收起左側

義?

我知道  但也有時候  叫你愛莫能助吧 -__-

難度你朋友被10個人打  你還出去救他?

好話唔好聽 你 可能係睇住佢死  但打佢d人走後  你都可以報警幫他-_-"

但是 如果你也不顧一切救他  你都被人打埋 2個一齊死~"~...仲沒用~"
回復 支持 反對

各有各定義.不要太執著討論。
回復 支持 反對

我知  我覺得樓主是童軍  他的義像童軍的一句說話 : 先顧人 後顧己 他的出發點是好的我知道

但也要量力而為@@" v
回復 支持 反對

老實講, 所謂「義」係每個人心目人都唔同, 你舉既「義」係包埋條命都應該係包埋副身家zzZ
你舉既例子大可以轉身去報警既 囧
去唔去為一個人擋刀擋槍唔只係個「義」字, 你黑社會都同你擋? 擺明擋又死唔擋又死都要一齊死唔去報警?「義」唔應該唔計個人原則同道德觀念.....
你去偷野我去報警, 咁唔通我冇「義」, 將你帶返正途唔係更有用咩?
但若果係插你2刀, 就唔係啦, 係「假情假義」先o岩~ 根本唔需要係依種人身上講個「義」字

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

義氣係黑社會果度用得上。

係社會上好人會有義氣"

因為社會d人就要為住自己既利益著想。

以我覺得自己是一位有義氣既人。

不過係小事先係有義氣。

如果我個同事/朋友/同學 俾人打。

我都會幫佢。

但係佢犯左事我唔會幫佢。

犯錯事係由自己承擔。

有一天你見到你的朋友被追斬, 你會替他擋刀嗎? 還是視而不見, 轉地離去?

當然不會。

遇上這個情況。應該第一時間報警= =

我相信沒有人會幫他擋"除左親人等。

但世界當然有這種人"但係我未見過。
回復 支持 反對

原帖由 政* 於 17-6-2008 13:31 發表
老實講, 所謂「義」係每個人心目人都唔同, 你舉既「義」係包埋條命都應該係包埋副身家zzZ
你舉既例子大可以轉身去報警既 囧
去唔去為一個人擋刀擋槍唔只係個「義」字, 你黑社會都同你擋? 擺明擋又死唔擋又死都要一 ...

惜世上假情假義的人太多矣。
回復 支持 反對

可惜可惜  不然世上多和平好多了~"~....
回復 支持 反對

你為兄弟兩肋插刀, 兄弟卻來插你兩刀。
好句好句
唔知點解見到呢句覺得有點嘲諷的意味
回復 支持 反對

就係叫你帶眼識人
回復 支持 反對