價格賺差價?事實上紅海戰術在虛擬點數交易很難發揮效用。另外其實。。。競爭對手也懂得調節價錢。

題外話:見到作者提左少少Marketing…其實marketing有4Ps for product / 7Ps for services. Price只是其中一環。多項競爭上,以價格戰(price war)最不智。正如百佳同惠康唔會打價格戰。有空可以看看長知識。

文章另外指出:1張點數數十億,錢來得快易控制,換成巨幣再賣,再買點數,差價1張可以賺10-15多億。

其實非常重要的一點:作為兌換商,當你使用紅海戰術時,你會愈平兌換點數。但同時你所獲的巨幣就會愈少,可賣出巨幣的能力就會愈少,因而必需提高巨幣價格以收回成本(買點價錢)

當然我認同文章所說,點數:遊戲幣:HKD不常處埋合理兌換價,透過錯價的短炒可以獲利。

但切勿忽視巨商市場的大小及市場對點品/遊戲幣的需求需求不是無限的。這些因素均會影響交易或貨物輪轉速度,從而進一步影響利潤的多寡及效率。

在虛擬世界的點數市場,玩家不可能透過紅海戰術創造獨佔市場。

除非以下3個可能性
1)        文章作者生產點數的成本比其他對手低
2)        政府只容許該文章作者賣點,或只容許其他玩家只跟文章作者買點
3)        文章作者為遊戲營運商,擁有著創造點數Barcode的能力

可能性2/3可以排除,我不相信紅海戰術可以令到政府/遊戲營運商只容許文章作者賣點,或令作者成為遊戲營運商

餘下的可能性:到底點數。。。是否存在較便宜的生產成本

不是沒有可能,只是很難。

作為點數兌換商的生產成本就是HKD - 去點數店買點,換成遊戲幣。再作錯價炒賣。
一切由點數開始,除非作者是點數代理商,否則任何玩家付出HKD買點的價錢都差不多(點數與貨幣掛勾)
或者文章作者真係真係有能力,相對其他玩家/點商下,以較低成本獲得點數/點品。例如大規模用HKD收點數,即係economic of scale(但你懂的)

接下來小弟都會寫寫會對該文章的意見。希望小弟的愚見可引發大家獨立思考,以避免被別人批評。

評分

參與人數 2Bravo! +2 收起 理由
banban14822 + 1 NICE
fpeter + 1 GOOD

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 177# 臭乂欺

高手分析,  學到不少

另外屁王大人他用方式, 是要用非常非常多時間, 找客交易, 收材料, 一天他可以做多少單, 一天可以製造多少武器, 開服初期. 就算有HKD都好,
市場都不一定巨幣, 貨可以收

開服時咁少時間, 他方法有沒有可能達到佢指標
回復 支持 反對

以下文章略長,而且結構混亂
無時間的讀者可直接飛著看小結

第一章: 紅海戰略

相信該文章已簡單解釋過 ...
臭乂欺 發表於 5-3-2016 01:27

(非學術)
其實一個新市場出現,會有以下發展:
1第一獲利者(頭啖湯)-eg. apple
2然後面對競爭-eg. microsoft windows/samsung (技術?政府政策?合約?)
3勝利則壟斷或相對壟斷-eg. microsoft windows(被反勝)
失敗則分享市場-eg.samsung/LG/SONY/microsoft
4競爭壓榨利潤 (失敗)
其實非常重要的一點:作為兌換商,當你使用紅海戰術時,你會愈平兌換點數。但同時你所獲的巨幣就會愈少,可賣出巨幣的能力就會愈少,因而必需提高巨幣價格以收回成本(買點價錢)

供應者決定離開與不離開,市場穩定
(純市場觀察,無學術依據)

而點數,相必沒有任何壟斷可能......
回復 支持 反對

要懂得看市場走勢 一定會用外掛啦
仲同你慢慢打怪?
回復 支持 反對

岩岩去完投訴區一轉
又學到野啦
版主首先是一位會員,除非其以版主身份發言,否則該版主身份仍然只是會員,受版規所限,不應以版主視之。
該言論並不涉及任何版規,不予加入考慮之列。

另外,誹謗,應為*************之職責,樂古討論區無權處理。(*****係龍門咁解 自己搬啦)
回復 支持 反對

岩岩去完投訴區一轉
又學到野啦
新手勿電 發表於 6-3-2016 02:42

名都唔洗睇就知邊位戇_仔講
講野咁官腔又幫外掛果邊只有一人
回復 支持 反對

我等多幾日佢再唔處理好依單野
我係度開post聯署算

個個版主答埋d唔知乜野俾我 直接skip哂我n咁多個pt
回復 支持 反對

之前聽人講屁王好勁,同普雷威傾生意
內容大約如下
屁王玩巨商既佔有慾已經到達一個大家都估唔到既地步
於是佢自己都想做代理/GM
之後send信去普雷威講:願意出20萬HKD同佢買個GM位(唔知真的假)
普雷威回信:20萬就想做GM代理?
聽完我笑左成晚都訓唔著~
可唔可以唔好比呢個post停?
因為實在太過睇唔順眼,打機姐,洗唔洗玩到咁無人性?
花無恨真人係我小學同學,走團拎你幾千個3色姐
就要叫外掛佬無限彈人?真係覺得自己有錢就大_曬啊~
自己味又係用外掛~你d錢唔係收外掛錢起家?
雖然我後期都有用掛,ac都封埋,亦都連累埋fd既物品,小怪,錢都無曬
但已經我都親眼見到屁王5秒出戰入戰,可惜無拍片
想拍果時佢已經人手即刻停左,相我就有影,但相唔代表d咩我知~
人證就係度,你仲有咩想講啊狗?出黎發表下得將感受!
本人已對巨商失去希望~~~~圖我都發左比巨商gp友睇曬~
回復 支持 反對

之前聽人講屁王好勁,同普雷威傾生意
內容大約如下
屁王玩巨商既佔有慾已經到達一個大家都估唔到既地步
於是 ...
yclcch33 發表於 7-3-2016 01:25

咁厲害, 未來巨商代理
20萬宣傳費都唔知得唔得
不過, 點知佢老人家, 想什麼
洞悉先機, 咁厲害, 我地識條鐵   
回復 支持 反對