查看: 11850|回復: 76
打印 上一主題 下一主題
收起左側

織田,聯合,中立軍英雄玩法第二回。已經暫停更新,沒有原因。

有鑑於上次的玩法POST實屬呃分傑作(版主可以當見唔到呢行架= =)
所以我再一次打出黎啦=] 哈哈
第二係潛水左咁耐,回報大家=3=....
亦都有鑑於上一次既玩法太過時,準備再執過。
(每日都會新增,今次大約打算寫10~12隻左右)
玩法POST位置:
#1:九鬼,秀吉,神原
#6:柴田
#8:直江
#9:太原
#22:齋藤朝信
#26:片倉小十郎
#37:立花宗茂
#58:玉子
舊既玩法POST:http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2852519&extra=page%3D1

舊既POST實在太多@%##%$%^&*既人黎搞搞震
唔該大家批評果陣都俾個合理理由我!
你地都唔該幫手回覆∼等佢唔好沉∼(沉左既話自己去返精華區搵∼)

------------
首先都係織田軍....

不死型九鬼嘉隆
點法:1技點1LV,之後23互點,有大點大,之後可以補返1技/點黃十字
起手:褲+電卷+雙智披+肉
直衝中路,直接1技殺兵,非常無引= =....因為基本上你汁晒
近戰英好難行入水波範圍汁,因為非常痛
遠戰英不妨將水波放後D,唔多唔少削佢血
之後塞一個回魔鋼,大約係3LV,就去打下忍
引晒出黎>水波>削到咁上下就電卷>唔洗理浪人....
之後一個智披換火甲,另一個智披再換回魔,買閃戒
大約係6~7LV既事,7LV等海賊領域4LV個陣,去打強王
水波,海賊領域>卒仔清光>同強王埋身肉搏>黃血就退
補完血之後,重覆一次,咁就殺到.....
之後睇下對面法術型多定係肉搏型多
法術型多就出:抗杖,血兜,血甲(南蠻胴具足),柔甲之類
近戰型多就出:柔軟刀/柔甲(掛面具足),血兜,血甲之類
有抗杖,回魔可以全換,咁就夠位
近戰型就有D麻煩,空格唔太夠
配裝整理:
對住法術型:抗杖+百里+血甲(個人喜歡),抗魔,火甲+空格
對住近戰型:百里+血甲+火甲+回魔X2+抗魔,睇下你要唔要回魔X2換走,買柔鋼
咁樣配裝,再配上九鬼既第三技,近戰打你幾乎唔太痛- -...
(在下試過後期企係四箭塔入面,配上第2技,血量完全唔跌)
呢隻好難殺人,除非配暈技/緩技
所以我轉行拆塔,拆塔請起碼配備以下裝備:
柔刀/柔甲:擋80傷害,配第二技既話箭塔打唔太痛
雪走:拆完塔緩人走佬,加攻擊佳品~
抗魔:一定要啦
名刀:
建議就係禦神,加血加防都多
呢隻有D特別,就係幾乎所有名刀都唔太岩佢用
所以可以考慮比較早出七千甲。

羽柴秀吉:
點法:邪法首先點1,然後32互點,有大點大,補邪法,然後黃十字
如果隊友唔係特別勁,初期邪法就點1保命算
起手:褲+電卷+雙智披
初期電卷汁兵,補回魔X1,然後6LV前買個補杖
5LV電卷+黑炎破汁兵
6LV就召火神,插補杖幫火神補,見人黎就出火神既技,嚇走人
之後睇下你想玩輔助/接技型
我建議輔助,因為羽柴秀吉本身輔助技太多又實用,
玩接技型好似有D四不象
輔助既條件首先就係不死,所以血兜X1,抗魔呢D就無可避免
閃戒之類更加唔洗講,法師一定要,用智披換啦
之後可以買本法術書同兵法卷軸,換回魔,智披
2本都係呃抗神書,仲可以迫島津可以出雙抗
呃左佢地抗,隊友就可以等佢地抗無,之後殺
整理配裝...
百里+電卷+法術書+兵法卷+血兜+抗魔
電卷=初中期補刀神裝,唔換得~
睇下情況用火神拆塔,
可以控馬帶補杖,抗魔放落馬,補杖放上身,插完補杖之後放返抗魔
仲有法術書幫火神補血,有人黎就放火神既靈魂燃燒呃抗,等佢地放左抗再放兵法卷禁6秒,
包保人地想*&$^%&你。
後期裝備:
既然係輔助,暈裝一定唔少得
鬼丸就一定架啦,之後睇下你賺錢快唔快
可以出大炎,琉璃光姬,統率者鐵扇等等.....

神原康政:
我於5.2~6.2時期既愛將= ="
點法:2技點1LV,之後31互點,有大點大,2技再補返滿,最後黃十字
初期30%,緩6秒已經好夠,殺唔到都無計
起手:褲+電卷+肉
呢隻英攻擊力唔高,初期汁兵有D難,所以要用電卷幫手
不過佢又係....貧智英,所以初期將MP用係電卷度比較好
補再生,金牌,準備合和泉
之後就係合一個武士服
初期大絕雖然話加40攻同600血,不過真係唔算多....
不過可以試下硬拆帳蓬,反正留大絕都無用,唔好以為大絕唔會死,所以唔該睇血....
有和泉同武士服之後,買閃戒同抗魔(保命雙寶),之後可以試下開大拆箭塔
呢隻英同義龍有D相似,神原雖然有第一技,不過攻速依然唔太夠
所以我會補多一個疾速衣(+50%攻速果個)
整理配裝....
武士服+疾速衣+和泉+抗魔+閃戒+電卷
之後可以塞1~2個能量鋼,
不過唔太建議,中期神原開始血厚,所以唔太需要
睇下對面法術型多唔多,多就出抗杖做肉盾
會戰要顧隊友,你一個拆唔會快過對面5個一齊拆
第二技同神原天生五行欠打既尊容就係吸引炮火既本錢=]
之後可以出名刀
都係建議禦神,7000甲,虎徹等等有撐血既名刀....
令自己更硬~

有關#6柴田勝家一文

係我在巴xx特首先發表既,作者sunsun111(即係我)

請自行去巴xx特私信問sunsun111.....

