樂古Nakuz

標題: 樂古變得冷清 有d感慨. [打印本頁]

作者: 川保久齡    時間: 20-9-2015 12:51
標題: 樂古變得冷清 有d感慨.
今日心血來潮突然想搵d舊online game既資料, 睇下有咩懷舊game仲可以玩下
係google一search, 就見到樂古
一入黎已經變晒, 每個版都差唔多無新post. 有d舊區last post仲係幾年前.

記得以前日日上黎睇攻略, 睇搞笑相. 無諗過10年後呢到會咁靜
時間真係改變好多野, 令人感慨.

我知道有d版(e.g. 楓之谷) 應該有好多活躍既玩家, 但可能佢地都去左其他比較大既論壇?
總之, 一入黎就勾起好多回憶, 但都帶黎一份心酸...
作者: 刺客先生    時間: 20-9-2015 23:26
其實好多Online Game都汁鬼哂又話者冇人玩...
點會有人吹水...
作者: 我思故我在    時間: 21-9-2015 02:36
其實好多Online Game都汁鬼哂又話者冇人玩...
點會有人吹水...
刺客先生 發表於 20-9-2015 23:26

咪係,如果唔係樂古都唔會搞成咁。
作者: 零度之刃    時間: 21-9-2015 11:22
我倒覺得是大遊戲如LoL都有自己的官方論壇以及fb的出現才是樂古衰落的重要因素。
作者: 我思故我在    時間: 21-9-2015 17:26
我倒覺得是大遊戲如LoL都有自己的官方論壇以及fb的出現才是樂古衰落的重要因素。 ...
零度之刃 發表於 21-9-2015 11:22

咁都係歸咎於樂古局限係game呢方面
作者: 〝細wIN_    時間: 21-9-2015 21:01
其實等緊game over
作者: 呀楊    時間: 22-9-2015 00:12
人生有幾多個十年
作者: sai6606    時間: 22-9-2015 01:41
10年前待在nakuz對我這個小學雞來說是十分自我感覺良好的事
你在別的論壇看的精華教學原出處是這裡
別人轉貼過來的文章轉出處也是這裡
代表這裡討論質素高,
人流更是多到一個地步是
若不是有意回文回得更快都幾難違反洗版的程度     
逼得我放下了手寫板, 然後習得打字
看著別的壇d會員為左呃分係度洗版洗左幾頁
而nakuz這裡因為有版主打掃既關係, 造成了大家疑似在認真的回覆的環境
光是呆在nakuz都覺得自己升左幾個grade,
就好似身為窮人的自己拿住部分期付款的i6在飲星巴克覺得自己高窮人一等既感覺

現在你玩一隻olg  你無需要上論壇
你唔識路, 有自動導航 , 隱藏任務也只是接任npc頭上的問號不見了
唔夠打只因你課金不夠 ,畢竟一狗票遊戲內建自動吃hpmp
還有就是同一隻game換層皮出10次  你玩過佢前一隻=玩哂佢全部
咁仲有咩討論空間 ?玩家只是需要資訊 . 誰給予的都無差
要說olg還有什麼地方需要用到論壇,   
有的, 國仇家恨, 唱衰人的時候  (隔離論壇的夢之歷險版可是很精彩

olg這塊肉臭掉了, 手機game本來就無營養
咁nakuz仍然要食,自然就這樣子
作者: cwsshing    時間: 24-9-2015 00:22
玩olg 會上論壇到討論 好多地方都總有呢種文化  但係係香港比較特別 真係解釋唔到呢種現象
作者: 綿綿:D    時間: 25-9-2015 17:59
得返巨商多人, 可惜巨商都沒落中
作者: 川保久齡    時間: 25-9-2015 22:11
唉.. OLG都開始衰落, 好多大作都係無人玩, 一個server得番幾百人..
樓上講得岩.. 好多GAME都無左以往既遊戲性, 全部自動導航都唔洗去摸索
手機game市場又大左, 想玩下休閒game打開電話就大把
電腦遊戲, 玩d好似LOL回合形式既遊戲就更加有彈性,
大家開始唔會花時間係遊戲上面.
可能OLG已成過去啦?

