樂古Nakuz

標題: 三更公開回應公會賽犯規一事 [打印本頁]

作者: BLO    時間: 21-10-2013 03:10
標題: 三更公開回應公會賽犯規一事

大家好, 相信大家都有看過一個貼, 名叫 [三更犯規?]先會入來這里

在回應這次事件之前, 想同大家分析一下,一件事[G改]
之從G改後, 大家都知道沒有屬性,即是[包剪拳]
改版是為了大家有更公平的遊戲對戰, 對吧?
有玩過以前舊版的SD高達都知道, 屬性是會有相克,
即是包克拳, 拳克剪, 剪克包. 會有加成傷害效果,
現在只有遠中近, 但他們跟本沒有屬性加成的作用,
他們只是一個掛名,是給玩家能夠簡單分出每一部機體的對戰作用,
所以是十分公平的。

回應事件:
sr堂郎雖然是遠屬, 但你們沒看到廳長用過近戰刀?
再者我們可能真的沒有看清楚條例, 我們是靠韓服的比賽陣容來分析出這次的作戰陣容.
所以, 我地在比賽途中,也被gm中止過比賽一次, gm眾人已商討過是沒有問題.我們才繼續比賽的。
我們是好尊重gm們意見的。

可能開貼者也看漏了比賽規則~
10) 活動舉行其間一切爭議性的問題將工作人員作出定斷,參賽者必須尊重其決定
我們在比賽進行中已經通過GM的決定,我們才正式重新開始比賽, 完全找不到有什麼的犯規。
相信有看比賽LIVE的玩家,都把比賽過程都看得一清二楚,
所謂屬性的影響其實完全不大,正確一點應該是沒有,已經再無克屬的效果

我們在比賽進行中已經通過GM的決定,我地才開始的, 完全找不到什么的犯規。
相信有看比賽LIVE的玩家,都把比賽過程都看得一清二楚,
所謂屬性的影響其實完全不大,正確一點應該是沒有,已經再無克屬的效果。

我們是以實力取勝,眾人也看得見,也非常專重GM的意見。
如再有問題,可以看回對戰記錄~
對戰記錄網址:http://www.twitch.tv/gameappshk/b/471502162
作者: 〝小趙﹏*    時間: 21-10-2013 04:38

等我又提出下觀點先
利申:唔係睇晒咁耐既直播
G改後係冇屬性(包剪拳)
遠中近, 但他們跟本沒有屬性加成的作用
他們只是一個掛名

呢樣我係好認同
但係我有一樣疑問
你地話俾GM終止既事
gm眾人已商討過是沒有問題.我們才繼續比賽的。

好似係針對廳長用大機呢樣野
而你地提出既理據係"Notice冇講"
事實上
http://news.hk.9you.com/article/gundam/readnews1.php?artid=3224
http://news.hk.9you.com/article/gundam/readnews1.php?artid=3242
兩條鏈結都都沒有禁止大機的比賽規則
你地用比賽規則向GM說明係合理,公道
由始至終,禁止大機在出賽的規則根本沒有出現
係GM認為大機與比賽規則係互相矛盾
才出現GM終止比賽這一個誤判
所以,你地話
10) 活動舉行其間一切爭議性的問題將工作人員作出定斷,參賽者必須尊重其決定

大機出賽唔算一個爭議性的問題,而係GM誤判
相反,
G改後將拳剪包三屬及屬性相克既系統除消,取而之的是近中遠三個類別
正因為G改後的第一次公會比賽
GM對系統未深入了解,加上查看機體近中遠三個類別而不像以前CTRL就可以查看
而發生今次未能即時阻止
亦合情合理
每隊參賽機體必須包括-中遠近3屬性

正因為比賽規則要中遠近3屬性,
難道一個掛名的理由就可以無視嗎?

所謂屬性的影響其實完全不大,正確一點應該是沒有,已經再無克屬的效果

我們在比賽進行中已經通過GM的決定,我地才開始的, 完全找不到什么的犯規。

無克屬的效果的影響不大
但未能遵守比賽規則影響就很大了
如果比賽時發現違反比賽規則就可以即時取消參賽資格
GM係G改後第一次舉辦比賽而疏忽
到比賽後因為玩家發現問題而申請重新比賽
我認為合情合理

總結:
GM係第一次在G改後舉辦公會戰比賽
比賽條例從來沒有禁止大機出賽
兩次比賽條例都有列明"每隊參賽機體必須包括-中遠近3屬性"
GM第一次終止比賽的理由係"禁止大機出賽"而唔係"每隊參賽機體必須包括-中遠近3屬性"
而GM終止後重新繼續理由係"比賽條例從來沒有禁止大機出賽"
直到比賽完結
三更丶官方和三更比賽對手都未能即時發現三更隊伍有"每隊參賽機體必須包括-中遠近3屬性"這個問題
最後由qq369會員發現
我認為三更公會自稱"我們是以實力取勝,眾人也看得見,也非常專重GM的意見。"
如果官方決定由貴會第一場比賽的對手開始重新比賽
我想貴會一定尊重GM的意見及
讓更多玩家欣賞貴會的實力呢
作者: leon45678    時間: 21-10-2013 05:43
其實我覺得,無必要搞大距啊..反正宜家屬性又唔會有加成.唔洗話一定要曬三個"屬性"吧.
作者: BIC    時間: 21-10-2013 07:03
我認同gm觀點,覺得今次會判決另一隊獲勝{始終要守規則,唔可以亂七八糟}
不過就正如gm所講,今次係G改後的第一次公會比賽,其實真係有好多事情需要考量,
未g改之前,為左平衡,先要求3屬性,咁g改之後呢,仲要要求3屬性嗎?
G改之後,本來每部機體就有好多可能性,
其實大機體唔係咁易玩得好架,希望官方唔好呃殺大機體的可能性

如果下次再攪公會賽
我希望唔好禁止大機體出賽,
唔洗要求每隊參賽機體必須包括-中遠近3屬性
作者: o19042    時間: 21-10-2013 07:12
花生here

作者: BIC    時間: 21-10-2013 07:41
規矩是死的 人是生的
but規則就是規則
其實邊隊win都唔緊要啦,我地睇直播都知道三更打得几好..咁就ok啦...
第1名只是虛名一個..佢地玩公會戰,一班人一齊開開心心咁玩,先係最重要
作者: AtroCity    時間: 21-10-2013 08:01
純粹以局外人看這件事

的確規則就是規則
就算認為有多無關痛癢
就算認為影響不大
但犯規的事實並沒有改變

規則在公告有清楚列明
但仍然犯規的三更應負上責任這點
相信沒人會反對吧?