因為果篇柴田勝家....竟然有12000字節,樂古限制最多係10000字節

所以刪左少少野,如果想睇完整版本,自己去巴xxx.....

評分

參與人數 1樂點 +33 收起 理由
池少~ + 33 精品文章+集體玩法

查看全部評分

回復

多謝樓主的資料....之前v到e d人都唔多識玩.....特別係九鬼 -.-"
回復 支持 反對

整# e丫
我想睇呀
回復 支持 反對

樓主加油唷-V-" E D幫到D唔係咩英都識用又要V英個D人
唔會成日比人打到走場..."
都幫我到有多D選擇
回復 支持 反對

多謝分享.......希望你post多d
回復 支持 反對

柴田勝家
點法1:313134311++4++....2222
此點法是走拆塔方向的柴田所適用的,
捨棄了動地鎚,來提早點全能力,讓柴田的各方面均有少許提升。
但是在輔助方面等同零,無法給予隊友有效輔助(追殺

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
池少~ + 8 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

幾好呀
一d冷門既英都有講
十卜十卜
下次講下更冷門既= =
立花千代呀= =,
洗e機呀(不過而家多左人玩呀)
仲有,玉子(5知點玩攻型)
回復 支持 反對

聯合軍-直江兼續
我既愛將!
點法:1lv個陣點第2技,之後13互點,有大點大,點黃十字,最後補2
起手:電卷+褲+肉
呢隻英係少數1lv食軍師既英雄,
開2技>埋身削cp血>就死電卷
咁就即刻2lv+幾百蚊....
1同3技係輔助S級技,你如果唔識用大絕,但係又V中呢隻,可以試下玩輔助
不過我係識用大絕個種人= =
有800蚊就買閃戒,補回魔,再生
6LV前可以主動用3技>開2技貼英雄,削血
6LV就直接D,
1.變羊>閃>大絕>死唔去電卷
2.變羊>大絕>死唔去電卷
再死唔去....你轉去玩直江輔助型啦,秒殺型唔岩你
軍師團一重生左就去打,之後合百里,
然後直衝直江神刀-忍者匕首!
出左之後殺人非常簡單:隱>行埋去英雄旁邊>大絕,
如果想完全發揮出直江大絕約5000傷害,
就行去你想殺個個人前/後,隱身個陣可以穿過英雄,就係穿過英雄果0.1秒出大絕
就起碼4000傷....
配裝整理:
百里+抗魔+回魔+忍者匕首+電卷+再生(血兜)
之後可以出火計燒塔,落石打人,水計整LAG敵人部機:lol
基本上識玩大絕,咩物品都唔需要輔助殺人
如果對面驚到出洞寶,就將忍者匕首放落馬度
等人地以為你賣左忍者匕首,就賣走洞寶,當人地無洞寶個陣....
放返忍者匕首落身:lol 我經常玩殘對面= =賣又唔係唔賣又唔係
後期會戰多,直江都要開始轉輔助
所以鬼丸一定係最佳選擇,
因為直江本身13技就可以牽制敵人,所以唔洗出太多名刀....

回復 支持 反對

太原雪齋
點法:樹人點1lv,天然淨化點1lv,天然屏障點滿,有大點大,之後黃十字,再補返13技
因為天然淨化既賣點係消除抗魔,唔係點滿既500傷害,所以我點1lv
另外,樹人1lv已經好夠,1隻樹人已經夠你打兵,打塔,打英雄,做眼
起手:褲+再生
樹人殺兵,一開始無人會無聊到衝過黎打你樹人
有就用樹人打佢5~6下,削d血
之後買閃戒,抗魔<----好易賺到,完全係6lv前既事
之後先補個電卷
如果對面英雄無逃走技,
你可以試下:用石圍住>樹人慢慢打>死得去就電卷,死唔去就當壓佢返去
6lv用大絕拆塔,
天罰最後一下打落去有650,
配埋樹人,箭塔好易無,有英雄黎就用石阻住
然後我會塞2個血鋼,
因為太原賺錢快,2個血鋼對佢以後出裝黎講唔成問題
賺得錢快可以合血兜
之後可以出個兵法卷軸,會戰專門對d無抗魔既黎放…
配裝整理:
百里.抗魔.兵法.雙血鋼(雙血兜),電卷
之後可以合統率者鐵扇,不過我唔會打算合,太貴啦
然後賣電卷換d清兵實用既書,好似風計,水計等等,或者增加自己防禦,甚至當世具足都得
因為太原既13技係會戰非常實用,所以會戰係輔助手
1技可以阻止敵人追殺,圍住敵人
3技可以消除隊友法術效果,同消除人地抗魔...
好處實在太多啦~
後期可以轉下出名刀,
鬼丸,風傷,大炎上之類既法師名刀
又或者三日月都ok,消對面主力既魔
都可以唔出名刀住,兵法卷軸轉統率者鐵扇
一切隨你喜歡。

回復 支持 反對

正...好多英既玩法...幾詳細
回復 支持 反對