樂古Nakuz

標題: 邊個職業普攻最勁... [打印本頁]

作者: 健口_口健    時間: 30-1-2009 18:59
標題: 邊個職業普攻最勁...
如題.......................同埋想問弓 高攻  定 劍 高攻???
作者: 健口_口健    時間: 30-1-2009 19:09
搵人回下我啦
作者: fung6a01    時間: 1-2-2009 16:56
劍普攻勁D
BUT你用弓手技術好
1的血唔洗扣  仲好

PS:個人意見  非專業答案
作者: unknow.911    時間: 1-2-2009 17:52
劍右手普攻最勁
咒左手普攻最勁(用光精)
作者: 無名yes    時間: 1-2-2009 19:38
劍右手普攻最勁
unknow.911 發表於 1-2-2009 17:52

人地講弓同劍
關咒咩事
作者: ronaldma    時間: 4-2-2009 20:37
我就覺得弓手易爆擊,,勁d
同埋睇弓同劍同lv武,都係弓高d
作者: 海子...    時間: 5-2-2009 09:09
劍高一點點
作者: kamcalvin    時間: 5-2-2009 18:09
標題: 額....額
劍右手普攻最勁
unknow.911 發表於 1-2-2009 17:52
↑就算係講咒如果人地用抗你打屎忽都打唔入啦
作者: 無名yes    時間: 5-2-2009 18:16
↑就算係講咒如果人地用抗你打屎忽都打唔入啦
kamcalvin 發表於 5-2-2009 18:09

其實我心中有個疑問 ...
其實點解槍普攻(加上提升)用光精會勁呢._.?
用其他精靈唔得咩?提升之後都只係遠攻攻擊+xxx,冇講光屬+xx
唔通係打得暗怪多._.?有錯覺?
定係佢隱藏住有"光屬+xx"?
作者: ronaldma    時間: 5-2-2009 18:55
9# 無名yes

因為組合槍變左光屬,,光精有得+%,,所會變左勁d
作者: 無名yes    時間: 5-2-2009 19:50
9# 無名yes  

因為組合槍變左光屬,,光精有得+%,,所會變左勁d
ronaldma 發表於 5-2-2009 18:55

都話左,提升果招,佢冇寫到話光屬性之力+xxx - -
唔係我都唔洗問啦
迷:當我新仔嗎?
作者: 風之古路羅亞    時間: 6-2-2009 17:51
都話左,提升果招,佢冇寫到話光屬性之力+xxx - -
唔係我都唔洗問啦
迷:當我新仔嗎?
無名yes 發表於 5-2-2009 19:50

冇寫即係加零

不過屬性之力+0唔等於冇屬性

打落暗怪都會得到300%加乘....

所以會感覺到佢勁左

eg:你未提升前既無屬組合槍打林克蚊一下有500

你提升左,變左光屬就會有500*3(蚊係暗屬)=1500攻

反正夢之冇用錯屬性會減傷e回事.....有得加就梗加喇
作者: 無名yes    時間: 6-2-2009 19:09
冇寫即係加零

不過屬性之力+0唔等於冇屬性

打落暗怪都會得到300%加乘....

所以會感覺到佢勁左

eg:你未提升前既無屬組合槍打林克蚊一下有500

你提升左,變左光屬就會有500*3(蚊係暗屬)=1500攻

反正夢之冇用 ...
風之古路羅亞 發表於 6-2-2009 17:51

其實唔係招技能無屬性,就會對應住用緊既精靈去加屬加咩?
招技能無屬性,係指佢裝任何精靈都冇額外去增加個屬性._.,
以你所講,
好似係話隱藏住招槍加屬力bo._.
其實如果你冇提升前裝光精用槍(普攻),
都係會有300%囉._.(無屬性都變有屬,只係冇額外加屬力)
提升後只係加左遠攻xxx,
當然係會較強._.
不過裝其他精唔得咩?
作者: 風之古路羅亞    時間: 7-2-2009 10:55
普攻槍技提升左會變左光屬....

本身光屬+光精一定勁過光屬+其他精既....