也不要說什麼打前不說打輸後才說的
對方犯規那另一方就有資格站出來說
不論是打前打後也一樣
犯規得到的勝利讓人不服也很正常吧?

我還是繼續圍觀看官方回應好了www (逃

作者: iopac    時間: 21-10-2013 10:16
1)10) 活動舉行其間一切爭議性的問題將工作人員作出定斷,參賽者必須尊重其決定 ,有得令工作人員作定斷嗰時唔提出問題...
2)唔通佢地比賽未開始前就盤算到有呢一著{:14_700:},照比賽,贏左就乜都唔理,輸左先拎出黎講
作者: xJefferSoNx    時間: 21-10-2013 10:39
好比足球比賽甘,有條友入左波,win咪場比賽,但之後睇返replay先知原來自己吾小心hi中隻手入波,吾通個場就有得重賽? 場比賽輸左就係輸左,勝左就係勝左,已經係個陣判決左。

再者,講返上面,GM們商討係比賽規則,姐係包括所有野,個果都有睇,吾係個陣講? 完左之後又叫重賽,又想多條命呀?
作者: 雷臣    時間: 21-10-2013 11:22
恩 對於我地觀衆來説 他們誰贏誰輸真的不重要只不過又從一件事裏看出一個公會的品德罷了
其實某公會 ...
Q赤武Q 發表於 21-10-2013 07:49

回埋你同樓主 (我都係花生友唔關事)

有D野心照唔使講甘明
我自己都認同G改後遠中近屬都冇乜所謂

而某些人唔多唔少都係輸左搵理由, 但係本身犯左規係事實, 而睇反幾位版主講野, 都係支持重賽
所以我建議樓主當係敗者復活戰甘玩

何況勝利獎品又唔豐富, 米玩下算LOL
作者: 雷臣    時間: 21-10-2013 11:26
好比足球比賽甘,有條友入左波,win咪場比賽,但之後睇返replay先知原來自己吾小心hi中隻手入波,吾通個場 ...
xJefferSoNx 發表於 21-10-2013 10:39

足球同SD比賽完全2回事

足球比賽就算老施用個頭撞死人, 球證唔判佢紅牌, 佢都仲可以踢波, 有些國家既球證收黑錢故意誤判, 但比賽最終結果還是以球證既現場判斷指揮作準   
PS:雖然某些球證賽後因得罪人多會俾人槍殺~.~

但SD比賽就唔同講法了
作者: xJefferSoNx    時間: 21-10-2013 12:18
回復 14# 雷臣

哪有不一樣?如有請說明。
我認為是一樣,同為一場比賽,有人在場監督住成場比賽既進行,
意義上完全無分別。

可能我呢個例子吾係甘好,我拎過另一個比喻會好d, 就係一場乒乓球比賽啊,個規則話要有主客方球衣,即係一個係主場球衣,另一個要著客隊球衣,
如果有客隊條友win左比賽呀,但最後發現吾記得換返件客隊球衣呀,甘算吾算輸? 著主場球衣打會勁d?

算啦,我原本都打算完左場比賽就退出sd,依家又搞d甘既野,如果真係判重賽,我應該係吾會打~
冠吾冠軍對我泥講只係名義上既野,但某d人比呢個稱號衝昏頭腦,為左win諗左甘多方法同策略(心照),
我都不敢比個服字佢地,公道自在人心,我相信GM同眾人既眼睛是雪亮既~
作者: msm14s    時間: 21-10-2013 12:31

大家好, 相信大家都有看過一個貼, 名叫 [三更犯規?]先會入來這里

在回應這次事件之前, 想同大家分析一下, ...
BLO 發表於 21-10-2013 03:10

BLO仲要係到死鶏撐飯蓋.

1:守規則.大家都識啦.就連幼稚園低B班都有教啦.你仲要教.請問你想入乜野班呀BBLO?

2:比賽規則.冇寫唔比用外掛同加速器.大家又唔用.下次我建議大家用加速器啦.
   又冇加成傷害效果.又好用 :victory:.   所以用加速器是十分公平的

3:16隊都規則.得你1隊【三更】唔規則.你仲可以講自己冇問題.你同陳振聰有乜唔同  :funk:  .

4:如果GM要重新比賽話.全部同三更打過啲隊要全部要重新比賽先叫公平.公正。
作者: xJefferSoNx    時間: 21-10-2013 13:22
回復 16# msm14s

2:比賽規則.冇寫唔比用外掛同加速器.大家又唔用.下次我建議大家用加速器啦.
   又冇加成傷害效果.又好用
:victory:.   所以用加速器是十分公平的

:0) 真風趣, 睇泥你都係未睇過比賽規則既人泥, 自己睇返比賽規則第2條ok?

02) 比賽禁止使用任何外掛或非法修改的遊戲檔案,一經發現一律取消資格及永久凍結帳號;

我知~ 好多人輸左想搞返重賽, 我好明白, 所以多人支持重賽都好正常!

