樂古Nakuz

標題: (無聊呻)老玩家新手技術的生存空間 [打印本頁]

作者: star0277    時間: 6-12-2014 15:13
標題: (無聊呻)老玩家新手技術的生存空間
由開服不久玩到現在(雖然唔係成日得閒打),經歷過解一星期才解到任拎A突擊高達圖的日子……但技術和團戰能力仍停留在新手階段
玩死亡多數0殺0助,努力去打仍經常被人罵掛機
為了改善自己的不濟,有去看不同的入門教學(如小鹿教室),也有入公會和拜託一些資深玩家教導簡單技術,例如甩刀、收刀、蜻蜓跳、半自動和走位……
但礙於小人資質愚鈍,學無所用……到現在同公會人打都係同機必被秒,街場打就單挑必輸、團戰總是跟不上大隊……
上戰紀/樂古睇d高手視頻,剩係睇到個個又勁又唔知點解可以走位走到唔會點比人打……睇完都知學到d乜……
有時打到自己都好忟……明明以為自己好鍾意高達、好鍾意隻game,打親都輸,又要被人鬧,都唔知為乜
有段時間為暫時滿足自己既成功感,去任頻開d easy任打……但而家任頻都冇人了
而家越來越少上SD……最後,可能變成日日打單人任宇宙戰算……
作者: tappy    時間: 6-12-2014 16:47
技術差去玩下常規戰,好過死競送人頭
我都係0殺0助無技術老玩家
乜野甩刀,瞬狙識用過,但依家已經唔識用,刀法、槍凖仲差左
手描更加無試過
有時係咁輸,轉房又再玩
自己知有盡力打就夠
作者: freedom040542    時間: 6-12-2014 16:51
要打得多 熟手先得
電腦設備要好 打機畫面唔順你好難玩
點為指熟手? 基本上你行路飛行既動作你都會自然撳掣
撳掣頻率要快d 如果你一心想享受隻game 每個動作都係有諗過 有信心先夠膽做 就會太慢 會比人屈
要玩得熟手 你享受高達對戰之餘 你感覺到人機一體 基本上你腦裏面諗到就即刻做 唔好怕開槍 唔好怕射唔中 而唔記得左射
唔好描到好準先夠膽射 玩得多就準架喇
玩個人任務可以練手描 打移動目標
我都係咁捱過黎
都6年喇 估唔到我陪左隻game 6年
作者: PC45    時間: 6-12-2014 16:53
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4413778&amp
作者: fung307    時間: 6-12-2014 16:53
要打得多 熟手先得
電腦設備要好 打機畫面唔順你好難玩
點為指熟手? 基本上你行路飛行既動作你都會自然撳掣 ...
freedom040542 發表於 6-12-2014 04:51 PM

唔講都唔覺6年
一直以為4年

作者: vid2jr    時間: 6-12-2014 16:57
我都係0殺0助無技術老玩家
乜野甩刀,瞬狙識用過,但依家已經唔識用,刀法 ...
tappy 發表於 6-12-2014 16:47

唔明你所講咩'技術差去玩下常規戰,好過死競送人頭'

唔通常規戰又唔會送人頭?
作者: tappy    時間: 6-12-2014 17:22
回復 6# vid2jr

有時死競唔好彩,一命比人圍毆死,二命中SP死,咁咩都學唔到
如果再慘D,D房係高手向,人地見你技術差,秒左你兩命先,除左比人話雷隊友,仲會唔知自己做緊乜
打常規至少有多D時間比你熟習下兩方打法,仲有機會執下雞,放SP救隊友/輸出,好過白送頭比人草SP
作者: 三分鐘硬度    時間: 6-12-2014 19:40
嬴輸真係無咩所謂,打機既野自己開心就得了,技術走位既野玩得多就有。

如果打機都咁大壓力,又要理埋人地點諗,咁不如直接放棄online game好了。

講番鬧人既問題,sd 不嬲係咁,你當時運高睇唔到得了。(講黎講去又係贏就功勞歸自己,輸就懶晒隊友,自己玩遠程機就鬧隊友唔衝,自己玩近戰機就鬧隊友唔back up, 亂倒地,龜縮,etc。)

反正都零包容, 更加唔使理佢地,樓主想玩就玩,最緊要自己開心。
作者: billson    時間: 6-12-2014 20:48

弱者為何要戰鬥?因為要變得更強!更強!
我們能戰鬥並生存下來,是因為我們是弱者!
http://share.acg.tv/flash.swf?aid=1731700&page=1
作者: xmcpnk19    時間: 6-12-2014 21:44
槍凖其實唔重要,而加啲人好少有射得準
走位其實唔重要,唔識就圍住個場4條邊走,最少唔會比人爆菊
技術其實唔重要,帶紅閃就得
最後講到底…… 玩sd靠天份
作者: kiwijump    時間: 6-12-2014 22:34
我都玩左幾年, 時玩時唔玩, 有嘗試過練好D技術, 但係發覺根本學唔到, D甩刀甩槍全部都係做廿幾次先有一次造到, 根本就係按制按唔到咁快, 一係就係快過頭, 總之控制唔到恰到好處, 當自己執著於練好D既時候已經俾人殺左, 最後都係用返自己打法........
而家越來越少玩, 打對戰又覺得自己拖累隊友, 打任務又少人玩, 又賺唔到G幣, 結果反而以收集機體為主要目的, 越玩越無癮........
作者: star0277    時間: 7-12-2014 00:19
謝謝各位大大既分享

