樂古Nakuz

標題: ...........極度冇自信的我......... [打印本頁]

作者: W~fred    時間: 28-2-2008 00:12
標題: ...........極度冇自信的我.........
點解會咁?自從上左中六之後 開始封閉自己 同自己講專心讀書 咩都唔理 唔去識新人(新校) 唔參加活動
ce 前我都仲係一個中性既人  唔封閉 有少少passive 但唔嚴重
而家既我  係班房裡面係自己lei 埋一角既人 唔會主動搵人傾計 搞到我而家係完全唔想接觸外界 連平時d朋友都唔想
唔會主動打俾佢地 人地約先出去

極度冇自信........點解會咁
我諗過其中一個原因係因為我有口氣 (胃酸倒流)
因此同人講野成日好介意 好驚會影響到人 搞到我完全冇晒想去識人同人傾計既衝動

點算好,,,? 我已經中7了.... 就黎要出黎做野啦 (whatever 入唔入到大學)
我完全係唔想接觸出面世界 最好一直係咁讀書...
有冇人可以幫我?
作者: oph    時間: 28-2-2008 16:55
考到大學
再讀碩士
再上博士
再做教授
咁就基本上係讀書同工作一齊做
作者: 風之劍俠    時間: 29-2-2008 01:33
原帖由 oph 於 28-2-2008 08:55 發表
考到大學
再讀碩士
再上博士
再做教授
咁就基本上係讀書同工作一齊做

e個都算係一個方法...但係要做到就難上加難
錢又係一個問題
一路考上去就真係好難
如果佢係咁冇自信   比佢做到教授又點 咪一樣要同其他人一齊做野...
作者: 08320832    時間: 2-3-2008 22:44
你咁樣唔得個喎
建立社交幾緊要個喎
做生意都要識得建立人脈
人脈即係財脈

我諗過其中一個原因係因為我有口氣
呢樣野可以改
飲茶可以去口氣   食下糖 香口膠
多飲水
作者: ﹂小楓﹁    時間: 9-3-2008 15:35
自信的力量..會改變自己人生的-___-"
不過又唔好過份自信...
出黎識多d人 你既生活都好d啦- -
唔通一世係屋企做自閉仔咩...
作者: 無名方士    時間: 9-3-2008 15:52
樓主試下嘗試識一個班中的同學之後再慢慢識埋其他~不能急
作者: [S]Cream    時間: 15-3-2008 20:19
咬多d香口膠lo∼
游水係增強自信其中一個好方法!
我都係靠呢招 一個暑假令我改變哂!
作者: 無名方士    時間: 15-3-2008 22:24
插袋都唔錯嫁~我地班都好多人插袋
作者: 自問    時間: 17-3-2008 20:41
試下搵一下祉工應該可以幫到你
作者: Hinton    時間: 22-3-2008 16:27
原帖由 無名方士 於 15-3-2008 22:24 發表
插袋都唔錯嫁~我地班都好多人插袋

插袋好似同增加自信冇咩關係喎......

回樓主,
如果你驚口氣的話,咁學樓上幾位講,食多啲香口膠囉,唔係就食易極,我覺得呢樣清口氣好勁
加上你可以講嘢嗰陣動作細啲,咁走出嚟啲口氣都冇咁勁啦

仲有,口氣呢樣嘢大把人有啦
你唔可以因為呢個excuse去封閉自己嫁喎......

你都識講你而家中七,如果入唔到大學,就會早一步出嚟接觸社會,到時你咩都唔出聲係唔得嫁
我相信你自己都知啦......

既然係咁,咁點解唔去識多幾個朋友呢?
作者: 無名方士    時間: 23-3-2008 02:20
標題: 回復 10# 的帖子
你要知道.唔係個個人都敢係街上或學校果到插袋.咁樣可以訓教樓主o既膽量同埋嘗試增加佢既信心
作者: Hinton    時間: 23-3-2008 14:54
原帖由 無名方士 於 23-3-2008 02:20 發表
你要知道.唔係個個人都敢係街上或學校果到插袋.咁樣可以訓教樓主o既膽量同埋嘗試增加佢既信心

我覺得你諗嘢太奇怪啦= =
插袋呢啲嘢好主觀嫁啫...唔通行街嗰陣插袋會畀人打?所以唔夠膽插?