其實我同彈g不嬲都無野, 仲有幾個fd係里面, 但係呢次真係令我勁失望,
真心彈g有無當過gm係人? 係人都睇得出啦嘛?(你地d衰野) ,gm吾話你地, 你地仲敢向gm投訴,
睇泥你地塊面厚到可以用泥擋子彈@@
作者: 〝小趙﹏*    時間: 21-10-2013 13:31
回復  雷臣

我認為是一樣,同為一場比賽,有人在場監督住成場比賽既進行 ...
xJefferSoNx 發表於 21-10-2013 12:18

咁拎奧運做比喻
如果選手嬴左冠軍
但賽後俾人發現用禁藥
的確唔洗重賽嫁啵
因為直接取消冠軍資格
作者: xJefferSoNx    時間: 21-10-2013 13:42
回復 19# 〝小趙﹏*

食禁藥係會提升自己既實力,
    但係依家我地吾係食禁藥,我地跟本無提升到效果? 有無屬性加成呀?
    本來我都好尊重版主你, 但係你呢個回覆, 對你好失望lo~
    你呢到係最大,一定吾夠你講既~ 我都係等gm既決定算.
作者: 〝小趙﹏*    時間: 21-10-2013 13:52
回復  〝小趙﹏*

但係依家我地吾係食禁藥,我地跟本無提升到效果?  ...
xJefferSoNx 發表於 21-10-2013 13:42

首先
我由始至終都係客觀咁講呢件事
再者
禁止服用禁藥同每隊參賽機體必須包括-中遠近3屬性係唔係規則先
不論是否帶來影響
係唔係都係違反規則先?
同埋
你回都唔係回呢個
回都回2樓果個啦下話?
作者: msm14s    時間: 21-10-2013 14:33

回復  〝小趙﹏*

但係依家我地吾係食禁藥,我地跟本無提升到效果?  ...
xJefferSoNx 發表於 21-10-2013 13:42

哈. 你個人品都幾正.同無賴陳振聰有乜唔同.
唔守規則.仲要係到串小趙.我又學到D無賴招.
用多無賴招.等人睇下三更D人(你地d衰野) .
好以花生友講.【沒有最無賴.只有更無賴】 {:15_745:}
作者: 雷臣    時間: 21-10-2013 14:33
回復  雷臣

我認為是一樣,同為一場比賽,有人在場監督住成場比賽既進行 ...
xJefferSoNx 發表於 21-10-2013 12:18

只能說太認真了

足球比賽有以下數點 (我對足球唔熟就吹幾點算了)

1) 重賽困難: 場地問題, 租場問題, 觀眾問題

2) 球員每一場既身體情況等等都不一樣, 不可能經常因種種問題而重賽, 當年的黃金之手, 球證睇唔到佢用隻手頂左個波, 判佢入一球, 事後先知, 但
足球比賽沒有TAKE TWO的

3) 外圍問題: 請有關賭博的事不多說了, 傳聞當年世界杯大熱巴西主力朗拿度因家人俾外圍佬捉左去, 逼住踢假波故意輸俾法國定英國
如果當年巴西勝出, D外圍佬就輸N個億啦

而SD(特別係港服)
相對簡單或者叫做相對求其, 任何比賽只要有電腦就能辦到
加上參賽者 相互夾時間非常容易,

而GM只需要登入睇住佢地比賽就得

兩種比賽完全唔同LV,  點為之一樣呢??????????????

其實我睇落重賽機會很大, 起碼版主已經企硬支持重賽了

我冇睇你地比賽啦, 不過以當時那場比賽, 我相信你們的實力是更勝一籌的, 雖然冇不公平現象, 但由於你們選機出現問題, 加上

GM冇認真對過晒你地既出場機體(GM都有錯GA)

希望你唔好介意我講到甘直~,~
作者: 雷臣    時間: 21-10-2013 14:42
哈. 你個人品都幾正.同無賴陳振聰有乜唔同.
唔守規則.仲要係到串小趙.我又學到D無賴招.
用多無賴招.等人 ...
msm14s 發表於 21-10-2013 14:33

陳生勁好多...當時仁心兄已想私下和解俾$解決, 係陳生大貪者, 加上陳生在政治上輸晒分俾大陸政府同香港政府

不過呢....凡事唔好追甘盡, 版主都支持重賽了, 再追住咬三更只顯得....
作者: 銀魂乂    時間: 21-10-2013 15:50
不如重搞啦:hug:(又可以打多次
作者: wcfox7758    時間: 21-10-2013 15:55

您好,超級版主
首先
1.
比賽完結時,GM已宣布三更得冠;事後1日說違規,這個規是否大到要取消資格,按之前你們所說奧運會禁藥問題,這是國與國的體育競技規則肯定嚴厲;但是如果是足球,誤判以及上帝之手的情況,都是裁判說的算;況且,這次是G改後第1次公會,或多或少有些不合理的規則;如何判定,我們相信GM GAMEONE會做出合理的裁決。
如判三更輸,我們無條件服從;重賽的話就當我們直接棄權,不需要浪費各自的時間打這沒意義的比賽。

2.
04) 請各參賽者於比賽前15分鐘準備好參賽機體,進入房間後不可以轉換出場機體,如經發現,將被取消資格;
之前有人說得三更1個不守規矩,那請問進房後換機,位置機位置轉了玩,換機,就符合規矩了嘛?直播上有記錄,就不需要特別說了,根本不是2-3個隊伍轉機,這點符合規矩嘛?是否要取消資格?

