查看: 16103|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 理財投資詞典

關閉 [複製鏈接]
呢d係我上堂抄低的野..
好市-->股市上升
淡市-->股市下跌

牛皮-->交投淡靜
靠穩-->宣微上升
偏軟-->宣徽下跌

掃貨-->高價大量買入股票
高追-->高價買入股票

好友-->呢d人係對市場有樂覲的態度,預測到股價上升,於是係而家購入股票,等酊將來價高個時出售賺錢

淡友-->呢d人對市場看淡,預測個股價會下跌,於是會把手上的股票賣出,等到將來的股價更低先考慮再買

牛市-->如果股市入面的人睇好股市,而有有大量的好友,股價會因為需求增加,購買者不斷增加,呢個時侯就係牛市
熊市-->一般的投資者/投機者對市場看淡,好多人都把手上的股票沽售,令到股價下跌,呢個時係就係熊市

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
denny20011325 + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

點樣先會影響股票上升/下跌??

公司本身的業績表現:當一間公司業績表現都會影響到股價的表現,如果業績表現好,每年的盈利都有增長,因此每年公司會派息比股票持有人,令到投資者更有信心,自然會推高股價

而當一間公司出現收購/合併的消息,表示左呢間公司的股票的需求增加,股價就會上升

經濟環境:當有一個好的經濟表現,一般的投資者都有較多的資金,會對於呢個環境樂覲,股價自己會上升,而當經濟面臨衰退,股價自然會下跌

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
denny20011325 + 3

查看全部評分

回復 支持 反對

上年聯交所的消息一定冇人不知
但是有冇人知道佢的成立過程
就由我解釋一次

香港聯合交易所係1986年4月2日成立的
而在聯交所成立之前,當時有4間的交易所
分別係

香港證券交易所(1891)