PC45 發表於 6-12-2014 16:53

謝謝,我之前都有睇過,而家再溫古而知新~ ^_^

有時死競唔好彩,一命比人圍毆死,二命中SP死,咁咩都學唔到
tappy 發表於 6-12-2014 17:22

我經歷過唔少 ~"~

而家越來越少玩, 打對戰又覺得自己拖累隊友, 打任務又少人玩, 又賺唔到G幣, 結果反而以收集機體為主要目的, 越玩越無癮........
kiwijump 發表於 6-12-2014 22:34

同感 = ="
作者: 路過打醬油    時間: 7-12-2014 00:24
除非你玩ge係以近戰為主的機,如果唔係實戰用到刀的機會唔多,至於槍法,再瞄準d先好開,走位跟住隊友實無錯
既然成不了高玩,為何不以坑隊友為目標呢,例如隊友斬人果陣放倒地炮,隊友放地圖炮沖上去比機會佢放sp,隊友隱身沖果陣跟住佢後面,以佢做擋箭牌,引對面攻擊
作者: 〝小趙﹏*    時間: 7-12-2014 01:53
由腦殘機跟大隊開始做起
作者: UIOPRT    時間: 7-12-2014 02:56
由腦殘機跟大隊開始做起
〝小趙﹏* 發表於 7-12-2014 01:53

可惜新手連腦殘機都悟識用
作者: UIOPRT    時間: 7-12-2014 03:01

我見過有d新手真係好趣致
對住部牆係咁射, 好似悟知敵人係邊咁
有d仲攪笑, 連點噴氣加速都悟識
新手最緊要跟大隊, S房米用abc機, 隊友斬人米倒地, 隊友被斬就救佢/射敵人, 隊友用地圖炮就補槍(米倒地), 揾敵人最好用自鎖, e d基本意識做好先, 走位再留意下人地對戰個陣點走就得,
收刀慢慢學, 每天去練習模式練下就ok附送我絛對戰片, 已經包含曬點kite人, 點出槍, 點岀刀, 學到就學
http://v.youku.com/v_show/id_XODI2ODYwMzYw.html
作者: 神雞尿算    時間: 7-12-2014 13:20
盲拳打死老師父
作者: alexalex731    時間: 7-12-2014 15:06
玩翻d腦殘機就得
我用SR織天/V2B呢d企定定係後場射都屈到人
作者: derek9394    時間: 12-12-2014 01:06
我對新手技術玩家都係果幾句:
行前d,用近機(拳),唔好手動半自動,唔好開完槍step
唔好靠導彈同超視,因為lee兩樣野仲難用得好
用多d光槍同光機槍
作者: carbon159    時間: 13-12-2014 10:00
快電腦才會王道,我依家挽親都係唔起身就比人斬到lu~
作者: SD打靶王    時間: 14-12-2014 22:30
diu你楼主死on9 打sd打上腦呀你 死on9
作者: 路過打醬油    時間: 14-12-2014 23:57
打sd打上腦都好過diu人diu上腦吧 死on9 diu少陣會死(笑)
作者: 味kai啦    時間: 15-12-2014 22:47
打sd打上腦都好過diu人diu上腦吧 死on9 diu少陣會死(笑)
路過打醬油 發表於 14-12-2014 23:57

笑什麼?你也是因為你係樂古隻狗,班畜生先唔扣你分炸,仲係到笑
作者: 工口仔    時間: 16-12-2014 13:41
點解少人?

打機啫 洗諗咁多...唔好咁多藉口
啲人玩LOL日日比人_又咪照玩 一句到尾都係羊群心理...根本唔關玩家事 頂多都係關代理事(逃
作者: 路過打醬油    時間: 16-12-2014 17:24
果然係同一個人樂古分關我P事,要扣就扣,啥叫諷刺你唔明?原來上樂古就叫樂古狗一SD狗你好,樂古狗你好,咁就引到你出黎真好,因為你有反應我就可以笑了,繼續取樂哈哈哈
作者: aiza    時間: 17-12-2014 21:04
技術什麼的一點都不重要,重要的是腦袋,玩sd多數人都不用腦玩,你只要用d腦,都可以變成場上重點.
基本用腦,抽水走人(在隊友龜公用),打到人2-3槍,知有人想慢慢壓或接近自己時,要走佬.(大約豆豆射中的距離就走定先,唔係好易比人圍.)重要記住睇實條氣,最好做到經常行走時都留到一半氣未用(比人追殺走佬例外),同一定要成日周圍lock,不要以為敵人就在前面.