3.
我們隊友314上班,換了IOPXX上場;事前已經跟GM溝通好,裁判同意。換AC上場沒問題。

4.
小趙版主,見您之前很喜歡規則咬住不放,請問您喜歡利用漏洞嘛?
(1)重賽前請版主小趙取消2問題人員所有資格;看下一開始就16強的比賽,剩下幾隊,有資格重賽。
(2)重賽之後的隊伍,有幾個是左手打右手;棄權估計不會出現了,不過依然代打。
(3)說到代打
去年第4屆公會比賽;某隊報了4隊+代打N隊,HKF本來就人少,這麽做一半是自己人這是理所當然?請小趙超級版主合情合理理性分析我們知,這次有的隊伍報了3隊-4隊;又是代打,又多幾條命;是否符合規矩,即使用了漏洞規矩;規則沒提,所以合理?去年就有人提,帖子主題也有,就不搜索了;估計您還記得,只是不想提及。

那是否第6屆,每個隊伍報名越多越有優勢;分公會AC,小號馬甲公會AC,如有條件可100個分會,運氣好抽到多,有一半隊伍是我方,是您您還打嘛?有意思嘛?這些比賽還比什麽?屆屆都要玩甘大?版主您就可以是花生爲生了。

5.
版主您的1問題我回答完了,不知您是否滿意;2 4問題您想回就回,不想就算了;畢竟您都是看人辦事,難爲您也沒作用。
一切等GM裁定;水軍馬甲們請歇歇吧。 奉送彈珠:上聯:樹不要皮,必死無疑 。

語氣有點衝,如不喜歡,我在這裏向您道歉-BY 廳長
作者: 雷臣    時間: 21-10-2013 16:01
回復  〝小趙﹏*

回復  〝小趙﹏*
您好,超级版主
首先
1.
10) 活動舉行其間一切爭議性的問題將 ...
wcfox7758 發表於 21-10-2013 15:55

唔係話睇唔起中共獨創既簡體字, 我自己都日日見

不過呢度係香港, 如果轉反繁體字會好少少
作者: wcfox7758    時間: 21-10-2013 16:22
唔係話睇唔起中共獨創既簡體字, 我自己都日日見

不過呢度係香港, 如果轉反繁體字會好少少 ...
雷臣 發表於 21-10-2013 16:01

SOR,雖然我懂粵語,但是有些詞語深圳跟香港實在有點差別,怕打錯失禮於人,就選擇了普通話,習慣打了簡體,已轉,謝謝提醒。
作者: 一Napier一    時間: 21-10-2013 16:23
回復  〝小趙﹏*

回復  〝小趙﹏*
您好,超级版主
首先
1.
10) 活動舉行其間一切爭議性的問題將 ...
wcfox7758 發表於 21-10-2013 15:55

hi auntie 做乜鳩姐你地,你地整班三更系一味咬住人輸左搵野黎講
你知5知你地好很0n9姐 你地犯規就犯規啦 攞乜野兵乓波比呀,訓撚醒未?
你地唔想再重打咪講囉,都唔你地做乜勁

唉,仲有你條死大陸系呀,你知5知你好系lag姐,番返上你個強國服喇!真係比你地班人搞到我笑到爬左係到
人地開個post出黎,你地就出黎吠吠吠,講個樣講個樣,咪又係犯左規^_^ 醒啦

利申 我係冇參加公會賽既 亦都係花生友 只係想你地知道犯左規就係犯左規 冇咩犯規係死既 係既話gm使鬼打d規則出黎喇
作者: 一Napier一    時間: 21-10-2013 16:25
SOR,雖然我懂粵語,但是有些詞語深圳跟香港實在有點差別,怕打錯失禮於人,就選擇了普通話,習慣打了簡 ...
wcfox7758 發表於 21-10-2013 16:22

深圳既人邊有lag;( 住香港最lag;(
作者: wcfox7758    時間: 21-10-2013 16:34

hi 猛虎仔
做乜开分ac

開post唔系你們?用正AC吧比賽用分AC還唔夠嗎,論壇都要分AC;可悲;素問HK不是言論自由?何須怕,正身上來說吧。

還有地域地圖炮唔可以亂噴,帶你先生教你 ^ ^
作者: 一Napier一    時間: 21-10-2013 16:36
你话. hi 猛虎仔
做乜开分ac

開post唔系你們?用正AC吧比賽用分AC還唔夠嗎,論壇都要分AC;可悲;素問HK不 ...
wcfox7758 發表於 21-10-2013 16:34

分乜鳩ac 呢個ac係佢開 但你知5知好多人有呢個ac架 :) 廳長你真係好柒>_< 柒左喇你
作者: 一Napier一    時間: 21-10-2013 16:41
hi 猛虎仔
做乜开分ac

開post唔系你們?用正AC吧比賽用分AC還唔夠嗎,論壇都要分AC;可悲;素問HK不是言論 ...
wcfox7758 發表於 21-10-2013 16:34

我相信冇人反對重賽 除左你地呢幾個未訓醒既傻仔:)
作者: xJefferSoNx    時間: 21-10-2013 16:59

回復 33# 一Napier一

@@ 點解要爆出泥呀, 你拖咪你班fd落水lo, 原來彈g成班人都甘無品既講野~_~
作者: xJefferSoNx    時間: 21-10-2013 17:00
回復 34# 一Napier一

硬係想重啦, 我輸左我都想重@@ 吾係講笑~_~
正常事泥既~
作者: 一Napier一    時間: 21-10-2013 17:03
回復  一Napier一

@@ 點解要爆出泥呀, 你拖咪你班fd落水lo, 原來彈g成班人都甘無品既講野~_~ ...
xJefferSoNx 發表於 21-10-2013 16:59

係啊係啊:) 有d pk仔係bl背後話人乜又物 點知又同人夾比賽@@ 真係唔知呢d咩人@@ 真係好有品>__<

你拖咪你班fd落水lo,都甘無品既講野 1999
作者: 一Napier一    時間: 21-10-2013 17:05
回復  一Napier一

硬係想重啦, 我輸左我都想重@@ 吾係講笑~_~
正常事泥既~ ...
xJefferSoNx 發表於 21-10-2013 17:00

犯規好正常 正常事泥既~
作者: 菠蘿君    時間: 21-10-2013 17:11
先講明自己係中立先,廢事同各路人兄有衝突~
我係呢到想提出既野係,3更因為有人用咗大機而比GM誤中止比賽.
咁既然GM都知大機有問題,咁屬性亦理應如此,但GM並沒有再認為該陣容沒有任何問題的話,亦唔會繼續比賽.
所以除了3更本身有責任複檢陣容,GM亦理應有責,我地唔可以單純指係3更有責任.
作者: 雷臣    時間: 21-10-2013 17:23
重點不是這個吧
Q赤武Q 發表於 21-10-2013 16:03

