查看: 10139|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

全球最大強子對撞機即將完工,內部溫度是太陽熱度10萬倍

全球最大強子對撞機即將完工,內部溫度是太陽熱度10萬倍
架野抵唔抵受得住ga

作為世界上規模最大、造價最高的科學實驗,建造在瑞士與法國交界地帶的大型強子對撞機于4月6日最後一天向公眾開放。從4月7日起,對撞機將進入封閉階段,科研人員將完成最後的準備工作,而宇宙大爆炸之謎也有望被這個“巨無霸”解開。

據英國《每日電訊報》4月6日報道,強子對撞機有17英

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
守衛~朗 + 1 感想

查看全部評分

回復

好奇一問- -太陽溫度10萬倍..係指外表溫度(5500度)..還是內部溫度(175萬度)?...今次實驗風險真係好高...但我十分期限...猶為大爆炸理論仲未有足夠數據去証明其說法...加上若果成功...必定能使大爆炸理論邁進新的一頁

回復 支持 反對

舊野唔會用一次就唔用掛-.-??
回復 支持 反對

哇...仲要勁太陽10萬陪既熱力...
真係恐怖- -
期待!!!!
回復 支持 反對

希望佢地實驗成功,
但我就覺得,
失敗唔緊要,至緊要唔好傷害到地球...
回復 支持 反對

原帖由 星野零 於 7-4-2008 15:36 發表
好奇一問- -太陽溫度10萬倍..係指外表溫度(5500度)..還是內部溫度(175萬度)?...今次實驗風險真係好高...但我十分期限...猶為大爆炸理論仲未有足夠數據去証明其說法...加上若果成功...必定能使大爆炸理論邁進新的一頁

[它運行時的內部溫度將是太陽中心熱度的10萬倍]
如果真係得我都好期待 不果台野真係頂得住咁高溫???乜有野可以頂到太陽中心10萬倍ge溫度咩? 加上佢又咁大台....有冇圖可以比我睇下-.-我好想睇下係點ge樣.....     如果真係可以做到大爆炸之後10億分之一秒之後ge情景~~唔知係點ga呢....  不果我怕萬一佢失敗爆左可能會爆炸得好勁....到時真係唔知點算...
回復 支持 反對

咁熱唔係咩都熔哂咩?佢用咩容器呢?
回復 支持 反對

目前耐熱度..............

有野可能頂得到175萬的高溫嗎.....

不是嗎?
回復 支持 反對

其實在下只係指報導不清楚姐...不過一下子釋放這麼多的能量對那個地區造成一定危險和破壞...相信做完實驗個地區都唔要得了..
回復 支持 反對

原帖由 星野零 於 9-4-2008 10:41 發表
其實在下只係指報導不清楚姐...不過一下子釋放這麼多的能量對那個地區造成一定危險和破壞...相信做完實驗個地區都唔要得了..

如果個地區玩完..我諗果台機器會先玩完......
回復 支持 反對