好似pvp果陣1轉既人出技都會係出技前跟返自己果招既屬性泥轉左精先出la~
作者: 無名yes    時間: 7-2-2009 11:27
普攻槍技提升左會變左光屬....

本身光屬+光精一定勁過光屬+其他精既....

好似pvp果陣1轉既人出技都會係出技前跟返自己果招既屬性泥轉左精先出la~
風之古路羅亞 發表於 7-2-2009 10:55

好了,不再多說了,再爭論不如去測試
岩岩我用49咒,槍技提升左,
裝備如下,關=關事,唔關=唔關事:
0%光&暗精(關)
神+5 44槍(關)
優+0 46袍(唔關,只加抗性)
古+5 45杖(唔關,加火屬&吸mp,e家係光暗屬)
修3寶(中間-3-,有個係加光屬的,唔用佢就得,以免影響數值)
鹿帽(唔關,加100hp&防食人花)
x口(關,全屬+15[?],因為係屬加既,唔洗換)
露出自己的醜態>"<
大概都係咁吧,

沒有任何既效果,(例如係神武果d野,冇既)

所以只有0%光精&暗精的存在,沒有加任何額外屬性增加,
e家係打1村果隻弱小黃色貝諾
0%光精(不計爆擊)
大概在71x~73x
0%暗精(當然也不計爆擊)
大概在71x~73x

知道差別嗎?
你唔好講話要我打埋個x係乜,
唔通只差果小小攻,你又要比較?

証明左槍提升後,沒有任何額外屬性增加._.
唔信既自己試下,當然d裝唔可以有單一你測試隻精靈既屬性(例如你用光精&暗精,有個裝係加光屬,唔可以咁哦) 又或者 係加全屬 ,又要精靈%一樣,先可以作出比較
否則都只係其中一隻精勁d
作者: 風之古路羅亞    時間: 7-2-2009 22:10

0%即是沒有吧

沒有的話怎測也沒分別......

要測也請找高%數一點的精靈....

兩隻50%的光暗精吧?

實測部份你來吧 , 在下沒這閒功夫

仲有 , 要測的話「除哂」d裝,只裝上測驗用工具(槍一把,精一隻)

這樣才是最公平的測試

突然想到一個例子

以前我用63弓試攻時,記得普攻有800~900多(不含爆擊)(光精50%)

用5轉弓時,普攻「光屬」,裝備同一隻光精(還是50%)

記得普攻有2千起頭

普攻那雙位數的攻擊力追加和光屬力追加可別說會導致有兩~三倍的差別啊....

等一下補上現在的我,攻擊時的數據

---------------------------------------分隔線-----------------------------
武器資料恕不提供 (太弱)

以1轉弓手普攻作樣本,爆擊和增傷無視

以下數值為連續取10次樣本後的平均數值

「光精 59%」(1106.1)

「暗精42%」(1165.7)

多了65攻請當作武器的浮動值吧?也不是很多的樣子

共通點就是「1轉的普攻沒有附加任何屬性,屬力。」

以上可知,無屬性攻擊不會因為裝備精靈而有額外的屬性之力增加

--------------又一條分隔線----------------

再來,這我是法師朋友「閃光之擊」提供的實驗數據。
(名字已被允許公開)

實驗武器是「古代的雷登組合槍+5」

技能為「組合槍攻擊」,已學習提升等附加技能

「49%光精」1640   
「42%暗精」1029  

誤差部份請求補完(?)

但7%的精靈能力誤差,導致的不可只7%的數值誤差呢

實驗到此結束,有問題再問
作者: 無名yes    時間: 8-2-2009 10:59
0%即是沒有吧

沒有的話怎測也沒分別......

要測也請找高%數一點的精靈....

兩隻50%的光暗精吧?