就說說, 我就肯定能看得懂簡體字以及普通話, 但玩sd的都是香港小孩多, 不是誰都看得懂@@
作者: 雷臣    時間: 21-10-2013 17:23
SOR,雖然我懂粵語,但是有些詞語深圳跟香港實在有點差別,怕打錯失禮於人,就選擇了普通話,習慣打了簡 ...
wcfox7758 發表於 21-10-2013 16:22

客氣了, 因為在樂古的基本都是香港小孩多, 很多人都不太懂普通話和簡體字, 辛苦了!
作者: kenny6080    時間: 21-10-2013 17:24
挑 猛虎仔  廢物泥- -   想當年話想入泥鬼屋 果時我個會都有好多人嫌你煩  逼我死死地幫你條廢物單挑測試  藉意想趕你走    印象中 jz / 球k / 狙擊 都大抄你      果時即2話不說踢9左你走

雖然冇玩成年幾 但d 又小學雞又垃圾又唔要面又瀨死唔走既廢物我都仲記得    結論係廢物係多廢話
作者: 雷臣    時間: 21-10-2013 17:26
先講明自己係中立先,廢事同各路人兄有衝突~
我係呢到想提出既野係,3更因為有人用咗大機而比GM誤中止比賽.
...
菠蘿君 發表於 21-10-2013 17:11

我也在此post提出了 三更和gm都有責任~~~~~

不過呢...樂古冇乜人氣, 有人嘈下都熱鬧d  (什麼道理阿 @3@ )
作者: kenny6080    時間: 21-10-2013 17:32
某會同一批人可以無限復活的說   二隊輸完一次  主隊又輸   輸完又用龍珠復活 又打過.0.
作者: 雷臣    時間: 21-10-2013 17:34
某會同一批人可以無限復活的說   二隊輸完一次  主隊又輸   輸完又用龍珠復活 又打過.0. ...
kenny6080 發表於 21-10-2013 17:32

好似上年定前年傾過既代打問題????

根據當時傳聞, 參與既人數都幾多下~~~~
作者: kenny6080    時間: 21-10-2013 17:35
輸完即刻 找尋 龍珠   找了一天終於找齊了
作者: henry9207    時間: 21-10-2013 17:47
當時比賽第一場/第二場又吾同GM講,依加先黎講話三更犯規?會吾會慢左D~
作者: poka1212    時間: 21-10-2013 17:58
有玩過以前舊版的SD高達都知道, 屬性是會有相克,
即是包克拳, 拳克剪, 剪克包. 會有加成傷害效果,
現在只有遠中近, 但他們跟本沒有屬性加成的作用,
他們只是一個掛名,是給玩家能夠簡單分出每一部機體的對戰作用,

所以是十分公平的。

路過

不用硬性使用近戰機,選擇機體的自由上巳經比其他隊伍大得多
也是公平嗎?
作者: henry9207    時間: 21-10-2013 18:08
屁孩當然多~~~但要看看出至哪裡喔!
作者: o19042    時間: 21-10-2013 18:10
花生準備漲價,要就快手入定幾包!_!
作者: poka1212    時間: 21-10-2013 18:21
問題是當時的情況是三方面都不知道有這個規矩 在不知道的情況下 既是對方都可以選擇這個陣型
沒有用 ...
Q赤武Q 發表於 21-10-2013 18:09

嗯?
我對港服公會賽什麼的沒興趣啦

我只是路過看到單單"因為沒有屬性加成,不採用近戰機也是公平"這一點提出質疑罷了
作者: kenny6080    時間: 21-10-2013 18:22
故事延續:
惡名昭彰的人造人軍團(某會)很開心 熱烈地用歌舞慶祝 因為他們幾經辛苦 終於找齊了召喚神龍的龍珠(規則)   正想召喚神龍之際  卻忘了召喚神龍原來需要特定的咒文   好吧!!他們二話不說立刻前往天界找尋天迪(GM)  輕鬆的找到了   接著施以嚴刑逼供企圖逼他道出召喚神龍的咒文(重賽)   可是天迪會否因此而就範 屈服於惡勢力膝下? 讓我們看下去吧  

本故事純虛構 如有雷同 實屬巧合!!
作者: 〝小趙﹏*    時間: 21-10-2013 18:28
故事延續:
惡名昭彰的人造人軍團(某會)很開心 熱烈地用歌舞慶祝 因為他們幾經辛苦 終於找齊了召喚神龍的龍 ...
kenny6080 發表於 21-10-2013 18:22

點解你好似講到官方同主角係事件上冇出錯既?
作者: darkcha    時間: 21-10-2013 18:33
屁孩當然多~~~但要看看出至哪裡喔!
henry9207 發表於 21-10-2013 18:08

