打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

a) Express sin square C in terms of sinA and sinB
b) Express con square C in terms of cosA and ...
chiuandy123 發表於 1-3-2013 15:53

我記得C part 我做過, 係的確需要少少時間...
回復 支持 反對

我又唔係才智過人 今朝個fd提吓我先識
chiuandy123 發表於 1-3-2013 16:15

其實因為sin A + sin B + sin C = sin B + sin C + sin A = sin C + sin A + sin B = 0

於是sin A, sin B, sin C 輪換

sin A = sin B = sin C = 0 為其中一解

case 1: A = 2pi, B = pi
case 2: A = 2pi, B = 0
case 3: A = pi, B = 0

我唔知係0\<A, B, C\<2pi 定0\<A, B, C <2pi

係觀察多項式時可以多d 留意下調一調位會唔會可以變返原本個一條式
回復 支持 反對

我又唔係才智過人 今朝個fd提吓我先識
chiuandy123 發表於 1-3-2013 16:15

但係let 左sin B 係0 ge 話, sin A = -sin C

這樣 0<sin A\<1, 0 < A \<pi => 0< A - B \< pi

我很久沒做M2了...

真的有點兒生疏了
回復 支持 反對

[M2求討論]之前m2 quiz見到有一條definite in真係坐左係度(如下)

a) evaluate ∫ln(1+x^2 ) dx

b)Let a(n ...
kaiziart 發表於 3-3-2013 00:57

小流你想拆我招牌 lol

遲一兩日先幫你諗 lol
回復 支持 反對

中間偏淺

呢條數係F3知識

but..dse maths係幾淺下
14588563 發表於 3-3-2013 12:51

唔知area = rs/2 ge 話唔會識做吧...
回復 支持 反對

就算5識都可以做到

area加減呢D係geometry basic野

雖然不係常用 但都要知+識用 ...
14588563 發表於 3-3-2013 17:36

係bor, 啱啱試prove 左一次, prove 左...

(其實我昨日望完條題目出左街, 諗極都係差少少, 去左用incenter properties =.=)

(另外遲少少諗住係度開多個版擺maths resources)
回復 支持 反對

謝指教
呢題係dse黎算講算難 , 中 定易程度
承b 發表於 3-3-2013 12:48

我會覺得係中等, 另外提醒

見到呢一類三角形

一定要即時聯想起:

1. mid - point theorem

2. intercept theorem (http://www.mathsrevision.net/gcse/pages.php?page=28)

3. similar triangles

另外留意到這個圖形下方是一梯形 (藍色部份)

於是於解決梯形類問題時可以選擇延長兩條斜邊, 變成這種圖案

關於similar triangle prove 法:

red ∠ = red ∠ (corr. ∠s, // lines)
green ∠ = green ∠ (corr. ∠s, // lines)
blue ∠ = blue ∠ (common ∠)

∴small Δ ~ big Δ (AAA)

OR
red ∠ = red ∠ (corr. ∠s, // lines)
green ∠ = green ∠ (corr. ∠s, // lines)

∴small Δ ~ big Δ (2A)

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
想點?!×.× + 1 不錯的建議

查看全部評分

回復 支持 反對

ok..一係係fb開討論區
14588563 發表於 4-3-2013 16:31

i dont mind.

你喜歡
回復 支持 反對

我又黎求助一下先

呢2條係唔識做既
1. (permutation & combination)
5 boys and 5 girls are arranged to  ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 18:05

第2題努力緊

先講1, 3, 4

第1題:

思考: 以下邊一(幾)種ge 配搭可以令男女生alternate 咁排?

5男0女
4男1女
3男2女
2男3女
1男4女
0男5女

只有3男2女同2男3女 兩種

於是就計返呢樣種ge probability

for 第一列: 3男2女 or 2男3女

P(3男2女) = P(2男3女) = 5P2 × 5P3 = 1200

OR P(3男2女) = P(2男3女) = 5 × 5 × 4 × 4 × 3 = 1200

第二列: P = 3P3 × 2P2 = 12

OR P = 3 × 2 × 2 × 1 × 1 = 12

因為第一列同第二列可以互相調換, 所以要乘2

Answer = 1200 × 12 × 2 = 28800

Alternate method:

可以先當係排一列, 然後再中間cut 開佢變成兩列

因為一定係三男兩女and 兩男三女

所以排成一列就會係10個都係男女隔住

男先女後 : 5! × 5! = 14400

女先男後 : 5! × 5! = 14400

∴ Answer = 14400 + 14400 = 28800

第3題唔同人會對題目有唔同ge 理解
我相信今次題目有唔清楚成份
但係我認為呢一題係的確唔洗計排列
因為我諗你影相都唔會影完一張然後故意調位再影掛...

不過我相信題目都可以講清楚d ge

第4 題其實你只係唔小心姐

先問一問你

024 係3-digit number 定 2-digit number?

answer: 2-digit number

好了再講個事實比你聽

其實20, 40, 50, 60 同 2, 4, 5, 6 都只係出現左9 次

點解?

自己深究一下 ^_^ (都係諗唔到就反白la)

你計多左ge 3次就係以0 為開頭, 呢d case 唔計的
回復 支持 反對

回復  曲奇bb
第1同第4條我仲努力消化緊
第3條我就明啦
唔該哂你~

第2條你要加油了haha
我都知呢條係perm ...
小雪冰 發表於 4-3-2013 19:22

第2題我計到好多唔同答案, 無一個一樣 :0

但我相信係B or D

第4題你將所有cases 寫一次就一定明

小弟probi 都唔係非常好, 上年DSE probi 都炒左
回復 支持 反對