打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 有關劇情版權(請版主入)

當年我比人抄劇個陣我都開過post
但當時比人一一反對
而到左而家
你肯出黎講
我都想同版主/執法者講聲
唔該定好個底線
如果唔係抄劇..將會成熱潮
而且我發現某樂古人每次出劇
之前都會有類 似的劇情推出
回復 支持 反對

回復 41# 的帖子

首先嘅係, 點立規例規定抄襲 ? 以百分比計算 ? 點計算 ? 劇情內地型每格計 ? 遊戲意念每個計 ? 這是沒可能的, 這絕對不可能用規例去管制, 這只是個道德問題,
樓主的事件只反映抄襲者道德倫陷, 這樣的事情只可能讓玩家作出適當的選擇,
選擇那個劇情為之最好。
回復 支持 反對

只是建議.

可以在投訴區開帖提出抗議,由一位或以上版主作出評核.
如一經證實為抄襲作品,將加以如改檔者的懲罰.

除了可以維護創作的價值外亦可以打壓抄襲之歪風
回復 支持 反對

回復 43# 的帖子

現在問題依然係 點定義抄襲 ? 以百分比計算 ? 點計算 ? 劇情內地型每格計 ? 遊戲意念每個計 ? , 我們需要一些明確的指引才可作出任何行動。
回復 支持 反對

原帖由 nomygf 於 31-7-2008 21:06 發表
現在問題依然係 點定義抄襲 ? 以百分比計算 ? 點計算 ? 劇情內地型每格計 ? 遊戲意念每個計 ? , 我們需要一些明確的指引才可作出任何行動。

風格,地型大概,地圖特色三方面評核
由一位以上版主定奪
回復 支持 反對

[Nakuz]版兵堡(自選有或無成吉及哈囉版)會吾會禁??

我本人覺得qaz1995一點也沒有錯,由於他想修改荒村啊,
但佢冇權修改荒村,唯有整一個屬於自己既冰村,
如果他亂咁改d人既劇,豈不是仲沒有道德!

回復 支持 反對

樓主若果是這樣 那所有人也不能玩兵堡 因為兵堡全部差不多地型一樣 也是5座城堡
回復 支持 反對

原帖由 得la呀爸 於 1-8-2008 06:58 發表
[Nakuz]版兵堡(自選有或無成吉及哈囉版)會吾會禁??

我本人覺得qaz1995一點也沒有錯,由於他想修改荒村啊,
但佢冇權修改荒村,唯有整一個屬於自己既冰村,
如果他亂咁改d人既劇,豈不是仲沒有道德!

兵堡跟本是cheat檔盛行
差不多在對戰室流行的兵堡檔案可能有一半以上都有對1p有利的觸法
而製作nakuz版兵堡出黎只係提供一個公平嘅檔案
真係唔知點解要拎nakuz版兵堡黎講[[yoyo_192]]
回復 支持 反對

原帖由 麻q煩 於 1-8-2008 14:52 發表

兵堡跟本是cheat檔盛行
差不多在對戰室流行的兵堡檔案可能有一半以上都有對1p有利的觸法
而製作nakuz版兵堡出黎只係提供一個公平嘅檔案
真係唔知點解要拎nakuz版兵堡黎講[[yoyo_192]]

由於樂古吾改得舊兵堡,SO整左個nakuz版兵堡
由於qaz1995吾改得荒村,SO整左個冰村
回復 支持 反對

其實咩劇都差不多 例如 村逃 個個村逃 都係 7p/8p鬼  咁又算唔算抄-.-?[[yoyo_192]]

劇有咁多 個個都差唔多 咁未個個都係抄-.-?[[yoyo_192]]

so如果要定個"算唔算抄劇" 理樣野 咁我又想問啦 點先唔算抄劇[[yoyo_192]]

3個問題希望有關人士解答^_^
回復 支持 反對