實測部份你來吧 , 在下沒這閒功夫

仲有 , 要測的話「除哂」d裝,只裝上測驗用工具(槍一把,精一隻)

這樣才是最 ...
風之古路羅亞 發表於 7-2-2009 22:10

咁唔通夢古夢古=無屬?
咁點解加招神武會勁d既._.?
(打暗怪吧)

而且我係冇光暗精50%的-o-"(唔得閒打豆練嘛@@")

如果真係除哂d裝,我諗個結果都係差唔多._.
火屬,唔關光暗精事
任何屬抵抗,唔關攻擊事
全屬,既然係全屬,咁就公平吧?!
hp&mp,唔關事吧?
修3寶,已除左加光屬果舊野,其他又冇加暗屬,唔關事吧?

其實我諗咁樣都唔會影響到攻擊力,
就算影響到,我一陣再補上哦@.@
作者: 風之古路羅亞    時間: 8-2-2009 11:13
咁唔通夢古夢古=無屬?
咁點解加招神武會勁d既._.?

而且我係冇光暗精50%的-o-"(唔得閒打豆練嘛@@")

如果真係除哂d裝,我諗個結果都係差唔多._.
火屬,唔關光暗精事
任何屬抵抗,唔關攻擊事
全屬,既然係全屬,咁就公 ...
無名yes 發表於 8-2-2009 10:59

神武加的是屬性之力

「(攻擊時附加屬性之加+狀態技的屬性之力)*(1+精靈%)」/抗性%=屬性方面提供的攻擊力

if 一名法師為夢古提供了500的光屬性之力

「0(夢古普攻沒屬力加)+500(神武屬力)*(1+0%)」

最終會多了500的屬性之力,這就是多出來的攻擊力來源

你有空時可以去神殿找100%抗的偵察儀

以加了神武的夢古普攻,連續取樣本10次至無限次,再把所有樣本數值除以取樣次數

和沒加神武的夢古普攻,連續取樣本10次至無限次,再把所有樣本數值除以取樣次數

屬性之力因為被抗性吃光光,所以不會有數字上的攻擊力看出。

裝備的部份就算了吧XDD

反正實驗兩種情況時也不會有改變,視為公平狀態應該沒問題
作者: 無名yes    時間: 8-2-2009 11:47
神武加的是屬性之力

「(攻擊時附加屬性之加+狀態技的屬性之力)*(1+精靈%)」/抗性%=屬性方面提供的攻擊力

if 一名法師為夢古提供了500的光屬性之力

「0(夢古普攻沒屬力加)+500(神武屬力 ...
風之古路羅亞 發表於 8-2-2009 11:13

咁下次加火神or水神or暗槍加暗屬果招 試試看@_@

可惜沒有同%光精&暗/水/火精 呀.....

如果有月光精就可以了我- -+,
我有左隻火月精(08中秋活動送的@_@),
可惜就係冇月光精,唔係同%可以測試 光&火睇下掂唔掂._.不過最好都係光暗吧._.
因為都係300%,不過打無屬唔係一樣架咩._.?有屬打無屬嘛._.

不能測試吧.0. !!
作者: 風之古路羅亞    時間: 8-2-2009 13:41
你泥測/v\  見到數字開始反胃......

0%又試不出 (汗

海s掛賣300m一隻月光-v-!

無屬被人打加30%傷,打人又加30%傷

對.0.
作者: s!u明    時間: 26-2-2009 21:43
計吾計埋 S卡 ? 計既話. 光弓囉. 他沒抗的話
作者: 風之古路羅亞    時間: 26-2-2009 22:32
如ALL PT為零呢?

樓上的「光弓普攻最強」一說是建立在什麼基礎上?

15LV劍既2轉劍對拎85LV弓既5轉弓?

我敢話同LV,武器等級相同的武器,卡片,無論咩職都差唔多攻
作者: Love〝樂〞    時間: 27-2-2009 21:29
我個人認為光弓
我諗大部人都係咁認為
作者: loklok64    時間: 26-3-2009 15:00
本人試過用光暗精黎試過 試既怪係右側60lv光狼同埋蚊蚊
打蚊的用埋光精扣左1000 但不用光精的話扣只有200a_a
打光狼用埋光精有200 不用光精只有100