做咩咁話自己啊:lol:
作者: 乂亞莉亞乂    時間: 21-10-2013 18:38
回復  雷臣

bb唔好退出啦 :(
作者: fung307    時間: 21-10-2013 18:41
不知者不罪~
輸打嬴要~物以類聚~

這就是社會常態~回望雷曼事件

作者: 一Napier一    時間: 21-10-2013 18:44

回復 57# Q赤武Q

照你道理說的話即是有條友犯左法,但係執行者(警察),受害者都唔知道有件咁既事發生,事後先發現左佢係犯左法既,咁犯法個條友都叫做係合法啦,犯法個陣冇比人捉到:),講野之前有冇用腦:)
作者: henry9207    時間: 21-10-2013 18:48
做咩咁話自己啊
darkcha 發表於 21-10-2013 18:33
我係吾係要回避,我在此的話,闇剎大神你顏面何存:lol:
作者: kaiant1001    時間: 21-10-2013 18:50
G改與否同有冇犯規完全冇關係
分別只係在於犯規後對比賽造成既影響

個陣唔齊遠中近就係違例
問題在於GM係經過商討之後繼續比三更出賽
呢個決定係未經對方同意
令對方覺得呢個決定對佢地唔公平
但賽例同時講明GM擁有最終決定權

至於GM當時係因咩理由而暫停比賽
就要睇下GM點交代

結論:三更個陣係違例
但比賽係喺GM決定下繼續進行
三更毋須負上責任
對方可以BLAME作出此問題判決既GM
當然GM亦保留最終決定權#bye#
作者: kenny6080    時間: 21-10-2013 18:58
回復  Q赤武Q

照你道理說的話即是有條友犯左法,但係執行者(警察),受害者都唔知道有件咁既事發生,事 ...
一Napier一 發表於 21-10-2013 18:44

Hi猛狗仔  仲以為你連狗仔式都唔識游 直潛落水底添
作者: bananafish    時間: 21-10-2013 19:02
一場賽跑無論過程點樣緊湊,點樣精彩,當中起步有其中一人偷跑已經可以話犯規,
就算裁判係即場睇唔出,賽後都可以提出REJECT賽果。
(只不過GM擁有最終決定權E條傻HI免責權已經不是第一日俾人HI,)
(皆因佢地連引用E條例準則係咩都冇人知,就好似政府發牌咁:lol:)
作者: -ChuckY猛虎-    時間: 21-10-2013 19:03

首先我想澄清napier個ac係我開既,但留言個位就真係唔係我黎既,啱啱放學番黎==

亦都講句,今次重唔重賽唔緊要,第二都冇所謂!三更實力的確強~我

地亦都冇話三更有錯,規則上只係想GM有一個交代:handshake:

回kenny  叫版主check check  IP  gogogo
作者: bobbyfirex    時間: 21-10-2013 19:05
花生友一名,今次係我第一次睇公會戰.........G改前既公會戰好似有寫禁大機.......而G改後覺得冇左包剪拳屬性加成所以轉做近中遠屬性做規則,GM因此覺得大機比起以前冇咁大威脅所以比用都唔定,但亦有可能係GM出公告打少左句都唔定=.=所以可能我以小人之心度君子之腹啦,直播時聽到話三更練左好耐,當然未打過公會戰既我黎講唔明白練習有幾辛苦啦,但可否理解為三更公會早有預備用這漏洞..........畢竟禁用大機似乎係約定俗成既野,當然你話其他隊伍比賽前唔睇清楚比賽規則我都無話可說,而在比賽途中中止左第一場比賽可能GM係戈一刻先發覺有問題.....可惜已經太遲了,正所謂順得哥情失嫂意(好似係咁,麻煩正字刑警CHECK下),唔比三更比賽又會被人話無理取消人資格,因為公告冇寫嘛.......但係比佢落場又比其他隊伍鬧.......其他隊伍知道左又唔可以轉機,因為有規則話會取消資格嘛.........又唔可以臨時先改規則,所以GM點做都係會比人鬧........
作者: -ChuckY猛虎-    時間: 21-10-2013 19:09
挑 猛虎仔  廢物泥- -   想當年話想入泥鬼屋 果時我個會都有好多人嫌你煩  逼我死死地幫你條廢物單挑測試   ...
kenny6080 發表於 21-10-2013 17:24

蕉皮定二手小胖子
作者: wcfox7758    時間: 21-10-2013 19:10
回復  Q赤武Q

照你道理說的話即是有條友犯左法,但係執行者(警察),受害者都唔知道有件咁既事發生,事 ...
一Napier一 發表於 21-10-2013 18:44

前面我已經講佐,一切由GM判定,你們信唔過GM?
按你所講,G改後,社會進步了,有滴唔合理的法則是否要調整?某人一直漏用社會規則謀取自身利益,眾人皆知。失敗了1次,2 3名不滿足啊,變了受害者?

04) 請各參賽者於比賽前15分鐘準備好參賽機體,進入房間後不可以轉換出場機體,如經發現,將被取消資格;
這個法律你們都有違反,所以唔可以取消資格,要重賽,甘又可以多條命。算到尽 計畫通。8強你們占了3條命啦,你們輸在冇學上年甘,SD公會彈珠內戰OL

為何你們只講我們犯法 你們犯法+利用漏洞完全唔講;我們提你們就無視。

子曰:溫故而知新
送返第4屆公會POST給你   有興趣的自己搜索 [彈珠 代打]
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4369282&highlight=%E5%BD%88%E7%8F%A0%2B%E4%BB%A3%E6%89%93
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4369458&highlight=%E5%BD%88%E7%8F%A0%2B%E4%BB%A3%E6%89%93
作者: 一Napier一    時間: 21-10-2013 19:12

回復 57# Q赤武Q

我想講呢,你覺得公會戰少了一個屬性限制冇咩大影響,係因為你對公會戰既認識少先會咁講,麻煩你打多D會戰,清楚下會戰既狀況,如果你都覺得少了一個屬性限制冇咩大影響既,先再講啦:)
作者: 一Napier一    時間: 21-10-2013 19:27