點解可以訓練個人嘅膽量呢?

我個人認為,增加自信心係靠自己去見識多啲,同人相處耐咗,自然理解到人與人嘅相處之道,
咁反而自信會多咗,因為知道人哋點睇自己

而同插袋冇咩關係囉...- -

作者: 破風箭    時間: 25-3-2008 22:41
樓主令唔令仔先..
你令仔又想勇d我建議你去玩one night stand
(啦啦啦,我照字面譯架喳,我真係真係叫你係企一夜架喳[[bao_43]] )
作者: BeSt`Ocean    時間: 30-3-2008 23:41
多d清理口腔囉, 李施德林唔錯架
作者: W~fred    時間: 2-4-2008 18:55
我記得我由細細個開始都好似冇主動去識過一個朋友  一直以黎 身邊既朋友都好似係主動過黎識自己 ...
我成日都覺得冇咩必要去主動識人 但係,..我又好羨慕個d 有好多朋友既人
我想問你地主動去識一個朋友既心態係點? 係出於咩?
仲有  一開始我覺得好尷尬 開場白應該講咩?
作者: Hinton    時間: 6-4-2008 12:44
原帖由 W~fred 於 2-4-2008 18:55 發表
我記得我由細細個開始都好似冇主動去識過一個朋友  一直以黎 身邊既朋友都好似係主動過黎識自己 ...
我成日都覺得冇咩必要去主動識人 但係,..我又好羨慕個d 有好多朋友既人
我想問你地主動去識一個朋友既心態係點? ...

以我個人而言,我識朋友之前會睇吓人哋嘅眼神,
如果對方對我冇咩敵意的話,而且自己認為對方識得過
就會同佢傾謁...不過要靠fd搭fd咁識先得,唔係茂茂然同個人講嘢會怪咗少少

而我識朋友嘅心態就係,擴闊自己視野......
因為唔同嘅朋友有唔同嘅經驗、待人處事嘅態度
如果見到佢有可取之處嘅,我就學
見到佢有啲令人難受嘅地方,我就話佢知,佢邊啲地方令人唔滿意囉

我就認為樓主你應該主動啲識朋友

唔好理其他因素,

一個真正嘅朋友,應該可以包容你嘅缺點嫁嘛

冇人係完美嫁喎...更何況,你而家係識朋友,唔係識女仔*喎

如果你有時覺得embarrassed嫁話,咪問返自己,你識對方嘅出發點係識朋友,定係識女仔*囉

假若對方唔想同你做朋友,你可以識第二個、第三個嫁啫,呢個世界咁大

唔好因為自己嘅被動性格,而令自己封閉喺一個細小嘅世界度嘛

如果樓主仲係冇勇氣去做第一步,去主動講嘢的話,

咁你就假設一件好著緊嘅事物,如果唔做的話,就會失去/發生囉

我成日都咁做

例如我做一啲事會驚,甚至冇勇氣去做,我就會諗自己鍾意嘅人,如果唔做呢件事,我就會見唔到佢,

又或者同佢冇可能...咁我做嗰件事嘅勇氣就會大好多

to sum up,以上方法有冇用,都係睇樓主你個心

如果你個心本來已經想識朋友的話,身邊嘅人就算一句encouraging嘅說話都冇講過,樓主你都會去識
如果你個心根本唔想識朋友,身邊嘅人就算講千萬次勸勉你嘅說話,你都唔會去識

所以點樣決定你嘅人生,視乎你個心點諗

既然你個心係想去識朋友的話,就去識啦

*:女仔係指女朋友,唔係女性朋友

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcnocontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2