打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 對班隊友的無奈

YO~~~~我都係講笑者

話說仲有人睇無線既劇???

我而家幾乎只睇美劇

WALKING DEAD 同FALLING 都 ...
雷臣 發表於 14-10-2013 11:32

來談下課外題。查實我都覺得呢排tvb港劇無以前咁好質素,不過最近都有幾齣戲唔錯嘅,就好似「沖上雲霄2」啦,同埋「熟男有惑」都唔錯架,好搞笑。而美劇呢,我多數都係睇單片嘅,好少去追劇集,唯一睇過嘅劇集就係Fringe啦
回復 支持 反對

來談下課外題。查實我都覺得呢排tvb港劇無以前咁好質素,不過最近都有幾齣戲唔錯嘅,就好似「沖上雲霄2」 ...
nicktsh 發表於 15-10-2013 13:33

你睇下WALKING DEAD (中文叫行屍走肉) 而家TBB英文台都好似有播, 當然上網睇會舒服D, 唔使追

你有心留意下呢,, 會發現國外同國內拍既劇集有一些好明顯既分別

國外

1) 題材多元化, 有科幻有吸血鬼有醫生有黑社會有古代戰爭有現實喜劇愛情劇,外星人等等

2) 可能我唔多追電視劇原因, 感覺好少見到同一個明星會出現多套不同劇集

3) 寫實感重, 如ROME, WALKING甘, 未必見到靚仔, 但可能會見到個成身血, 成身泥既主角在大叫

國內

1) 題材通常都係現代都市劇, 黑社會, 大陸公安大戰黑社會, 古代武俠或戰爭, 偶像劇, 抗日神劇, 抗日偶像劇

2) 來來去去不管是化妝, 服裝等都差不多, 特別是香港TBB, 8:30 見到的明星會在9:30再次出場

3) 不管是中港台等地方, 各明星都永遠保持一定風度, 大叫既好少, 成身泥既更幾乎見唔到

點都好啦, 我地自己中國既文化都唔差, 就差在點樣演繹出來
回復 支持 反對

講真我見到你都已經夠哂無奈
回復 支持 反對

街場同得人地一隊就好似相信隊友一樣XD

無奈好正常姐,放鬆d啦,年輕人
回復 支持 反對