查看: 7925|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

改花名既問題

我讀果間中學果班入面經常有人(特定一班人,奇怪地阿SIR將佢地D位調埋一齊)係到專改人花名,被害人達至班內既七成

經常係到串其他同學(我有時都比佢地串)

不停係上堂果陣講人地花名(MISS/SIR唔知咩一回事~所以無理)

不停講人D壞處~更有時會叫其他人一齊串受害人

問題如下:
Q1:我應唔應該向阿SIR反映下??有時阿SIR都會話佢地~但佢地自己無自己反省過~罰完就算

Q2:有咩方法可以解決??

Q3:有時我諗會唔會加重阿SIR既負擔....但係又想反映事實既情況~倒底我應該點做??

唔該大家幫幫手~我班同學等緊回覆~唔該哂

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
無名方士 + 5 有討論價值的帖

查看全部評分

回復

Q1:都可以盡量看阿sir反映.不過未必有效.

Q2:

呢個問題.暫時我只諗到二個方法.

第一方法:你阿sir罰佢地o既方式要嚴重d.(不過未必有效)

第二方法:就係請你班中有力o既同學阻止佢地比較有效

Q3:假如你唔反映.佢地成日講.冇人理.越講咪越嚴重.

以上 二個方法可能你地都有諗過.我也會嘗試幫你們諗下有冇其他方法。感謝樓主的發問
回復 支持 反對

1.唔應該,因為花名都係人生必經階段
2.唔理d人搞到佢地冇癮就ok/有料到既,就將花名講到係自己既優點
3.可以考慮向社工傾下
回復 支持 反對

佢地表面上係班算有號召力(個核心人物~極度自負~好多同學心裡都想反佢)
其次我地果班好混亂架~唔係話有力既人就可以阻止到佢~
社工....我覺得治標唔治本~不是好方法

但受到幾個原因限制:
1.唔夠佢來(不論打架/串咀方面~當然我個人就唔認同啦,而且我係懶理既人)
2.廢事佢變本加厲(我試過同佢地嘈過,點知仲串得勁D,之後搞到班上其他起哄,話某某某某不是...之類)

再問問題:
Q1:我又唔想咁直接同阿SIR講呢....
我果班入面D人好憎人地做"金手指"之類呢.....
我廢事比人見到...
之後又係堂上無事搵野串我同埋其他受害者咁

Q2.學3樓位人兄話~無視佢就好了~但係無視佢
自己又會好難受~同佢嘈又勞氣~命都短幾年~
回復 支持 反對

回復 樓主 的帖子

你話班中有7成既同學.受害.咁果3成係佢地還是其他同學
回復 支持 反對

人地要改花名,就算唔當住面講
私底下一定會講....
呢D人就係咁,佢地改你花名,
你嬲,佢就開心
你唔理佢,佢地就會無癮
佢地只係人生路上既魚蝦蟹
何必介意呢
如果話方法既話
你最好就同佢地表明你唔鐘意
不過,千其唔好同佢地嘈
免傷和氣嘛
萬事留一線,日後好相見
佢地大過左,明白事理之後一定會後悔
因為呢D行為實在太低B同弱智

P.S.要分清楚人地係善意定惡意
因為有時候花名都係増進友誼既一種

回復 支持 反對

回復 6# 的帖子

今日跟著你咁做~佢地少講左~可能佢地有時一時興起啦....

回5樓...果班7成人都有比人改花名,1成係潛水專家,2成係花名發燒友
回復 支持 反對

原帖由 愛好者 於 21-4-2008 20:14 發表
今日跟著你咁做~佢地少講左~可能佢地有時一時興起啦....

回5樓...果班7成人都有比人改花名,1成係潛水專家,2成係花名發燒友

有人既地方就會發生呢D事
你想完全滅絕?我諗無咩可能
除非殺曬佢地啦:lol  (此句不是方法,純粹講笑)
回復 支持 反對

我好同意樓主"俾人改花名"又難聽"好hurt"
回復 支持 反對

我覺得被改花名 無乜問題-.-
最重要係個花名既原意係咩...
回復 支持 反對