樂古Nakuz

標題: AOC之我感 [打印本頁]

作者: _kkab_student_    時間: 22-2-2010 02:11
標題: AOC之我感

玩了aoc近有十年時間
aoc陪伴著我成長
近十年打aoc時間可能比我訓覺時間還要多
今日想講一講有關我對aoc咁多既經過/感覺
aoc魔力之大可以令一些職業玩家放棄自己原有的game
而去玩返aoc
如koven,HALEN等等...
記得第一次接觸aoc應該係係深水步某一間網吧
開左玩
玩教學模式
覺得呢隻game好得意幾好玩
之後買左隻反板返屋企玩
日日係屋企玩
之後開始接觸城快(當年係無樂古呢d對戰網,搵人打係要係icq到一個一個咁send ip叫佢地入,最高鋒icq應該有500-600個aoc player)
後來接觸一個台灣人叫神乎其技~zone name god_tw1(姐係我而家個msn名)
佢教我17分升城(當年黎講係好勁的,加上當年無而家果d肉西阿拉伯)
之後一直接觸城快,果陣香港城快玩家7仔,8仔,小子仔,劍魔,bh~棍仔,秋仔(唔知點解咁撚多個仔-_-)可算是最早玩aoc的人了,好似果年係2001年我13歲(果年既wcg冠軍係iamkmkm)
係世界上黎講,果陣_Arch_Koven_仲係aoc公認係_神_
但wcg佢輸左比kmkm
白日夢當年贏第三(世界第三)
當年香港第二係coconut
而當年一個從未接觸zone既人
姐係我
就係會展打左場比賽
同chi_sin_nokia
之後幾年慢慢接觸zone
由早期15+ - 16+ 玩4v4 ara ,yuc
到後期開始玩1v1
之後有次機緣
係網吧識左一個叫one two free既人
佢帶我入左痴線隊
再之後係同一間識左yam
後期開始長期係zone打aoc了(當然唔會忘本自己係打城快出身,一路都有打城快)
再之後同poz_既左口嘈
好憎poz呢班人
之後因為我有打城快
痴線隊對雲門呢場城快決戰我有份代表出場
後尾add左白日夢個icq
發覺呢條友真係好串
同佢1v1佢無啦啦棄左走左
真係想小爆佢....
作者: _kkab_student_    時間: 22-2-2010 02:12
待續.............
作者: _kkab_student_    時間: 22-2-2010 03:00
之後後來都唔記得幾時了
識左zone上面個一萬分既人
當今年koven都係2千5百4十幾分
一萬分呀
佢係個默西哥人
佢send左當年既1.0c map hack 比我
(開左圖之後一地行個,起野都可以見到佢做緊咩9)
之後send左比yam,kyo後期話好想要,用黎map hack hack死叮叮(果陣kyo無而家咁撚勁)
作者: _kkab_student_    時間: 22-2-2010 03:09
再之後
睇紀錄檔
佢地打之前果d對話
add左kkab halen koven 等aoc明星
但只係得kkab一個回應
點都估唔到kkab唔知你係咩人果陣會咁好人
add左佢之後佢就開始教我打aoc
慢慢殺
用自己能力
上左195x
之後識左一班大陸佬
開始我報復大計
某一日
同poz班人渲嘈緊
我就叫
SWJ_霸王 幫拖
佢叫左當時中國第一水淡淡黎幫拖
嚇死me了
水淡淡仲有霸王掛住神行社個名殺退POZ班廢狗(GWS係唔記得幾多年前開的了)
個網係MAD_香蕉
幫我做的
多謝哂佢
之後我當然
作者: _kkab_student_    時間: 22-2-2010 03:17
再之後
睇紀錄檔
佢地打之前果d對話
add左kkab halen koven 等aoc明星
但只係得kkab一個回應
點都估唔到kka ...
_kkab_student_ 發表於 22-2-2010 03:09

