打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] M2神手入`

諗深一層 ,
其實大過90度 同 細過90度既sinθ 已經 repeated ,
所以..
唔知咁講有無錯
回復 支持 反對

中四M2低手路過~

e.g.Let θ=30
x=sin30=0.5
x=sin(30+180)=sin210=-0.5
呢條式係x^2+y^2=1
咁如果-180≦ ...
刺客先生 發表於 29-2-2012 18:50

曾經AL有條complex number 發難 , 一爆爆左廿個roots 出黎
不過入面好多都係repeated root (類似上面個case 咁)
del del 下 del剩4個..
回復 支持 反對

BTW
"三角代換法" 唔係講緊when √(a^2-x^2) , let x = asinθ 咩?
咁好似樓主咁講 , 條式咪即係let  x = sinθ 囉?
(小弟用英文讀數 , 中文詞彙唔多清楚)

咁樣你限制θ個範圍咪因為唔好妨礙你計算
sinθ 本身係一個periodic function , 每隔一段curve佢就會重複返d數值
因為 sinθ 最大係 1 , 幾時計到1 ? 當θ = 90 既時候 (即係 pi/2)
sinθ 最細係 -1 , 幾時計到 -1 ? 當θ = -90 即時候 (即係 -pi/2)
所以先要限制佢既範圍 , 如果唔係一條問題爆左幾個答案出黎會煩到自己
唔知咁講會唔會明少少..?
回復 支持 反對

-1唔係sin270?點解係sin(-90)?
hugo331 發表於 2-3-2012 13:25

其實你想既可以限制個範圍做 90 到到 270 都ok , sin270 同 sin(-90) 都係一樣
目的都只係想包含到sinθ 可以計到既可能性出黎
只不過如果你用返初中教過既三角公式轉換 , 多數會寫 -90 而唔寫270
回復 支持 反對

如果條問題變成咁

Let x=sinθ
正規上就係

我用計數機計一計
上述問題無論let x=sinθ又好
唔let都好
答 ...
maxycy 發表於 2-3-2012 14:44

...問題
點解let 左 x=sinθ
唔係出 In. θ cos^2 θ dθ ?
let x = sinθ
咁dx = cosθ dθ 去左邊?
回復 支持 反對