打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 已經對sd高達online冇咩熱情啦

好多日無玩, 尋日玩咗15場日任, 見好多人被神之伺服強制卡sp, 又lag又delay, 上次更新X之心SS都無買圖, 完全無晒火
回復 支持 反對

個人認為sd任務AI不夠真實
只會依賴無限氣飛,無限彈,高到1打唔任既防禦力,血量等等
打任務不講求技巧, 要的 ...
sichit1987 發表於 5-12-2013 22:47

AI和任務難度設定問題一直喺死症, 正常打除非有一定技術, 機體起碼oc5全攻, 對新手來講等於做唔到, G改後好多任務因為指定機體沒有了OC全攻, 跟本正常是過不到, 其他沒指定機的任務就多數只有用厚防血機去頂, 仲要個神之伺服唔好彩咁啱屈你機
打任策略和用正確機體是必然, 然而由於UI超落後, 初時仲會有彈野出來遮鬼住打唔到字睇唔到公頻, 跟本不能夠沒好好溝通, 到現在公會已差不多名存實亡, 跟本無人教新手點打, 見到好多新手連最易的香港/頭頂都打唔掂, 任務/對戰都只狂放SP/倒地晒時間

樂古有好多攻略/技術文, 但由於版設, 好多都沉晒底, 新手就算識入來樂古, 都一時間找不到, 即是有等於無

玩個GAME都咁煩, 不如玩其他GAME算吧啦, 咁就自然留唔到人

回復 支持 反對

其實寫AI係有一定難道...算啦=.=
sichit1987 發表於 6-12-2013 15:27

AI難寫就喺人都知, 但係個任務設定到d兵仔怪都超高厚血防+超高機動+超高攻速, 才令玩家嘔血, 以為個個新手去做個任都突然變高玩+oc6機咩, 泡菜跟本都腦殘
成日見到新手開normal/hard玩好快就返出來散水, 有時仲開果d高難度easy任, 完全就喺過都過唔到

回復 支持 反對

SD機體數目越來越多,加上三屬減去加成,機體重覆性開始越趨嚴重以往有同樣武器的機體,如G3/Strike/V/zz這些 ...
derek9394 發表於 6-12-2013 23:18

做生意野, 昆錢沒錯, 錯就錯在港服的營運問題很沒勁, 雖然成日送機, 但跟韓服、台服、甚至國服比, 港服好似孤兒仔

加上9you更新檔亂晒大龍, 內容、任務圖紙、活動派機, 這一年多來左錯右錯

隻神之伺服器令到不少人走頭, 再加上5566房、bj、對戰加速外掛無王管

任務房就算有老手開"嘟"帶刷都無人入, 而且因為公會系統名存實亡, 新手無人帶, 個UI出字又麻煩, 想教都唔知點教, 出咗字對方都睇唔到咁
見到新手打任務亂咁衝亂咁打放SP, 真喺想嘔血.......好多時幫佢過咗就算....到佢有心玩到高頻先吧啦

已經無乜人玩啦, 仲bj5566做乜........ 唔通掛埋一堆G去合機、抽木瓜機返來就是為了掛5566? 咁喺人玩GAME定GAME玩人呢?

機體方面反而問題唔喺咁大, 有些機強勢易用得好, 這是必然的事, 主要睇個人技術和隊友配合啦

其實G改後已經好唔少, 起碼有好多機都返生可以打到唔錯

其實如果樂古多d在game入面或有關媒體拉新手過來, 睇睇以前各位高玩留下來的攻略/技術文, 相信都可以幫到個game唔少, 起碼d新手唔使盲摸摸, 會有心機玩好多, 好過只谷優惠包/新手包, 而無相關的引導, 希望G1真喺比返個HEART出來搞啦
回復 支持 反對