殺退左poz狗之後當然係咁串係咁小
之後因為一個叫籃宇既人我加入左_Air
咁我自然要dl qq 啦
咁我就用qq ADD 一班大陸aoc 明星 最好人當然係 _MyST_IORI_(果陣未成名)
果陣日日同佢1V1
另我既水平提升到另一層次,而好似同年
KOVEN都當完兵玩返AOC
果陣真係日日放學都回家立即玩AOC
之後幫air參加左中華cup
決戰一個叫vg雙魚既人(2k++)
雖然輸左但係有份參加都好好
輸左之後曾經大陸第一既寒羽(_Air_Hanyu_)竟然叫我作文比佢我點解會輸
我西知咩
輸未輸囉
邊有咁多解釋
後尾係zone 就收水果半年前(大約)
識左一個叫CsI_Canary既日本人
呢條友真係一d高手架子都無
真係從未見個一個咁好人既高手(因為iori果陣已經成名,佢日日都要同daut打,所以都唔多理我了,我就日日搵日本佬打)
不個日本佬既打法真係好單調好似機械人
至於我同日本佬既勝負大約係打4場我贏1場左右吧
作者: _kkab_student_    時間: 22-2-2010 03:33
到今時今日
我覺得而家D城快玩家由當年無人用馬亞到今年咁多人用馬亞
變得有D機械化既打法有點討厭
佢地自會識利用香港人打既快速度黎玩
無人某去面對世界
今日仲有日本佬拿出2萬美金黎搞個bbc3比賽
但到下年未必會仲有d咁既有心人
如果想自己aoc技術去到另一層次
另一高鋒
就唔好再停留係城快時代吧...
作者: jaxis    時間: 22-2-2010 19:00
神洲大人 果然厲害
原來當年有咁多辛酸事..
btw我想聽多d
作者: _kkab_student_    時間: 23-2-2010 02:58
多d人回先寫
作者: tart    時間: 23-2-2010 11:58
支持,本人認為,封快都有發展空間,有決戰千里的魅力
作者: _kkab_student_    時間: 23-2-2010 23:53
係高鋒期
一路同各高手打
kkab koven hanyu iori等等...
後尾參加左bsk比賽
第一場贏左
第二場真係衰到爆
對住果陣開始出名既daut(佢果陣有場岩岩上城比人爆tc反勝既經典紀錄檔)
果陣air d人仲開話笑
因為係3場2勝既比賽
air_kaka話如果賭一百萬daut贏我2:0
結果
佢果一百萬唔洗輸
我係輸左0:2
作者: tart    時間: 24-2-2010 12:17
然後你有重新振作嗎
作者: king22221111    時間: 25-2-2010 00:21
好精彩的一個aoc人生故事...希望大大可以寫下去..
話是話..而家d城快玩家真係停頓係城快時代...好機械人  
咁樣.香港高手幾時先有進步.....唉~
作者: king22221111    時間: 25-2-2010 00:21
好精彩的一個aoc人生故事...希望大大可以寫下去..
話是話..而家d城快玩家真係停頓係城快時代...好機械人  
咁樣.香港高手幾時先有進步.....唉~
作者: _kkab_student_    時間: 25-2-2010 04:38
然後你有重新振作嗎
tart 發表於 24-2-2010 12:17

輸比佢係一件正常既事無灰心個
作者: tart    時間: 26-2-2010 21:38
會不會現在的機器人模式已經是高手的極致?無法再作昇華?
作者: 0511332b    時間: 27-2-2010 13:11
宜家城快係 機械式最高極限嗎 ?
能不能封快 勝過城快 ?
作者: _kkab_student_    時間: 28-2-2010 00:24
宜家城快係 機械式最高極限嗎 ?
能不能封快 勝過城快 ?
0511332b 發表於 27-2-2010 13:11

1.0c封快一定贏城快
作者: rickyfung2005    時間: 1-3-2010 12:15
非常感人
希望有更多有心人留言支持
作者: dayleung    時間: 1-3-2010 14:17
aoc人生故事希望可以寫下去!!
作者: 伍大少    時間: 1-3-2010 19:34
到今時今日
我覺得而家D城快玩家由當年無人用馬亞到今年咁多人用馬亞
變得有D機械化既打法有點討厭
佢地自 ...
_kkab_student_ 發表於 22-2-2010 03:33

好有同感,依家中手場以上好多人都係揀馬雅龜弓屈快帝
好無聊真係,因為依個原因都無咩入城快場,去voobly識左班國內玩家一齊玩
作者: pca-002021    時間: 1-3-2010 23:05
呢隻game陪左我好耐啦 當正佢係我生命一部份
作者: _kkab_student_    時間: 1-3-2010 23:19
aoc人生故事希望可以寫下去!!
dayleung 發表於 1-3-2010 14:17

你估作既咩
邊有咁多野寫呀....
作者: 伍大少    時間: 2-3-2010 00:04
你估作既咩
邊有咁多野寫呀....
_kkab_student_ 發表於 1-3-2010 23:19

佢意思係你要繼續玩落去姐11
作者: _kkab_student_    時間: 4-3-2010 00:18
兩年內aoc應該沒洛
作者: antitheism    時間: 5-3-2010 05:00
估唔到神州原來得22歲就咁勁..令我好慚愧

“如果想自己aoc技術去到另一層次另一高鋒 就唔好再停留係城快時代吧”
但係好似白日夢都係停係城快...有白日夢既層次都死而無憾了!

