查看: 2380|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

...........極度冇自信的我.........

點解會咁?自從上左中六之後 開始封閉自己 同自己講專心讀書 咩都唔理 唔去識新人(新校) 唔參加活動
ce 前我都仲係一個中性既人  唔封閉 有少少passive 但唔嚴重
而家既我  係班房裡面係自己lei 埋一角既人 唔會主動搵人傾計 搞到我而家係完全唔想接觸外界 連平時d朋友都唔想
唔會主動打俾佢地 人地約先出去

極度冇自信........點解會咁
我諗過其中一個原因係因為我有口氣 (胃酸倒流)
因此同人講野成日好介意 好驚會影響到人 搞到我完全冇晒想去識人同人傾計既衝動

點算好,,,? 我已經中7了.... 就黎要出黎做野啦 (whatever 入唔入到大學)
我完全係唔想接觸出面世界 最好一直係咁讀書...
有冇人可以幫我?
回復

考到大學
再讀碩士
再上博士
再做教授
咁就基本上係讀書同工作一齊做
回復 支持 反對

原帖由 oph 於 28-2-2008 08:55 發表
考到大學
再讀碩士
再上博士
再做教授
咁就基本上係讀書同工作一齊做

e個都算係一個方法...但係要做到就難上加難
錢又係一個問題
一路考上去就真係好難
如果佢係咁冇自信   比佢做到教授又點 咪一樣要同其他人一齊做野...
回復 支持 反對

你咁樣唔得個喎
建立社交幾緊要個喎
做生意都要識得建立人脈
人脈即係財脈

我諗過其中一個原因係因為我有口氣
呢樣野可以改
飲茶可以去口氣   食下糖 香口膠
多飲水
回復 支持 反對

自信的力量..會改變自己人生的-___-"
不過又唔好過份自信...
出黎識多d人 你既生活都好d啦- -
唔通一世係屋企做自閉仔咩...
回復 支持 反對

樓主試下嘗試識一個班中的同學之後再慢慢識埋其他~不能急
回復 支持 反對

咬多d香口膠lo∼
游水係增強自信其中一個好方法!
我都係靠呢招 一個暑假令我改變哂!
回復 支持 反對

插袋都唔錯嫁~我地班都好多人插袋
回復 支持 反對

試下搵一下祉工應該可以幫到你
回復 支持 反對

原帖由 無名方士 於 15-3-2008 22:24 發表
插袋都唔錯嫁~我地班都好多人插袋

插袋好似同增加自信冇咩關係喎......

回樓主,
如果你驚口氣的話,咁學樓上幾位講,食多啲香口膠囉,唔係就食易極,我覺得呢樣清口氣好勁
加上你可以講嘢嗰陣動作細啲,咁走出嚟啲口氣都冇咁勁啦

仲有,口氣呢樣嘢大把人有啦
你唔可以因為呢個excuse去封閉自己嫁喎......

你都識講你而家中七,如果入唔到大學,就會早一步出嚟接觸社會,到時你咩都唔出聲係唔得嫁
我相信你自己都知啦......

既然係咁,咁點解唔去識多幾個朋友呢?
回復 支持 反對