查看: 9443|回復: 87
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 新手篇-SD基本技巧, 新手必看及對新老手的看法by uioprt

其實都唔想發, 不過唸唸下都係發好d!

如果各位不介意的話,請花費一點時間看完全文,十分感謝你耐性和細心觀看。

其實新老手也能看, 因為有d老手都係無乜基本功。

不如長話短說, 唔開門見山啦! 首先講我嘅感受。

見新手就踼, 唔係就助長佢地繼續9打。踼得多就會練勁。 e個理論係不成立。

其實個個場都踼班新手, 結果就冇場可以入, 自然就無心繼續玩。

人地新手都係想玩game姐, 你地班老手咁踢佢地我覺得好無良!

其實邊個悟係由零開始, 要去學都唔難! For 新手看。

唔想俾班老手踼你地? 練好d就得。(廢話)

成日教新手走好d位, 跟貼隊友。結果跟左你地班隊友仲衰, 成碌木!!!

走位係重要, 但繼我話學好d基本動作先仲好, 雙管齊下, 打得仲好!

廢話悟講la 里la diu你!

首先講下玩sd既基本意識先:

見隊友被斬, 用近戰救你隊友。

見隊友斬人, 記住補槍, 別補刀, 也別用倒地炮! (切記)

見隊友壓場, 唔駛擔心啦! 一起跟壓啦!

SD基本動作:

可分為收刀, 甩刀, 反甩, 滑步ss(適用於只一場), 閃槍, 甩彈, 收槍, mca, 收衝

收刀

甩刀

反甩

滑步ss

閃槍

甩彈, 順帶一提, 甩標都係同一道理。

收槍: 其實原理同收刀一樣, 射一槍, 切武, 射一槍, 切武......如此類推。
目的係為左減少冷卻效果。

mca: 1. 打四刀, 繞背一槍
        2. 打四刀, 繞背一刀
          3,  甩兩刀 甩兩刀 繞背一槍
        4. 甩兩刀 甩兩刀 繞背一刀

目的: 加大傷害!

收衝: 其實e個無乜重要, 學埋最好!!!!
        衝一下, 切武, 衝一下 切武.......如此類推
目的: 減少冷卻效果, 加快進功節奏, 加快迴避效率

另外, 我都想借e個機會, 同新手講:

平時你地見到房名標住車一 OR CAR1 其實個車解輪樓打, 個1字解只用一武, 成句就係: 輪樓用1武打

所以呢見到里d房唔好再on句句用123武, 俾人踼都唔知乜事。

另外, 258嘅意思後敵方只剩一人, 而時間未過2分58秒別將對方打死, 原因係2分58秒前將對方韯滅所賺取的經驗值和G幣較少。

最後e個我最想同大家講

無論乜game都係易學難精, 但玩game又唔需要學太精ge, 有個基本意識就得。SD本身悟係一隻好難ge game, 有心就得。

玩game都係為entertainment (forget中文點寫), 都唔駛太認真。輸左或俾人殺左就話人9, 又爆粗。

我本人俾同一人殺得多恕恕地都係講wow, 同下場玩針殺

this is the end of my sharing!

新手有唔明歡迎留言!

bandicam 2014-03-25 12-55-59-477.jpg (52.42 KB, 下載次數: 2)

bandicam 2014-03-25 12-55-59-477.jpg
回復

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4413778&highlight=%E7%A9%8D%E6%96%AF
e條link係積斯同人渣仔玩sd嘅技術分享, 比較詳細, 對新手好有幫助!!

順帶一提: 他們倆個傳奇人物已退出SD江湖!
回復 支持 反對

雖然說見新手就踢不是甚麼很應該的事

話說會令新手享受不了此遊戲的樂趣

即使是可能造成SD人數下降的原因之一

但對於平時老手場冒出個一兩個新手在"搞亂"

也很難令一部分老手可以享受自我的遊戲樂趣

更沒理由要老手因為新手"新"而自己忍忍吧

為了討好新手的"like",老手就要吞下自己的"dislike"

或老手為了自我的"like",就將"dislike"推到新手那邊去

所以 "like or dislike"

也不是那麼容易在兩者之間平衡的

因為如此

才需要更多有心的老手在有空的時候陪陪新手練練技術

呵呵,好像自我感言說得太多了
回復 支持 反對

加油~叫多D朋友玩!~~跟住教佢地玩~~~
回復 支持 反對

小鹿教室
用人地的教室前
就算吾問過作者,(~花鹿
起碼至少限度都標明轉載,原作者...

