打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] [活動] 樂器相簿

相信大家家中可能都有樂器吧!!
活動很簡單

流程:

1)  用一張紙將自己的資料寫下
     資料:
     -  樂古ac名
     -  樂器名

2)  把紙放左自己的樂器上
     然後影下

3)  開帖post相上來
     在相下打上一些你對該樂器的認識
     例如: -  學左幾耐
             -  點解中意此樂器

做到以上3點 你已經收下10樂點

以下是一些額外加分項目:
-  加上你學樂器的地方介紹        +5樂點
-  加上你的演奏心得/保養心得  +5樂點

-  加上你對那樂器的難忘回憶    +10樂點
-  加上你的最少15秒演奏短片   +20樂點

**短片可以是 檔案 / 上傳到影片網站  

PS. 請不要在此聊天 違者-1樂點

e.g

-
回復

圖1 上: C major 口琴   日本口琴
      中: 都係 C major口琴   大陸口琴
      下: kazoo  號稱全世界最簡單既樂器

圖23 木結他
圖45 電結他
圖67 長笛

學左幾耐:口琴  半年.  結他/電結他 叫做係半年多d...有一排冇玩 之後玩番.  長笛: 3年.  kazoo:唔駛學....識吹就得...

中意此樂器原因:
口琴:音色好聽,我個人偏好d抒情柔和既音樂,用口琴黎表達真係一流
結他:原因同上,另外係低form果時睇到d 同學玩 覺得幾型同埋好有個性,所以又玩埋一份
長笛:我地學校個個f.1 都有樂器班,果時我就揀左長笛,最初原因吹鐵達尼號個前奏..) 但係後尾發現原聲果個音樂好似唔係flute黎-.- 不過音色好聽 同埋有一班同學一齊學,所以都有學落去
kazoo:因為簡單,,,,

難忘既回憶:
口琴:吹到一隻好抒情既歌,好感動,因為d音色真係好靚, 基本上用口琴吹既吹完一隻歌都會好有滿足感同有d感觸,之前貪完幫枝口琴改名叫做"悲傷1號"(好柒個名,唔好打我,thx) 同埋成日沖涼會吹住個琴-0- 不過又真係正喎!
結他:用左一個月時間練到一隻歌,之後可以自彈自唱,係一小班人面前表演,好大滿足感
長笛:校際音樂節隻歌無乜點練,上到台炒炒地,但係最後都吹完左隻歌,覺得自己好勁-0- 同埋果時成日去阿sir 浸大果間音樂室度練笛 好似自己都係讀緊大學咁~€
kazoo:吹完覺得好無厲頭-.-佢係純粹amplife自己哼出黎既聲-.-...

學樂器的地方介紹:
口琴:工聯會 盧德光老師 幾好. 不過好倫dum波鐘-.- 成班成日睇住佢吹歌 show off
結他:我樓下既一d青年中心 特點:平 同學到野
長笛:學校外展阿sir
kazoo:冇...

演奏心得/保養心得
口琴:手勢要岩(雖然我都係錯錯地-.-) 背熟d音既位置,邊d音係吸 邊d音係呼 同埋1個音既距離,因為你唔會望住個琴格黎吹,一個字 練啦... 保養,吹完用布清潔琴身,吹口位,琴內用水噴一噴再用布清潔,之後入番盒
結他:又係手勢要岩...但係我又係錯既.. 禁線要近fret先唔易走音, 其他都唔係幾知,因為仲係新手 保養:因為香港天氣潮濕,彈完我多數放番入袋,袋入邊放包防潮珠(日本城10蚊好多包), 同埋3 4個月到換一次線, 隻手乾淨先彈(唔好食完野就彈...d弦會易生秀..)
長笛:記熟邊個位對到個簧片吹起黎個聲係最響既..同埋ar..都係練好基本功先囉...果d 咩major呀 minor呀要熟先易吹d難既歌(考完級之後我都唔記得晒...) 保養,吹完用布清潔表面,笛內用佢送枝"棍" 包住塊"布"清潔笛內, 笛個制有d痴既時候可以用吸油"只" 清走d 口水佢...

係咁多先,有時間先up片啦

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
幻。夙 + 40 版主最高只可給40樂點...!! 好彩都未夠我屋 ...

查看全部評分

回復 支持 反對

學左幾耐:大約3個月(自學的=_=新手一名

中意此樂器原因:
睇動畫睇上腦(見簽名...
我一直好憧憬"Girls Dead Monster"呢個樂隊,
簡稱"GDM"
同埋身邊幾個FD都玩開結他,
加上自己都一直想玩結他/鼓,
諗住學完木結再轉玩電結,
至於鼓就遲D先學

難忘既回憶:
有次家姐拿左我結他+pick黎玩,
佢用個pick彈彈下,
唔小心張個pick掉左落我結他個洞..o咀..
最後我用枝原筆+膠紙痴番個pick出黎-_-

不過我知道...木結係唔用pick=_=

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
幻。夙 + 20 挺有趣的=,=

查看全部評分

回復 支持 反對

中意此樂器原因:
因為見到有位同學有學小提琴  所以我就有興趣想學

難忘既回憶:
第一次去考小提琴試 一入到去試場 我就好想快d考完
因為我見到有幾位技術比我高幾班既前輩 搞到心情我愈來愈緊張
所以我立即去囉左本小提琴書 坐係一邊細心温習
最後心情終於平復 考完個小提琴試

學樂器的地方介紹:
我學習樂器既地方 好近我屋企附近  學習既模式係一對一  唔似學校咁 一位教師對住一群學生

演奏心得/保養心得
每日都要熟練 你要全情投入首歌既感情 站立既姿勢要正確 拉弓既時候唔好咁大力
指板如果積左好多松香 就要用琴布清理 要放係乾爽而唔潮濕既地方

最後送上我學習既小提琴書

評分

參與人數 1樂點 +32 收起 理由
幻。夙 + 32 2分額外心機分!!

查看全部評分

回復 支持 反對