打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] SEED D 39重制已出,突自首次出戰,但好似突擊搶眼D...

Strike遲早有裝備出s機.
IWSP,Phoenix,仲有build strike件裝備應該係必出
到時一個裝分s,ss.sr.
Strike,str ...
derek9394 發表於 21-12-2013 15:33

唔可能有SR/SS
咁樣出 流SF同 SF會好似同strike性能一樣咁
回復 支持 反對

唔可能有SR/SS
咁樣出 流SF同 SF會好似同strike性能一樣咁
opqnkddk112 發表於 21-12-2013 16:02

雖然這邊也認為Strike最多也就只有S Rank
但跟原廠講性能差嘛.....
我認為你應該看看Alex跟RX-78-2同Rank的例子
或者是Ahead比C.B.第三世代機體低一級之類的"
回復 支持 反對

無止竟既突擊
回復 支持 反對

回復 2# opqnkddk112

我未聽過轉os可以變ps甲既色
回復 支持 反對

回復  opqnkddk112

菠蘿君 發表於 21-12-2013 22:09

唔知有冇記錯
仲之外掛狗就用轉系統將紅轉藍
回復 支持 反對

睇完突擊果part覺得
哇戰鬥場面好靚
果兩支炮好有自由feel
好勁呀

之後睇完突自果part
hi auntie 又係同一d兼用卡
突擊d戰鬥場面好過突自好多倍
突自? 898啦

原本其實唔用突自就差唔多可以打爆哂d渣古老虎
一開場就一輪飛彈炸過去
電漿炮磁軌炮連射
重有把槍準到唔係路
係劇情需要 個裝備一定要飛出去比人打爆 剩低既唯一武器都要飛出去插人 個盾又突然間連大炮都撞唔住 先至要換

以下少少妄想
S rank 五剪
1導彈
2電筒(無硬直)
3光槍(slow down)
4全彈必殺
爆甲
1大刀(5刀)
2火神
3連技
4亂舞必

技能
1PS甲(減傷最少50%唔該)
2完美新人類

難得kira咁傻豬飛舊野出去比人打爆 點可以哂左佢
爆甲啦

PS甲既顏色depends on個電壓 佢自己話校番去strike既設定架
回復 支持 反對

關於上面PS裝甲的討論,
如果我冇記錯d設定既話
PS裝甲原理係通過電流流過裝甲表面減低實體武器傷害
而開PS果陣機體表面的顏色就是電流流過造成的
不同顏色代表不同程度的電流(不同電壓)流過
所以你見impulse近戰劍裝係換紅色(加防)空裝就藍色(低空阻?)
Cagalli 部 Strike Rouge 開紅PS甲正是因為機師能力不足(SEED時代)要加強保護
但是任何機體上到有福田加護的基魔手上時,防禦力都是多餘的了...

圖: 在劇中也只是說過修改了「電壓和其他裝置的設定」,所以應該冇改過OS

回復 支持 反對

回復 14# 菠蘿君

ps裝甲係可以轉色...唔同顏色就代表唔同既硬度藍色係中等硬度
紅色係高硬度 因為卡加蓮既駕駛技術唔好店..所以要加強個硬度黎保護佢
今次基拉渣戈部突擊‧紅都係套番佢以前個設定
衝擊高達都係咁  佢打近戰時都係轉紅色甲 加強個防禦

不過神盾 救世 呢d點解一開始就設定就唔知了
回復 支持 反對

回復  菠蘿君
不過神盾 救世 呢d點解一開始就設定就唔知了
鳥愛芯 發表於 21-12-2013 23:11

可變形機體構造比較脆弱,所以都要紅甲加防
另一個原因,係阿斯蘭補正
回復 支持 反對

可變形機體構造比較脆弱,所以都要紅甲加防
另一個原因,係阿斯蘭補正
六津璃爾 發表於 22-12-2013 00:01

另外雖然不知道有沒有直接關係
不過值得一提的是Aegis在初代5G中是作為指揮官機而生的
除了TMS機的結構比較脆弱之外個人認為這設定應該也是要點之一....

Strike Rouge改變PS裝甲電壓的理由應該可以腦補成Kira預定需要戰鬥
而把PS裝甲的電壓輸出減低來供給推進系統和武裝吧
回復 支持 反對