成日要記住打人背,不要下下正面,要陰濕,見隊友想攻,你就要林點樣快速兜大圈偷人背,偷人都要識偷,一般偷法係偷襲企最后個個,不要偷旁邊有人幫拖個d(除非你用強斬機,有信心一斬二),特偷法,知道敵方玩家實力,如敵方得一個勁人,其他不外如是,就偷個個,自己命去換勁人命.(這樣做,結果通常都係你殺左佢,你都要死)千萬不要做on車野,斬跌人,射跌人.而家係偷襲,不是放虎歸山.自己死左佢未死,都有隊友打死佢.
不要成日跟住隊友,有好多時都比自己獨立下,要成日睇小地圖做人,見小圖個點,又lock到有飛近佢,你知點做啦.當然找路追敵屁股.(時常記住偷襲)做偷襲角色就要用偷襲機,飛得快打得人多血,如:一排排飛彈個d,斬8刀.

再生時,又要成日睇住,在那出生可以偷人.

有時又要追住d煩機打,(追住不一定是叫你沖去斬,可以保持距離有機就射中佢)麻煩機:定身槍,光盾機,狙機.
作者: free3618    時間: 17-12-2014 22:46
槍凖其實唔重要,而加啲人好少有射得準
走位其實唔重要,唔識就圍住個場4條邊走,最少唔會比人爆菊
技術其 ...
xmcpnk19 發表於 6-12-2014 21:44

點解要咁教人?你教佢點雷多d,走位其實唔重要,唔識就圍住個場4條邊走,最少唔會比人爆菊<咁樣同冇玩有咩分別,為左唔比人爆菊不如唔好玩,圍住個場走個動作都省去

我覺得分數唔重要,諗下點先可以係戰場上有出力之後比輸出就夠,射唔中都可以比壓力人,格唔中都會迫左人走位,開心玩每場做好自己就夠,之後咪再諗點做得更好囉再決定練咩skill又好,走位又好。
作者: free3618    時間: 17-12-2014 22:50
點解少人?

打機啫 洗諗咁多...唔好咁多藉口
啲人玩LOL日日比人_又咪照玩 一句到尾都係羊群心理...根本唔關 ...
工口仔 發表於 16-12-2014 13:41

LOL近排代理都差左啦,除左多d照顧下新手外,都冇咩做到,G1 吊完都冇理嫁啦,好似放棄左kf咁
作者: 味kai啦    時間: 27-12-2014 14:38
果然係同一個人樂古分關我P事,要扣就扣,啥叫諷刺你唔明?原來上樂古就叫樂古狗一SD狗你好,樂古狗你好, ...
路過打醬油 發表於 16-12-2014 17:24

依加D小學雞真係個LUN個末期語癌,比人吊到傻傻地UP乜都唔知
作者: WEBEX    時間: 27-12-2014 15:27
唔係AC多,講既野就有道理架
作者: derek9394    時間: 27-12-2014 18:34
點解要咁教人?你教佢點雷多d,走位其實唔重要,唔識就圍住個場4條邊走,最少唔會比人爆菊 ...
free3618 發表於 17-12-2014 22:46

我係街場見過好多人係甘打法.....
相信佢本身就係甘打
作者: 198765123    時間: 27-12-2014 22:31
回復 31# derek9394

係咪講緊d人為左唔比人爆菊,就圍住個場黎走一係hea玩
要反省果時已經離左線...
作者: derek9394    時間: 28-12-2014 00:58
回復  derek9394

係咪講緊d人為左唔比人爆菊,就圍住個場黎走一係hea玩
要反省果時已經離左線... ...
198765123 發表於 27-12-2014 22:31

Hea?人地以為自己玩得好醒架.
作者: SDharry    時間: 29-12-2014 01:26
嬴輸真係無咩所謂,打機既野自己開心就得了,技術走位既野玩得多就有。

如果打機都咁大壓力,又要理埋人 ...
三分鐘硬度 發表於 6-12-2014 19:40

認同,SD唔經唔覺已經玩左六年,宜家上來玩都是搵開心,打左六年,輸贏已睇淡左
作者: GameThree    時間: 30-12-2014 11:11
你傔姐樓主
由開服玩到現在, 最少點都有十幾廿頁勁機, 機庫咁多機邊可能部部都得心應手呀
有時D機少用我都會攪錯晒D武
新手就唔同呢, 成日用死同一部, 一定上手啦
0殺0助成日有, 正所謂"那怕神一樣的對手, 只怕豬一樣的隊友"

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcnocontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2