樂古Nakuz

標題: 顏色!! [打印本頁]

作者: cheng786    時間: 19-1-2008 11:56
標題: 顏色!!
你地有冇想過!!人人見到ge顏色係唔到!!只係我地由細到大d人都係話果隻色係咩色!!
eq:其實我見到果個係白色,但係因為我由細到大d人都係話果隻色(白)係黑色!!
作者: 仲少    時間: 19-1-2008 16:32
只要大眾認同
名稱就係真

因為只是名/代號
作者: cheng786    時間: 19-1-2008 22:32
原帖由 仲少 於 19-1-2008 16:32 發表
只要大眾認同
名稱就係真

因為只是名/代號

甘你同唔同意我ge講法??
作者: runescape1027    時間: 20-1-2008 10:53
我明你講乜...姐係我地可能所見到既顏色都唔一樣...
但係由於細細個就比人定左邊隻色係咩色...
e.g.       本來               x=x   y=y   z=z
不過我就會變左係          x=y   y=z   z=x
姐係如果我係你既角度睇...  我會超唔慣...
我之前成日都係咁諗=]
不過而家發覺見到就得啦...哈哈"...
作者: aesopu63855    時間: 20-1-2008 14:57
標題: 回復 4# 的帖子
嗯,呢d唔係由眼角膜分析光既反射嫁咩-.-
作者: 稱風    時間: 20-1-2008 15:21
QQ係囉,,有疑問(舉手

咁由細到大人地都話"X"係A,,(其實係Z
咁唔係應該會意識個個係A咩,,咁點會覺得係Z!?

我引用樓主既例子,,你見到既係白
老師教你是黑,其他人都話係黑(那些都是沒色盲
咁唔係應該會意識唔到"黑"其實係白咩!?
作者: 2738    時間: 20-1-2008 19:15
我都有諗過呢個問題
不過我諗唔會發生..
作者: cheng786    時間: 22-1-2008 18:45
原帖由 2738 於 20-1-2008 19:15 發表
我都有諗過呢個問題
不過我諗唔會發生..

點解你會甘諗??可唔可以話俾我知??
作者: 亂戀男孩    時間: 26-1-2008 21:29
好有可能  因為我都有諗過呢個問題
話唔定其實我係一個黑人  哈哈                 os:[低能 ]
但我諗有兩種係唔會有錯[黑,透明]            你既os:[黑點解係?透明就知姐! ]
唔話你知  自己合埋眼諗下啦
作者: 守衛~朗    時間: 26-1-2008 23:59
好像是天空一樣
為何要叫它做天空!?
只是人類想給它一個稱呼!
作者: kly07    時間: 27-1-2008 01:18
名稱 只是人所定義的

只要被人所認同,就可以了
作者: 黑色彩虹    時間: 27-1-2008 11:23
下.......咁係咁嫁喇
想點呀= =?
作者: 無痛失戀    時間: 1-2-2008 12:44
= =呢d野好主觀ga姐
作者: ﹝●﹏●﹞    時間: 20-2-2008 23:19
我明你想講咩

姐係可能我睇到所謂的果種色  係人地脈中睇起黎又係第2隻色

但係都係叫同一種色個名 因為人地話果隻叫做咩色咁

可能樓上的人係唔係誤解左樓主講的(= = 可能我誤解.........)
作者: ☆樂★    時間: 20-2-2008 23:52
標題: 回復 樓主 的帖子
有時我也會覺得我是否真是這個樣子呢
作者: cheng786    時間: 23-2-2008 16:57
原帖由 ﹝●﹏●﹞ 於 20-2-2008 23:19 發表
我明你想講咩

姐係可能我睇到所謂的果種色  係人地脈中睇起黎又係第2隻色

但係都係叫同一種色個名 因為人地話果隻叫做咩色咁

可能樓上的人係唔係誤解左樓主講的(= = 可能我誤解.........)

你冇誤解到!!!![[onion_48]]
作者: 囧H豪O囧    時間: 22-3-2008 01:10
呢個問題我以前成日諗~但係我都諗唔到有咩方法可以解決=.=~
問佢覺得呢隻色暗唔暗既話~佢又當左我既(暗)係(光)~
問極都問唔到~所以宜家都冇乜理佢~反正都冇乜野姐我估~

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcnocontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2