呢個實驗話比我知光槍用光精係會勁d既a_a有錯請更正
作者: 無名yes    時間: 26-3-2009 16:40
本人試過用光暗精黎試過 試既怪係右側60lv光狼同埋蚊蚊
打蚊的用埋光精扣左1000 但不用光精的話扣只有200a_a
打光狼用埋光精有200 不用光精只有100

呢個實驗話比我知光槍用光精係會勁d既a_a有錯請更正 ...
loklok64 發表於 26-3-2009 15:00

我想知你試左暗精未-_-?
無屬打有屬 ,有屬唔肯定係幾多%(擋到,比有屬打有屬...)
有屬打有屬都應該比無屬打有屬 的高攻
打蚊因為光暗相剋,打上黎有300%
請你再比隻暗精黎睇下d攻-_-''

註:要公平測試
作者: loklok64    時間: 26-3-2009 17:09
冇用光精應該係打錯左= =應該係用左暗精..打錯左sor
作者: 無名yes    時間: 26-3-2009 18:12
冇用光精應該係打錯左= =應該係用左暗精..打錯左sor
loklok64 發表於 26-3-2009 17:09

那打蚊的不成立的說,
暗打暗=100%
光打暗=300%

還有,你可否把你當時穿的裝備.精靈等講出來?
(重點是公平測試 不要有加光屬/暗屬 精靈要一樣,唔可以0%)
作者: 基斯耀    時間: 26-3-2009 19:24

都係果句,各有各強
首先
咒係玩屬同效果為多
而弓係玩爆擊傷害
戰不用說是近身戰

咒對相反屬性[光vs暗(200%)火vs水(100%)增加]不用爆擊都比其他有優勢(ps卡中大家加屬exclude光弓)
同埋加屬不=pvp廢  咒裝同技中不時都有-對反屬性,加上有較多(效果差)的效果,同埋魔法攻擊係不會miss

弓手s卡中每種有不同爆擊方式[增加自身爆擊機會,技能有(?)%爆擊機率]爆中的說傷害可以好大
但又不=最強,上到7xlv裝,無論裝備或賽的能力都有-爆擊傷害,就算爆中都唔痛

戰士係近身有利,升級不太怕比怪秒殺(多血)但相對追擊難

比較佢地數值而言,都需要同時知道被攻擊者的抗性同各防禦力
eg戰最低魔防,用2轉戰比弓打又唔痛,咁係咪弓最廢??)好明顯唔係(普通光弓打死骨1m上)

所以冇邊個最高攻之分,只有對住不同敵手的狀況的數值差別
(ps:如果你想感受高攻的快感,可以做光弓打死地/s卡加住屬去雪地出20技打一堆人)
以上只是我個人的意見
作者: 無名yes    時間: 26-3-2009 20:20
咒對相反屬性[光vs暗(200%)火vs水(100%)增加]不用爆擊都比其他有優勢(ps卡中大家加屬exclude光弓)
基斯耀 發表於 26-3-2009 19:24

光暗是300%
火水是200%
=.=...
同屬性才100%的吧,
被剋的好似都係100%,但剋人的有150%

加屬pvp 其實真的是很廢的說=.=
只要抗裝破百,加屬=冇加過
除非是扣抗裝(如85劍+44弩) ,
加屬根本不能起太大的作用
作者: peter1995610    時間: 3-4-2009 18:52
作者: 乂蘋果汁卍    時間: 8-4-2009 18:36
點解得劍弓選架 -_-
弓爆擊率+力都高,, 得閒爆一野都幾爽
劍平均好多  但佢同非爆擊既弓普攻比應該高小小

ps: 咒最好-_- 咒普攻提升左後系範圍技,,xd
作者: 笨小信    時間: 25-5-2009 17:57
我認為係劍= = 因為我都用劍
作者: yyck532    時間: 9-6-2009 21:36
3轉弓最高@___@''
佢有50%爆擊..再+埋7k吸攻..再+2500攻= =''
低lv都可以秒到m7= =''
作者: 熊貓一大隻    時間: 23-6-2009 16:55
咒>>>>組合槍普攻最勁(用光精)
作者: ckyanson    時間: 20-7-2009 14:49
劍高d 架

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcnocontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2