想問下白日夢係咪又叫wdd、俊、Iam_erika?
作者: _kkab_student_    時間: 5-3-2010 06:44
估唔到神州原來得22歲就咁勁..令我好慚愧

“如果想自己aoc技術去到另一層次另一高鋒 就唔好再停留係城快時 ...
antitheism 發表於 5-3-2010 05:00

白日夢叫wdd
yazni 同chanyu
作者: mishaki    時間: 5-3-2010 10:26
太精彩了...回想當年AOC盛世真令人興奮
作者: sTanLeyl殤華x    時間: 5-3-2010 19:35
我黎支持你的''
努力吧!!
作者: W-inds之迷    時間: 7-3-2010 20:56
感謝樓主一番對AOC之感
支持大大繼續出POST
帶起舊玩家回憶
作者: 伍大少    時間: 7-3-2010 22:58
pca-002021 發表於 1-3-2010 23:05

生命一部份.....閣下真係誇左d喎
不過如果你係認真咁都幾可悲
作者: singstarwing    時間: 8-3-2010 22:09
神州幾時發新潮文
作者: [S]lamlamhaha    時間: 9-3-2010 03:43
生命一部份.....閣下真係誇左d喎
不過如果你係認真咁都幾可悲
伍大少 發表於 7-3-2010 22:58

哪裡可悲?
作者: Vios    時間: 12-3-2010 14:30
pca-002021 發表於 1-3-2010 23:05

一小小小部份我就認同喇]=
作者: 01604979    時間: 15-3-2010 17:53
aoc個綱有左既?????點解
作者: 01604979    時間: 15-3-2010 17:54
有冇人知道係邊到中有呀
作者: mctommy    時間: 16-3-2010 00:05
玩aoc 我最記得係樂戰網個網主因為信佛之後....
作者: patyiu8987    時間: 2-4-2010 15:03
thanks for sharing
作者: 愛~凌晨    時間: 19-6-2010 09:09
好精彩的AOC 生涯...
感動!!
作者: merlinwizar1    時間: 19-6-2010 12:12
不如試下黑快^^
作者: 最愛蓉兒∼    時間: 20-6-2010 16:00
玩aoc 我最記得係樂戰網個網主因為信佛之後....
mctommy 發表於 15-3-2010 16:05

舊玩家!
記得果時個網主信信下將個網改名做和樂網
之後再過一陣打篇野話AOC呢D打打殺殺既遊戲同佛教相違
所以關左個網=.=...

好彩果時有SKY-C=.=
話時話覺得SKY-C果個時期既人比而家既人NICE D
作者: 大和    時間: 20-6-2010 16:39
舊玩家!
記得果時個網主信信下將個網改名做和樂網
之後再過一陣打篇野話AOC呢D打打殺殺既遊戲同佛教 ...
最愛蓉兒∼ 發表於 20-6-2010 16:00

唔知點解愈舊既人比較有人情味,依家d人玩aoc都係但求又快又順咁玩一場,d人唔會傾計(係唔緊急既時候),零交流,好奇怪- -
當然我諗依家d新玩家睇到我講呢句都覺得好奇怪,心諗:下,乜打場aoc都要打到咁有人情味,痴線嫁?
作者: zephyrux    時間: 27-6-2010 21:36
我以為就是chi_sin 隊的
chi_sin_konami6
chi_sin_nokia就係我的好友
作者: nininini    時間: 28-6-2010 00:59
我都玩左十年aoc...我都覺得佢係我打禁多年機最好玩既遊戲
不過近年真係好少人玩,高峰期一班人,大半都識,變到e+係d老餅野....
上年開始玩AOE III ,感覺上係另一隻 game,不過我覺得就控兵,爆經濟而言,aoc比佢複雜好多...
玩呢隻game多多少少都係因為有aoc呢個情意結...
至於你講果種打城快封快,肉西阿拉伯定隨機地圖,我覺得唔可以用黎局限高手興否,
如果真係高手,應該個個地圖都能上手...
順帶一提,近年打綠亞d人質素好參差,好少好激烈,多數都係壓倒性...
唉...冇啦aoc...
不過cs都有online,點解aoc冇?
cs當時都係接近被淘汰...
作者: UUUCHAN    時間: 1-7-2010 03:33
細過玩過aoc, 大過左個人既組織同管理能力都高d..
冇玩左幾年, 近排心思思玩下

而家既人已經完全係另一回事..