回復 72# Q赤武Q

所以你咪對公會賽唔熟識囉,機體報左,比賽當中又點可以轉陣?
作者: 可愛的渣古    時間: 21-10-2013 19:48
當時直播我有睇
GM個時講既只係針對比唔比用大機
而唔係針對屬性
你地無用晒近中遠係不爭既事實
犯規就係犯規
點解仲要係到嘈?
依家我只見到既係三更勝之不武
作者: PlasTicJ    時間: 21-10-2013 20:27
好熱鬧:lol:
作者: PlasTicJ    時間: 21-10-2013 20:37
姐系咁!彈珠戰隊輸左重學人講咁多野,你地真系勁既話就咩陣都打得嬴啦!只能怪你地技不如人!
作者: david2011    時間: 21-10-2013 20:54
三更唔怕咪重賽lor,我覺得咁樣會公正d
作者: PlasTicJ    時間: 21-10-2013 20:58
回復 78# david2011

三更唔系練左個陣好耐既咩?如果咁話要轉陣咪對三更唔公平?
作者: -ChuckY猛虎-    時間: 21-10-2013 21:01
呀赤武幫得太盡啦
作者: qq369    時間: 21-10-2013 21:05
原來系o甘 機體報佐唔可以改 那麽又做乜唔即時提出呢~.~
唔夠人打是事實 犯規也是事實 比賽也是進行 ...
Q赤武Q 發表於 21-10-2013 19:43

咁佢地事實上係咪犯規?
作者: wcfox7758    時間: 21-10-2013 21:15
為何只提三更犯規三更犯規;其他公會犯規 代打就是正確合理公平!

單這條就一半公會犯規了。為何就咬住我們這點唔放 其他人犯規 帶代打完全OK  

8強接近一半隊伍是同1隊人員合符清理嗎?

從一開始我就提出這2點問題,但到目前為止,全部都避而不提,彈珠你們需要做到這麼無恥?
AC多勁啦,還公正,SD彈珠公會內戰OL 第5屆冠軍非你莫屬!!
作者: xJefferSoNx    時間: 21-10-2013 21:16
強調一下  [我地吾係怕重賽!]
但只係覺得吾值得同吾應該重賽!

回應你呢句: [你地真系勁既話就咩陣都打得嬴啦!]
你地真係勁既話就報1隊算啦, 好嗎? 仲想要幾多條命? 6條? 9條??
再講返, 我地d對手一知道我地用大機, 就將部00q轉做fazz,
甘公平? 甘叫吾犯規? 就算個陣我地真係輸左, 我地都吾會好似你地依家甘,
輸左仲要係到嘈!  再加上我地係完全不知情, 連不可以轉機都吾知!

輸就係輸, 輸要認! 我地係犯規, 我地無吾認! 我地既回覆一直都係等GM既答案!
重吾重賽吾到你地理, 吾好哂甘多精力係呢件事到, 做返你地應該做既事!

再加上, 你估我地真係仲有好多時間拎出泥同你地重賽? 我地既時間好寶貴,
如果gm話要重賽, 大不了咪吾打, 洗吾洗搞到依家甘?
你地報甘多隊, 無非都係想贏姐, 講甘多做野乜?
你地贏哂好未? 我已經吾想再哂時間回你地!

我地人少, 吾夠你甘多隻眼, 甘多把口. 甘多隻手 !
我吾理重吾重賽,我地盡左力打, 係我地心目中, 個日我地已經係冠軍!
作者: PlasTicJ    時間: 21-10-2013 21:18
回復 78# david2011

拿經過我多年打會戰既經驗呢,三更呢次啊用既陣真系非常之好,我睇韓服既比賽都好似味見過大機加補血既陣容,   完全系有非常之好既效果,有霸體既大機,不斷可以回到血,有住持續既輸出,殺到s機一條命已經系非常困難,再加上
   迪恩系頂住中場黎打,大機可以系後方既位置做輸出,敵方只可以突破前排既防線先可以可能打到s機,但系突破到去啊
   自己果一方都已經殘血,而呢個陣容同打法我睇韓服比賽都味見過,韓服都系用大機加積根(ECOS)黎做壓場,但系今
   次三更用補血機真系效果出乎意料,令對手難以應付!!!!!~~~~~~
作者: -ChuckY猛虎-    時間: 21-10-2013 21:19
為何只提三更犯規三更犯規;其他公會犯規 代打就是正確合理公平!

04) 請各參賽者於比賽前15分鐘準備好參 ...
wcfox7758 發表於 21-10-2013 21:15

為何只提三更犯規三更犯規

你睇下標題喇 要講呢d出去開個代打post喇

btw 有證據就開啦 冇人阻你架
作者: PlasTicJ    時間: 21-10-2013 21:20
公道自在人心!!!!~彈珠輸左系事實,沒咩值得再討論!
作者: wcfox7758    時間: 21-10-2013 21:23
回復  david2011

拿經過我多年打會戰既經驗呢,三更呢次啊用既陣真系非常之好,我睇韓服既比賽都好似味 ...
PlasTicJ 發表於 21-10-2013 21:18

G改後 常打會戰的都知道我們一早這個陣,你們又唔系冇贏過,現在就BBB,你點看你去年代打10幾個會 今年3個啊 ~發表高見啊~
作者: -ChuckY猛虎-    時間: 21-10-2013 21:26
G改後 常打會戰的都知道我們一早這個陣,你們又唔系冇贏過,現在就BBB,你點看你去年代打10幾個會  ...
wcfox7758 發表於 21-10-2013 21:23

哦 用常打會戰既陣就可以犯規:dizzy: :o

講呢D
作者: PlasTicJ    時間: 21-10-2013 21:27
G改後 常打會戰的都知道我們一早這個陣,你們又唔系冇贏過,現在就BBB,你點看你去年代打10幾個會  ...
wcfox7758 發表於 21-10-2013 21:23

