查看: 2163|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [問題] 大家認為時勢做英雄呀,定係英雄做時勢

多多 該用戶已被刪除
回復

n年前上中文堂聽過
同呢個有雞蛋先定有雞先既問題差唔多
回復 支持 反對

多多 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

我覺得係時勢造英雄。

第一個英雄定義係戰場度既武將,呢個最易解釋,試問關羽,張飛,岳飛,張巡等一眾武將既特點係咩?佢地共通既地方係佢地都係生於亂世,試問一個太平盛句又怎能造出英雄武將呢?

第2個英雄定義係文官,張良,孔明等一眾軍師係生於亂世,係輔助國君既謀士,試問在太平盛世他們又怎能發揮他們的軍事才能?另一方面商鞅,魏徵,林則徐等人是在政局不穩的時代才能受重視,試問商鞅生於唐代盛世,他的作用會有那麼大嗎?

第3個英雄定義係國君,劉邦,王莽,劉備等一眾國君都是由亂世中登生,如果汲有亂世詰個重要的時勢,如何能夠造出英雄呢

Originally posted by 水雲天 at 2006-4-3 23:57:
n年前上中文堂聽過
同呢個有雞蛋先定有雞先既問題差唔多

我阿sir同我講係有雞先
回復 支持 反對

It is just a question of degree.........you better ask " To what extent do you think that circumstances make heroes?"
回復 支持 反對

我覺得互有關係啦,英雄可以因為把握時機而成功,咁就實力多於運氣
反之,時勢所迫,一定會迫到一條友仔出黎帶頭,佢成功咪英雄囉,依個情況就實力同運氣差不多,比起無特別時機而成功的需要較低既能力
回復 支持 反對

這世界重來都只有時勢造英雄。
往往只有在混亂的時勢才有英雄出現。
如像現今的香港/中國,你會看見英雄麼?
回復 支持 反對

Originally posted by (Arthur)佑兒 at 2006-4-4 00:05:
我覺得係時勢造英雄。

第一個英雄定義係戰場度既武將,呢個最易解釋,試問關羽,張飛,岳飛,張巡等一眾武將既特點係咩?佢地共通既地方係佢地都係生於亂世,試問一個太平盛句又怎能造出英雄武將呢?

第2個英雄定義 ...

同意,,,
英雄既出現係要需要一個契機,,
而呢個契機就係當時既時勢,,
回復 支持 反對

時勢做英雄

要有一個天時地利人和既time,hero先會出現...............
hong kong就係一個example
before : leung kam 松 經濟低迷佢就比你罵
now : tong英年 經濟上升人人就當佢咩咁

this唔係佢既功勞~
佢time姐
回復 支持 反對

兩者是循還吧
回復 支持 反對