查看: 4585|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[GF/DM] [給新手的] 打XG3的注意事項(已增加機台位置)

關閉 [複製鏈接]
回復

雖然火雞大未寫完,不過想就第5點問一問

既然對於3.幾的難度已經感到吃力,果然還是選FREE SELECT

講到Pleasure Box,係咪即係好似SDVX的買歌系統呢?

即我見到有一欄勁多歌好似鎖住左咁,那個就是Pleasure Box嗎?
回復 支持 反對

回復 支持 反對

其實開Encore 唔係太難..

只要extra 專用曲SS 就得..

但係唔知點解有時見到D人 9x % (唔係ss ) 都入到encore..

==============================
同埋  火雞大大  漏左每日連線曲 chain combo Live Point  個D 未講

btw  我真係好懷疑其實  xg3 改Pleasure Box 開歌方式係咪要就大夏祭..

如果冇改到都好似以前咁抽key 開box..........嗯....
回復 支持 反對

冇錯係要打extra專用曲架啦
(解釋一下:即係打完第三首 入左extra stage之後 就會多左d紅名曲 就係果d啦)

不過條件唔係SS 而係per率達95%或以上
當然任一難度也可 包括NOV
不過DM捉per真係唔知點解咁難

=================================

Chain Combo我反而唔係太熟
剩係知session既時候 好似係自己甩左人地未甩 都會當你未斷combo
唔清楚

Live Point我諗只需要解釋下係用黎開歌同開道具就夠(嗯嗯
我去改一改上面

===========================

另外xg3改壓力箱系統...
我唔敢肯定係咪要就大夏祭
不過宜家呢個換錢系統 的而且確係對初心者有利
抽key開box既話 一見到果兩首都要8係key就..............嗯....
回復 支持 反對

回復 支持 反對

回復 支持 反對

辛苦哂版主

我有個無關重要既問題 點解fail要腰斬 唔比玩落去:(
回復 支持 反對

回復 支持 反對

其實腰斬係dm同gf既特色黎ga....xg前既v系已經存在....
同jubeat.....太鼓呢d計分既音樂game唔同.....
dmgf...跳舞機呢一類屬於血量計既音樂game只要連續miss太多note令血量變0就會自動fail首歌
就算你之前連左幾多combo都好...各有各好玩啦~
回復 支持 反對