打印 上一主題 下一主題
收起左側

一直都有個疑問..(關於時光機..)

仲有一個可能性...
就係未來人番黎以家...
我地現代人係見唔到佢...
但係佢可以見到我地?
回復 支持 反對

其實有咩可能會整到出黎 世上有咩野可以整到部野會穿越時空-_-  頂多都係摧眠左之後係夢境咁穿越時空
回復 支持 反對

原帖由 kin~@@? 於 4-4-2008 09:57 發表
其實有咩可能會整到出黎 世上有咩野可以整到部野會穿越時空-_-  頂多都係摧眠左之後係夢境咁穿越時空

這樣說就錯了,現今科技不斷進步。
回復 支持 反對

原帖由 kin~@@? 於 4-4-2008 01:57 發表

你想法錯了,難道你不明白甚麼是相對論嗎?
時光機絕對可以成真,只是科學技術問題而已...
[[onion_34]]
回復 支持 反對

唔番去你呢個時代唔得呀?
去探長毛象好過探你!
回復 支持 反對

原帖由 細城 於 1-4-2008 22:18 發表
仲有好多問題未解決到
例如:甲者坐時光機回到過去,,去了他爺爺的年代..之後甲者殺了爺爺..
那還有甲者的爸爸嗎?
沒有甲者的爸爸那就沒有甲者
那他殺爺爺的時後甲者會同一樣消失嗎?

如果假設時間係一條直線既話
根據因果關係
因為甲存在
所以甲冇殺到 或者 殺唔到佢爺爺

如果甲者真係成功殺到佢爺爺
咁甲既爸爸同甲本身都唔會出現
又何來 甲 返到過去殺佢爺爺?
條件本身已經有矛盾存在
所以呢種講法要作出特定既假設先可以成立
就算作出特定既假設
我都係認為唔會發生甲消失既情況

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
守衛~朗 + 2 詳細意見

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 kwok1447 於 30-3-2008 14:19 發表
如果未來人真係發明左時光機...佢就應該會返黎依家既時間..或者之前..
但係到依家都未有一個真正從未來返黎既人...
係唔係代表未來重未發明出時光機呢..?

其實~我覺得係佢黎到果一[黑]  歷史已經改變~陰差陽錯之下  佢變到冇黎過/唔全在  所以到e+都未有未來人黎過~
回復 支持 反對

看到#6的post 令我想到一出電影 說未來的人回到過去 如果過去的「自己」是和「自己」身處同一空間(戲中所說的是同一空間 但同一空間的定義是怎麼 還不清楚) 未來的自己就會消失 可能是這樣 所以在同一空間內不可能存在兩個同一個人

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
守衛~朗 + 1 自我經驗意見

查看全部評分

回復 支持 反對

如果當時間時平行的,並無多重時空
咁後世的人返回前世做左既事
係前世就一定已經發生左
所以後世做的事係絕對影響唔到前世

過去                       現在   (做A事件)<------------未來
|------------------------------|-----------------------------------|
                          A事件發生---------------------->影響未來

照上面的圖黎講
未來人做A事件
但A事件發生係現在
即係話呢件事會係現在時間發生
而歷史會繼續循呢件事發展落去
最後歷史會發展到同未來一樣

有d難表達,再用多個例子

A先生發動左世界大戰
20年後佢覺得好後悔
就返左20年前阻止
呢個時候就會出現好多可能性:

如果話同一時間唔可以存在兩個自己
咁佢就會取代左原本既自己
咁佢就會發動左世界大戰
因為歷史冇法改變

但如果佢又擁有未來的記憶
又發動左大戰
咁就出現矛盾
佢20年後會唔會再返20年前呢?
係既話就會成為惡性循環
而佢又會唔會由此變成長生不老呢?
如果返左20年前
身體會變返20年前但記憶仍在?
如果佢返去未來
咁20前既佢會點?
人間蒸發?定係失去未來自己黎果時既記憶?

如果佢取代左原本既自己,記憶仍在
又冇發動大戰
咁歷史會改寫
佢就無理由會用時光機黎到20年前
呢度又出現左矛盾了
咁身處未來既A先生會發身咩事?
消失?
如果消失左,以後時間的歷史會被改寫
未來應該會消失,由20年前開始重新發展
如果我地係20前以後的人
咁我地係咪都會消失?咁人類可穿越時空後分分鐘改寫更早的歷史
隨時搞到連世界誕生都因佢地而被改寫,係咁我地唔應該存在

如果A先生冇消失
咁以後歷史如何發展
在單一平行的時間上應該每當時間前進
該段時間就會被cover
原本在該時間上的人會點?
被取代為新歷史中的自己?
這樣A先生就會成為世界的主導

因為咁樣既事係冇可能發生
以及問題太多
所以就會出現多個時空的論說

如果同時可有兩個自己
佢成功阻止過去的自己
然後又出現A先生唔應該有返黎20年前的念頭
後面既歷史又被改寫
之後又出現上面既情況同多個問題

如果佢冇做野,大戰比20前既佢引發左
雖然話呢件事既發生冇變
但係20後既A先生係20前所做過既任何事都足以改寫歷史
就算係企係度都好,都對歷史有所改寫
然後又發生上面既問題

而多個事空論
根據最後一個問題
要A先生回到過去又影響唔到歷史既話
就要開創一個和現時的時間、歷史平行的時空出黎
不過咁就做成幾個好複雜既問題
好多人都用時光機咪做出好多個時空?
同時造出一個時空後就會出現多一個自己
而每一次穿越時光就造出多一個時空
根住就好複雜了
例如新既時空會跟隨邊個時空造出來?
如果返回原來的時空?

以上只係講左返去過去,重未講去未來
太多複雜問題
腦愈黎愈複雜

穿越時空既可能性仍成疑
如果可穿越時空
所做既事必然會在過去發生
歷史就不會改變
呢個就係我既觀點

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
守衛~朗 + 4 原創/清晰/詳細內容