如果aoc真係冇左,,確實會不太開心.
作者: UUUCHAN    時間: 1-7-2010 03:33
細過玩過aoc, 大過左個人既組織同管理能力都高d..
冇玩左幾年, 近排心思思玩下

而家既人已經完全係另一回事..

如果aoc真係冇左,,確實會不太開心.
作者: [H]痴線多利    時間: 4-8-2010 22:05
我都係痴線隊人,當年係chi_sin_yammiuk同chi_sin_alloy踢我入會當年講緊係無十年都有八載chi_sin_dolly e個名我而家仲用緊=v=
真係好掛住以前上zone架日子
作者: 伍大少    時間: 4-8-2010 22:47
我都係痴線隊人,當年係chi_sin_yammiuk同chi_sin_alloy踢我入會當年講緊係無十年都有八載chi_sin_dolly e個 ...
[H]痴線多利 發表於 4-8-2010 22:05

我以前打綠亞都見過你,好似上星期打都見到你,難怪咁熟了
chi_sin_yammiuk=依家城快果個yam,間唔中都有打
作者: RZero    時間: 4-8-2010 22:53
唔知點解愈舊既人比較有人情味,依家d人玩aoc都係但求又快又順咁玩一場,d人唔會傾計(係唔緊急既時候),零交 ...
大和 發表於 20-6-2010 16:39

有時好睇街場d人啱唔啱傾
有時我玩都一粒聲唔出

不過有時就全場同人吹水
作者: zephyrux    時間: 29-8-2010 03:15
我仲記得同成日同nokia, siuyau玩
作者: 成=]    時間: 29-8-2010 19:28
有時好睇街場d人啱唔啱傾
有時我玩都一粒聲唔出

不過有時就全場同人吹水 ...
RZero 發表於 4-8-2010 22:53

場場都有人係度洗頻-.-
作者: wongwai789    時間: 4-9-2010 14:17
好一個精彩的AOC之我感
作者: towin    時間: 18-9-2010 08:00
樓主你第一個POST 提過COCONUT 呢個人
你同佢依家仲有冇聯絡呢?
作者: 天︱下    時間: 29-9-2010 20:53
打機多過訓 真係要注意下自己既生活
作者: lokionsun    時間: 30-9-2010 02:08
aoc最大印象……

就是所有用城快羸我的,全都在死鬥後帝輸給我……

我想了很久還是找不出答案……
作者: 混合王者    時間: 1-10-2010 09:10
由盛轉衰這係必然了~~~~~~~~~ 如果想再吸引多d人玩, 就好似大陸個個互動平台咁,每星期會約幾隊 團隊 係網上現場直播比賽~~~~ 1來可以大大提升現有水平, 另外可以吸引更多人玩~~~
問題香港無咩有恆心的人會攪囉
作者: okfung2008    時間: 2-10-2010 12:53
支持支持支持支持支持
作者: 殘邊緣    時間: 3-10-2010 02:33
無樓主玩咁耐
我玩左都有7年
果陣係玩sky-c
睇白日夢學城快
以往成日成班放學去網吧
超正
..老啦..
作者: 明記.    時間: 5-10-2010 04:45
我對aoc 都有七年,,白日夢我哥哥識佢本人,都係七年前既事...
記憶中 白日夢係封快既高手。
個時樂古開咩場,一拉人真係要豆快-v-" 每日只小四百人玩,唔似依家,,落後左每日唔果150人-,-
作者: dpm    時間: 26-11-2010 13:53
我都玩左AOC 9年
覺得全盛時期係0304呢2年(只計HK)
D團多..日日都有團戰SAVE睇
05年後就開始走下坡
果時新彩網..日日都係香港,台灣PLAYER係度嘈...
攪到個網都執左..
作者: polyfung    時間: 30-12-2010 15:38
你係傲神州?
好耐冇見 =]
我好認同POZ班人好多都有問題.
玩隻game都玩到好暴燥又輸唔起咁(千仔,千嬅果堆)
我已經冇玩aoc5年. 當時玩左5年已經覺得玩左好耐.
不得不承認, 佢係一隻好game.
作者: 尸口中月    時間: 4-1-2011 17:16
睇完你d 個post, 我好似無言了, 我都有打綠亞, 但係我打親個的都係戰術型綠亞,
不過唔識貨個的滾旦就成日我係度話我打埋的29 綠亞,
當然佢地輸左之會咁講, 不過都有的好運人仕可以win 到我, 當我同佢打過之後,, 知左我點打之後,,,
我唔排除有好多人一直打綠亞只係識鬥快升城, 鬥快出兵, 鬥快無資, d的真係玩咁耐29 咁耐,
我唔係係度專登串無一類自以為高手個的人,但係佢地個的玩法十場打九場都係咁,第十場就係電腦
插蘇俾人拔左, 唉,,,試諗下, 佢地話自己玩左十幾年, 但係玩綠亞都唔識變通,,,
仲自以為係神,,,俾條毛你都會當令箭喇,,,,
作者: felixccm    時間: 4-1-2011 23:12
冇啦啦入到黎睇到甘多回憶既野!
好記得由01年開始接觸aoc,咩chisin果d封快勁團當然有入啦
zone都好自然會上去玩,基本上乜打法都有,累快封快真係靠隨機應變多