不過記起以前既日子真係好開心...
好似以前同一班同學打魔獸世界, 一班新手一齊打副本, 哈碌百出, 第二日番學就笑餐飽.
打RO就一個公會齊上齊落, 大家每日打裝打lv, 又會坐係主城傾計.
然後遇到難題就上樂古討論, 或者分享心得
打到寶又po上黎...
一種有交流既遊戲文化, 可能已經變成歷史
作者: godoslaw    時間: 25-9-2015 22:39
呢家 冇乜OLG GAME好玩 係其一

同埋 有大部分遊戲都有自己 專頁/論壇 或 該遊戲的玩家所開的專門網站

內容豐富/更新速度高 等等的好處 都令到樂古冇乜吸引力

除此之外仲有 樂古亦到做唔到  香x / 高x / 巴x 等論壇保持人流/實力既地方

都係搞到喱一兩年人流急速下趺既主因
作者: 川保久齡    時間: 25-9-2015 23:27

凝聚力唔夠咁 好似.
上述其他論壇真係會有好多討論空間, 會員又會自組群組.
可能因為佢地配套做得好D掛.. 除左game以外其他版塊都推行得好
同埋有d幾吸引既小屋/紙娃娃系統. 係得意既
吸引到一班熱愛果個遊戲既人入去討論, 甚至畫畫. 推廣得好d既
作者: 我思故我在    時間: 26-9-2015 00:46
呢家 冇乜OLG GAME好玩 係其一

同埋 有大部分遊戲都有自己 專頁/論壇 或 該遊戲的玩家所開的專門網站

內 ...
godoslaw 發表於 25-9-2015 22:39

用樂古同d唔同類型既討論區比較又唔恰當既。
作者: 沖天~    時間: 2-10-2015 05:47
一句講哂 樂古好少交流空間...

幾年之前如果推出左手機板應該仲有市埸
作者: akira0792    時間: 2-10-2015 15:08
遊戲唔同左~玩家都唔同左
我印象最深刻...早幾年玩隻online game
官方出左新副本...
跟住d人打唔嬴係咁小小小小...
竟然可以小到官方...改簡單個副本....
隨後我便離開左隻online game..

想當年...我玩石器的時代..
依家遊戲唔駛挑戰, 最緊要小..
作者: 小§粒    時間: 5-10-2015 16:31
中學時期基本上廿四小時入嚟捕新Game等新Post

到左宜加Online Game仲邊有以前咁吃香....
作者: 壞壞有點帥    時間: 6-10-2015 20:42
E家得番手機GAME
作者: chipmunk123    時間: 8-10-2015 04:53
沈水會員路過上水:)
作者: 我思故我在    時間: 8-10-2015 17:07
沈水會員路過上水
chipmunk123 發表於 8-10-2015 04:53

好耐冇見:handshake:
作者: chiuandy123    時間: 14-10-2015 16:13
沈水會員路過上水
chipmunk123 發表於 8-10-2015 04:53

真係好耐好耐好耐好耐冇見
作者: ~BaeBae~    時間: 16-10-2015 21:55
見樂古有好多版對上一個POST都已經係成個月之前
作者: 新手勿電    時間: 21-10-2015 15:36
無手機app係其中1個原因
作者: 極樂kaka    時間: 21-10-2015 15:56
細個打巨商真係開住樂古無關過
作者: memorypieces    時間: 30-10-2015 02:14
望住好多汁左的GAME裡面的POST都幾感觸
作者: 954654    時間: 3-11-2015 20:37
係09年之後就好少上樂古:L
果陣好多人
作者: 小白豬    時間: 4-11-2015 05:10
如果有心搞返nakuz我都想出份力

當係為左Nike元老之前俾個位我做野
作者: 我思故我在    時間: 4-11-2015 17:35
如果有心搞返nakuz我都想出份力

當係為左Nike元老之前俾個位我做野  ...
小白豬 發表於 4-11-2015 05:10

難得仲有有心人
作者: 佐治勞    時間: 23-11-2015 10:30
真係好似幾冷清@@
作者: hay_0131    時間: 30-11-2015 13:13
人去樓空..
作者: chengkw1996    時間: 1-12-2015 15:32
宜家nakuz=巨商討論區...
作者: Miz.    時間: 2-12-2015 11:42
都吾係丫 我見有d版都有新post 好似巨商甘
作者: 傲邪一少    時間: 2-12-2015 18:07
還看見不少舊朋友
作者: wmlauaa    時間: 30-1-2016 23:15
如果巨商都無人島樂古就好難番生
作者: 南非王子    時間: 3-2-2016 19:11
樂古要番生靠巨商
作者: simonlee713    時間: 6-2-2016 23:16
樓主可以玩巨商(香港服)~
大家加入四葉草商團?

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comcnocontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2