打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 已經對sd高達online冇咩熱情啦

好多日無玩, 尋日玩咗15場日任, 見好多人被神之伺服強制卡sp, 又lag又delay, 上次更新X之心SS都無買圖, 完全無晒火
回復 支持 反對

個人認為sd任務AI不夠真實
只會依賴無限氣飛,無限彈,高到1打唔任既防禦力,血量等等
打任務不講求技巧, 要的是機體,些少策略和合作(sd講什麼合作, 誰能和第一次見面的隊友合作?
對著橫沖直撞打不入的AI 趣味自然下降了

其次 任務的獎品 G幣跟本有=冇 經還可以 刷圖刷到下世

以上純屬個人見解 不喜勿插
(小弟見識少 各位兄貴請高抬貴手orz)
回復 支持 反對

打任務不講求技巧, 要的 ...
sichit1987 發表於 5-12-2013 22:47

AI和任務難度設定問題一直喺死症, 正常打除非有一定技術, 機體起碼oc5全攻, 對新手來講等於做唔到, G改後好多任務因為指定機體沒有了OC全攻, 跟本正常是過不到, 其他沒指定機的任務就多數只有用厚防血機去頂, 仲要個神之伺服唔好彩咁啱屈你機
打任策略和用正確機體是必然, 然而由於UI超落後, 初時仲會有彈野出來遮鬼住打唔到字睇唔到公頻, 跟本不能夠沒好好溝通, 到現在公會已差不多名存實亡, 跟本無人教新手點打, 見到好多新手連最易的香港/頭頂都打唔掂, 任務/對戰都只狂放SP/倒地晒時間

樂古有好多攻略/技術文, 但由於版設, 好多都沉晒底, 新手就算識入來樂古, 都一時間找不到, 即是有等於無

玩個GAME都咁煩, 不如玩其他GAME算吧啦, 咁就自然留唔到人

回復 支持 反對

每隻遊戲總有它沒落的時候w
SD嘛~
感覺不遠了w
回復 支持 反對

打任務不講求技巧, 要的 ...
sichit1987 發表於 5-12-2013 22:47

我覺得你有些辭不達意,不過我大概明你up乜.
一向覺得sd任好差,新手玩一二round very easy熟悉操作都ok.但係長玩根本係銀菜餃.
大師 Lv根本就不需要技術,要的是機體,等級和一成不變的戰術....
果陣原作任迫(鼓勵?)人刷任,搞到對戰少左人,G幣inflation,根本自討苦吃
回復 支持 反對

一向覺得sd任好差,新手玩一二round very easy熟悉操作都ok.但 ...
derek9394 發表於 6-12-2013 12:36

抱歉...小弟中文差...   高難道低回報 趣味不足 自然冇人玩
回復 支持 反對

AI和任務難度設定問題一直喺死症, 正常打除非有一定技術, 機體起碼oc5全攻, 對新手來講等於做唔到, G改後 ...
dragoonkwok 發表於 5-12-2013 23:50

其實寫AI係有一定難道...算啦=.=
回復 支持 反對

其實寫AI係有一定難道...算啦=.=
sichit1987 發表於 6-12-2013 15:27

AI難寫就喺人都知, 但係個任務設定到d兵仔怪都超高厚血防+超高機動+超高攻速, 才令玩家嘔血, 以為個個新手去做個任都突然變高玩+oc6機咩, 泡菜跟本都腦殘
成日見到新手開normal/hard玩好快就返出來散水, 有時仲開果d高難度easy任, 完全就喺過都過唔到

回復 支持 反對

一向覺得sd任好差,新手玩一二round very easy熟悉操作都ok.但 ...
derek9394 發表於 6-12-2013 12:36

G幣inflationLOL
你讀完中四未
回復 支持 反對

G幣inflationLOL
你讀完中四未
鰐島亞紀人 發表於 6-12-2013 21:48

Sorry呀~剷多左市場二個字,我會揾我d老師謝罪架la
抱歉...小弟中文差...   高難道低回報 趣味不足 自然冇人玩
sichit1987 發表於 6-12-2013 15:26

初期的原著任任務獎賞不算低,甚至比對戰高,當時很多玩家即使不用刷圖,還是在雙經時用原著任升喱賺G,進一步破壞市場平衡...

公會戰又係.....早期(算早期掛)每隊t3壓陣,一堆3血全防機射射射,放道具....唔知有乜好玩
回復 支持 反對