所以我好非常欣賞你地用呢個陣啊~好難有把握打嬴~讚好!~強烈推薦呢個陣容比d岩岩接觸公會戰既玩家!
作者: wcfox7758    時間: 21-10-2013 21:27
GM話重賽就重賽咯
作者: PlasTicJ    時間: 21-10-2013 21:29
回復 92# wcfox7758

咁快重賽?~重味諗好點打大機加補血~等多一個月比我諗清楚點打先得@_@太精妙的陣容!~感謝三更開先河!為會戰帶來不同既色彩
作者: 小恨恨    時間: 21-10-2013 21:39
系系系系 吾吾吾吾 你老母咩
作者: virture    時間: 21-10-2013 21:41
看不過眼 我也直接表明了 以免你地以爲我系三更打手o甘其實我也很討厭siu夢夢 開貼亂搞 幾個沒用外掛 ...
Q赤武Q 發表於 21-10-2013 21:35

其實我印象中siu夢夢冇開過咩post
係本身有幾個公會都傳0魔有人用外掛,佢地開post澄清
之後先搞到好大
作者: PlasTicJ    時間: 21-10-2013 21:42
強調一下  [我地吾係怕重賽!]
但只係覺得吾值得同吾應該重賽!

回應你呢句: [你地真系勁既話就咩陣都打得嬴 ...
xJefferSoNx 發表於 21-10-2013 21:16

認同!~三更的確系嬴左,呢個系事實!!!
作者: wcfox7758    時間: 21-10-2013 21:44
我從一開始就說了由GM判定,你們非要挑剔,又故意犯規又大幾又LAG9,你們想點;講的甘容易,大機陣甘容易;要唔要今個星期六日,選1日我們用決賽的陣反住來打,3盤2勝你們螳螂我們T3,輸了刪公會。
作者: wcfox7758    時間: 21-10-2013 21:45
認同!~三更的確系嬴左,呢個系事實!!!
PlasTicJ 發表於 21-10-2013 21:42

在我心目中,你們已經是冠軍了,做到甘 唔容易。
作者: wkhcharlie    時間: 21-10-2013 21:45
其實我印象中siu夢夢冇開過咩post
係本身有幾個公會都傳0魔有人用外掛,佢地開post澄清
之後先搞到 ...
virture 發表於 21-10-2013 21:41

wow vir bb
作者: PlasTicJ    時間: 21-10-2013 21:47
在我心目中,你們已經是冠軍了,做到甘 唔容易。
wcfox7758 發表於 21-10-2013 21:45

多謝!~大機加補血的確有過人之處,小弟都甘拜下風
作者: virture    時間: 21-10-2013 21:50
wow vir bb
wkhcharlie 發表於 21-10-2013 21:45

說好的沖鑽石?:o
作者: wkhcharlie    時間: 21-10-2013 21:51
說好的沖鑽石?
virture 發表於 21-10-2013 21:50

停留在白金二中:curse:
作者: longqq    時間: 21-10-2013 21:52
回復 104# wkhcharlie

wow><
作者: g7777777    時間: 21-10-2013 22:02
呢件事我其實都不是十分了解
我當時看到既系siu夢夢系論壇一直捉住0魔既人 話佢地用外掛

但又比5到 ...
Q赤武Q 發表於 21-10-2013 21:50

題外話  其實點解口字邊要打做o    你係咪R制壞左
作者: GG3BE0    時間: 21-10-2013 22:02
一向輸了就各種藉口 無意外
作者: g7777777    時間: 21-10-2013 22:04
一向輸了就各種藉口 無意外
GG3BE0 發表於 21-10-2013 22:02

新會員歡迎加入樂古大家庭
作者: GG3BE0    時間: 21-10-2013 22:07
不用歡迎我 我只是一個很久以前被封帳 看到彈珠的人令小弟才在留言而已
作者: g7777777    時間: 21-10-2013 22:10
不用歡迎我 我只是一個很久以前被封帳 看到彈珠的人令小弟才在留言而已
GG3BE0 發表於 21-10-2013 22:07

點解比人封AC
作者: BLO    時間: 21-10-2013 22:14
姐系咁!彈珠戰隊輸左重學人講咁多野,你地真系勁既話就咩陣都打得嬴啦!只能怪你地技不如人! ...
PlasTicJ 發表於 21-10-2013 20:37

講得無錯,技不如人就係技不如人,雖然gm曾經話三更陣容上無問題但係而家屬性無相克,打過輸左就係輸左,何況唔止輸一次
作者: PlasTicJ    時間: 21-10-2013 22:18
講得無錯,技不如人就係技不如人,雖然gm曾經話三更陣容上無問題但係而家屬性無相克,打過輸左就係輸左, ...
BLO 發表於 21-10-2013 22:14

55~更加觸目既系三更既陣容~好小有大機加補血,真系都幾出乎意料
作者: lin125    時間: 21-10-2013 22:22
講得無錯,技不如人就係技不如人,雖然gm曾經話三更陣容上無問題但係而家屬性無相克,打過輸左就係輸左, ...
BLO 發表於 21-10-2013 22:14

講得無錯,無相克就係無相克,我都唔覺兩中兩遠有咩問題,少部近有咩影響,會戰咪又係咁打,跟少一兩次規矩洗死?成班係度大驚少怪:dizzy:
作者: GG3BE0    時間: 21-10-2013 22:22
無謂的理由 可是小弟很想念彈珠的人 各種風度 技術 理由:P
作者: 工口仔    時間: 21-10-2013 22:22

我只係分享(圖2)真靚仔:loveliness:
作者: wcfox7758    時間: 21-10-2013 22:22
講得大機陣甘容易;要唔要今個星期六日,選1日我們用決賽的陣反住來打,3盤2勝你們螳螂我們T3,輸了刪公會。

你們刪NAZI就刪的甘豪爽    你們刪NAZI就刪的甘豪爽  有關自己就唔敢啦?

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcnocontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2