另外附加~進階篇:
膠錶教室~

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
UIOPRT + 1 我學到野, 原來有里d動作

查看全部評分

回復 支持 反對

小鹿教室
用人地的教室前
就算吾問過作者,(~花鹿
起碼至少限度都標明轉載,原作者...

另外附加 ...
hillson09 發表於 25-3-2014 05:55 AM

繞圈sp不過我成日打唔中
回復 支持 反對

回復 5# hillson09

雖然係借人地d教學, 但我都花左好多心機去寫!
回復 支持 反對

雖然說見新手就踢不是甚麼很應該的事

話說會令新手享受不了此遊戲的樂趣

即使是可能造成SD人數下降的原 ...
蓮の剎那 發表於 25-3-2014 04:39

你咁講都岩。

唔係我都唔會開po教新手玩SD基本動作。

我就覺得新手唔應該踼, 教佢地點玩先岩!

或者咁講, 其實輸羸有乜所謂。

睇到咁重, 好辛苦ga!

自從我放低勝負e個理念後, 自由自在好多。

沒錯新手係成隊的負累, 但踢左佢地, 佢地悟會得到d咩。
回復 支持 反對

好似好有道理咁
(但我想學fing fing功多D
回復 支持 反對

附加: 走位方面我都講d la, 講下幾張地圖嘅玩法

新東京: 最好佔領高地, 特別係玩槍嘅機
          好處1. 近戰機較難捉你
          好處2. 也可提高命中率
          可佔領的高地有橋, 同d樓宇(要揀個較高嘅樓先有效)
          一開始時, 可佔領我方或敵對的最高樓宇, 最好佔領我方, 因為敵人通常由他們的重生點進攻我方地盤。
          但切記, 佔領最高建築物只能用一短暫的時間, 因為佔領最高建築物其實對敵方最不利, 佢地會想盡一切辦法迫你下來。
            到時你唔走, 你就gg。從最高建築物走了, 可以再佔領其他建築物。

沙漠: 我最憎。
       一個要靠火力機取勝嘅圖。
       咦, 咁米對近戰機好不利?
       係架, 但唔駛灰心, 凡事都總有辦法。
       一個字:壓!(隊友必須跟壓)
       如果壓得好, 就算4包打4挙, 我唔信4部包能克制到4部挙!!!

雪地: 一個重生點為守, 一個重生點為攻
: 由於佢涉及嘅範圍不多, 守到就守, 別攻!!! 注意: 除了留意前方, 則邊有個大出口也要留意!

攻: 由於佢涉及範圍廣, 好難守ge! 攻係要的! 大家亦不防試下當隊友吸引火力時, 做拳機的你不妨可嘗試偷襲! 若偷襲成功, 可鄭定勝局!                                   唉, 唔撚驚!!!!

里個圖同雪地一樣, 一個重生點為攻, 一個重生點為守
如果係e個重生點, 要由e個重生點攻去

如果係e個重生點, 要由e個重生點去 注意: 敵方有可能強攻e個地點, 所以防備絕不能鬆懈
凡事總有例外, 如果敵方長此逗留係e個重新點, , 那倒不如轉守為攻, 快速解決敵人!!!

DESERT P.S: 不妨可利用中間的建築物進行偷襲

SECREL FACTORY: 唔知大家知唔知可以利用隱身, 然後乘搭火車到敵人的地盤呢?即係咁:
                        玩這圖也不妨可嘗試佔領最高處, 可提高命中!!!!
里兩個圖同新東亰一樣佔領高地

我嘅分享都完la 希望幫到大家!!!

bandicam 2014-03-24 22-53-00-188.jpg (37.56 KB, 下載次數: 4)

bandicam 2014-03-24 22-53-00-188.jpg
回復 支持 反對