去到03年左右到喇..變多左人玩城快,d城快團多到呢.成日有團戰打
入吾同團(有d叫族/team)識好多人,
then樂古合併左sky-c(果時常用既對戰網),就發展到而家

其實我幾同意樓上果位講法,而家d人打法真係相比以前冇甘勁!
經差,一味快城,鬥出兵,屈..呢種打法好處當然係好快gg對手(if成功)
但係相對d綠亞老手黎講,真係小毛見大毛,其實咩打法就有咩應對方法

以前拉人打明高手真係會淨係高手先會入.肉肉就只有新手先入
而家......肉肉場就中手n個,高手1,2個!
其實我覺得係因為少左好多人開場,勁人想打機,冇高手場就一見有咩場都照入
令到d肉肉新手入到去只會俾人sm, 久而久之,自然會吾打
走去玩劇情,甚至放棄玩aoc轉game

同埋一黎而家出甘多game,又psp,ps3,onlinegame etc
分薄晒d玩家. aoc沒落都好自然既事!
講到尾, aoc係有佢好玩之處, 講實力,多變化,冇外掛
令佢好d既,唯一既就係吾好成日話人29,有咩高手未經歷過新手階段
但係想令佢興盛反既, 真係困難!
作者: 伍大少    時間: 5-1-2011 00:55
的確依家d打法已經開始一式一樣,好似馬雅同中國先馬後插堡果d 慣常打法,好多人用
作者: felixccm    時間: 5-1-2011 01:27
我反而覺得係而架既馬雅先係甘, 馬雅uu 走黎射幾下then快帝 羽箭屈
而中國你講既先馬後壓堡, 問題係你都要經好,先出得多馬(又d又有僧)
仲可以馬+槍玩,馬加箭又得

而壓堡仲係你要壓得成功 ,壓果個位靚,仲要係有兵
兵吾夠對手揪, 個堡就好快俾人ram
但馬雅uu就一味甘! 常見既就係uu 快帝, 同埋uu,then壓堡 or 城初就直接壓堡
真係離吾開2樣野,堡同uu! 少變化
作者: 伍大少    時間: 5-1-2011 22:42
我反而覺得係而架既馬雅先係甘, 馬雅uu 走黎射幾下then快帝 羽箭屈
而中國你講既先馬後壓堡, 問題係你都要 ...
felixccm 發表於 5-1-2011 01:27

的而且確馬國所運用o既技術係高過馬雅好多,馬雅2tc屈多弓快帝果d打法,4v4更見利害,但打得多依d打法的確唔係好事,但係其實中國馬堡一樣幾公式化,原因係1.0起堡實在太快,1.0中國經又太強,馬堡完快帝屈巨投都仲得,所以好多人咁玩
作者: felixccm    時間: 5-1-2011 22:58
世上冇絕對一種屈機既! 馬雅亦都吾見話1v1太強
都係睇邊個用啦=]
作者: maxmaxmax    時間: 15-1-2011 16:21
愛你終於認左MAP HACK :O)
我唔信YAM 有HACK!
作者: maxmaxmax    時間: 15-1-2011 16:22
WHY DIU 變左愛
作者: sscckkk    時間: 16-1-2011 17:30
好睇好睇!!~~SUPPORT!!
作者: 撒旦    時間: 18-1-2011 01:30
嘩,,估唔到而家緣亞都仲有咁多支持~~
作者: 8783    時間: 18-2-2011 23:26
我係05-06果陣加入
入得太遲- -
果陣都唔似e家咁
拉成1-2個鐘都未齊人

話說點解zone會關左?

ps:我已經成年
作者: kelcat    時間: 31-3-2011 20:42
=  =  點解冇人提下我…

我係CHI_SIN_Y3K
作者: vios688    時間: 28-4-2011 23:10
認真 , 我想知點解你會叫人唔好玩城快既如果想進步...我諗100%人都想進步..但係可以點樣..由封快玩起 ?
作者: lpokj2222    時間: 5-5-2011 21:55
字海==
樓主好慘

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcnocontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2