查看: 15162|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有咩兵剋鷹勇士?

關閉 [複製鏈接]
如題
剛剛新玩依隻舊game,但係好快上癮。
依幾日開始上樂古對戰網同人打。
我發覺鷹勇士好勁,行得超快,有多攻(阿茲)或多血(馬雅),好似仲好用過輕騎。
我想問有咩兵可以剋鷹勇士?
我拎弓箭手打比同盟話,唔係話弓箭手剋步兵咩?
回復

鷹勇士同哥德衛兵係步兵系入面最唔驚箭既步兵.........

一個4+4箭防...一個好似多過8(我唔記得左[[bao_27]] )

你要殺佢地.....只有用劍勇/遊[[bao_48]]

希望冇搞錯[[bao_32]]
回復 支持 反對

劍兵克應勇
但唔夠佢快
回復 支持 反對

火槍都得架 用聖騎更加輕鬆
回復 支持 反對

條武打都好有效架!戰象更加唔使講!
回復 支持 反對

因為我通常都係同人打肉肉4 v 4,咁似我地D新手又唔夠膽小小兵就攻人,通常都係屯一隊先打人。問題就係依度!

城堡小打,升到帝王先大打。有次我差唔多滅左我對家,但係無端端比對方另一個阿茲鷹勇士部隊衝入我城鎮係咁走,見我派兵黎就走,無兵就爆城鎮,再追殺村民。我打緊前面,防唔到後面。

我記得個場我用不列顛,D長弓手又好似打都打唔中鷹勇士。

我想問下依個時候點好?

唔通真係圍到自己密封,唔比D鷹勇士走到入黎?
回復 支持 反對

回復 6# 的帖子

你用長弓打鷹勇係冇用架.......

我個人認為用垃圾兵加城堡城鎮守就應該守到鷹勇....

如果對方配埋劍勇黎打,你就長弓戟兵死守城堡城鎮,手控長弓打劍勇,戟兵打鷹仔(加埋城堡應該都清到鷹仔)

但係到人地帝左....劍勇海+鷹仔+巨投/衝車重投,你都係........

最好多都係同同盟一齊最好[[bao_45]]
回復 支持 反對

建議你係多d地方起城鎮 咁就算比人爆左一邊 仲有另一邊可以繼續工作 以免被人斷經濟
回復 支持 反對

長槍兵系攻擊鷹勇士系有+1傷害的加成,而劍勇會有+6傷害加成
最直接還是用弩砲,阿茲特克/馬雅都沒有騎兵,行走最快的已經是鷹勇士,
馬雅鷹勇士有100血(很像是),貌似較難清光光,但在弩砲之下其實與60血(很像是)的阿茲特克沒差兩樣

不列顛沒有拇指環,彈道學是唯一增加命中的方法,可是對走得快的兵種仍然是頭痛
真的要完全針對的話,我想中國連弩兵+弩砲的組合應該能擊破。

最直接的方法,城堡大打和諧。50金一隻的鷹勇士在被擾經濟時根本出不了幾多隻。

回復 支持 反對

2樓講得岩
只有用劍勇同遊俠先夠鷹仔打(馬雅果d)
阿茲果d雞仔廢過馬雅果d好多
一隻後帝既阿茲雞仔打後帝既馬雅雞仔
馬雅贏仲要有廿幾血剩
所以阿茲既雞仔其實不知為懼,因為都死得幾快
相反馬雅果d就勁好多
雖然雙手劍同劍勇打雞仔有+6,但唔代表贏好多
我地計下佢地要打幾多下

劍勇:13+4(兵工廠)-3(敵人最高甲防)+6(加成)20攻
       20x5=100
       即係劍勇要斬5下雞仔先死
雞勇:9+4-3=10
       10x7=70
       即係雞仔要叉7下劍勇先死

所以只係2下既分別,如果自己(劍勇)既科技未升齊,就有機會輸了
另外未必個個國家都可以用劍勇黎反雞仔,例如匈,佢最多都係得雙手劍兵,無LV3步甲
再計下........

雙手:11+4-3+6=18
       18x6=108
       即係劍勇要斬6下雞仔先死雞勇:9+4-2=11
       11x6=66
       即係雞仔要斬6下劍勇先死

睇落去係打和
但係雞仔就走得快好多
打弓又可以,打城堡,TC又唔怕箭
所以........最好都係用遊俠黎打,順便清埋羽弓都掂
無就要用劍勇搭其他兵

回復 支持 反對