樂古Nakuz

標題: 朋友雖多.但沒知心 [打印本頁]

作者: 笨Siu乂輝    時間: 12-5-2008 12:57
標題: 朋友雖多.但沒知心
我人際關不算好不算壞

朋友雖多的是...但沒一個是知心的

即是...我那些朋友中...他們每一個都只是當我是非常普通的朋友

不會向我訴解心事,當然,有好玩也不會叫我一起去

我感到好自卑/.\

怎樣才可以在他們心中提升一下我的地位呢??[[yoyo_119]]
作者: 無名方士    時間: 12-5-2008 13:00
真心朋友難求.知己也是.自然好.相信樓主係人世中一定會並到.但要懂得把握
作者: denny20011325    時間: 12-5-2008 13:32
要得到別人的認同  即使在校生活亦好 再工作上也好  

也不是一件容易的事

想得到別人的接納  就要做d 野比人睇  

例如你打機方面 好似我咁  我打信的確是好神的 so 網吧d fd 都會主動叫我玩

我玩左2年多信長  表現好唔好  有目共睹la~

你要學校朋友 認同你  你就要做d 野la

你邊科最叻  你就著手係個科  好似我咁 我讀書個陣 歷史我唔溫都可以好高分

因為平時有玩開歷史game 同埋睇書  d人唔識  自然會問你

當你教左d 岩既野比佢地  佢地又信得過你  你就開始提升地位 ( 自然的
作者: 好艾力度    時間: 12-5-2008 17:07
標題: 回復 3# 的帖子
樓上講既野好岩,
我小學嗰陣岩岩由大陸落來, 冇乜朋友.
上咗中學之後我努力讀書, 整到自己理科野都OK
咁有D同學就會經常打電話問我功課.
慢慢地佢地又叫我同佢地玩同一隻online game, 之後佢會同我分享好多個人經歷, 甚至自己的私人事也向我徵詢意見.
而我自己搵到一個平時上堂不常講野既同學, 我同佢做咗fd之後, 成日打電話俾佢同佢傾, 慢慢佢就變咗我既知心.
突然發現, 當B是A既知心既時候, A不一定是B的知心, 睇你係想搵人向你傾談OR你想向人傾訴LU~

另外, 得閒打下Xanga講下自己既內心感受出來, 睇下有冇人會明白. 咁樣就好易搵到知心好友.
作者: to123ko123    時間: 15-5-2008 21:45
原帖由 笨Siu乂輝 於 12-5-2008 12:57 發表
我人際關不算好不算壞

朋友雖多的是...但沒一個是知心的

即是...我那些朋友中...他們每一個都只是當我是非常普通的朋友

不會向我訴解心事,當然,有好玩也不會叫我一起去

我感到好自卑/.\

怎樣才可以在 ...

盡量配合佢地傾計既野!!!!

你可以主題約佢地"佢地唔出既話"咁就算!!!

(已經俾左一個好印象俾人)

到時一地大多數會約你出街!!!!

P.S你呢個情況係我小六試過"
作者: chk2014    時間: 18-5-2008 19:43
你主動d約佢地
多d同佢地傾計
有好野玩就叫佢地  時間長左 有2個可能性
1 佢地會當你(酒肉朋友)  
2 佢地會當你(真心朋友)
作者: to123ko123    時間: 19-5-2008 22:01
原帖由 chk2014 於 18-5-2008 19:43 發表
你主動d約佢地
多d同佢地傾計
有好野玩就叫佢地  時間長左 有2個可能性
1 佢地會當你(酒肉朋友)  
2 佢地會當你(真心朋友)

人地會覺得佢好煩的"

所以人地唔去"唔好硬要人地去!!!
作者: kit06    時間: 19-5-2008 22:03
你搵日同一個你認為最FD既 試下同佢講下心事
如果佢都有講返俾你聽 ,證明佢都信得過你
作者: to123ko123    時間: 19-5-2008 22:27
原帖由 kit06 於 19-5-2008 22:03 發表
你搵日同一個你認為最FD既 試下同佢講下心事
如果佢都有講返俾你聽 ,證明佢都信得過你

不能一時間可以定斷"一定要長時間!!!
作者: newplayer12    時間: 19-5-2008 23:35
有方法既
試下你自己同佢講左心事先
可能佢會按受你呢
遲下佢咪會同你講返心事囉
作者: chk2014    時間: 20-5-2008 01:41
通常要人地同你傾心事
都要你自已同佢傾先
人地覺得你無個份安全感自然唔會同你傾
作者: to123ko123    時間: 20-5-2008 16:50
搵知心係幾難的!!!
作者: zero仔    時間: 20-5-2008 19:42
有瞁考慮結識另1d呢?
又或者係發掘下身邊其他唔太熟既朋友
作者: to123ko123    時間: 20-5-2008 20:05
原帖由 zero仔 於 20-5-2008 19:42 發表
有瞁考慮結識另1d呢?
又或者係發掘下身邊其他唔太熟既朋友

囧"過D係3分鐘熱度"始終同學係最好[[yoyo_171]]
作者: zero仔    時間: 21-5-2008 18:34
標題: 回復 14# 的帖子
唔熟果d都係同學姐-.-
作者: to123ko123    時間: 21-5-2008 18:43
原帖由 zero仔 於 21-5-2008 18:34 發表
唔熟果d都係同學姐-.-

好多連鎖關係"e.g fd既fd既同學既fd既同學-_-"
作者: zero仔    時間: 21-5-2008 18:45
咁多關係-.-囧""""
作者: to123ko123    時間: 21-5-2008 18:47
原帖由 zero仔 於 21-5-2008 18:45 發表
咁多關係-.-囧""""

所以搵知心可以話難又可以話易

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcnocontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2