查看: 4571|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

呀媽 我大個仔喇

我今年16歲喇  但係呀媽管得我好嚴(我覺得)
有時d  fd叫我夜晚7:30左右出尼bbq佢唔俾我去  佢話驚我學壞  但我成日都係咁同佢講(我唔會學壞 我d fd又唔係壞)
我呀媽就話(我信得過你 但係你有知唔知道你d fd真係好人先)  我就話(我唔知道佢地好唔好  唔通你知??) 跟住佢又拎
第d人個仔尼講 佢話(xxx個仔 夠話自己唔會學壞 你睇下佢而家???打交,食煙  總知唔俾去)  我就講(咁大個仔你open d得唔得)
就係咁佢就咁ko左我            有陣時夜晚踢波都唔得(樓下)  有咩方法????  有陣時d小學同學約會都出唔到  除非呀媽返左大陸
我就發達@@"  點同呀媽溝通好???
回復

1.同你阿媽一齊出去囉
2.介紹fd比佢識  等佢自己評估下你d fd咩為人
3.養得起自己  唔洗靠屋企人
回復 支持 反對

我都你都係一樣
最好就係俾你丫媽睇到你大個仔左
要識諗左,但係你丫媽真係太過嚴啦
可能你平時俾左你丫媽一種feel 就係細路仔
回復 支持 反對

我都以前試過係咁  我既解決方法就係唔理佢 洛左先算  (係佢去次所/野緊野d時間)
佢追出黎就行到佢唔追為止   跟著佢罵你就唔應佢 應就講下d串既說話(吹咩 點牙 咪煩啦 )呢d
會work的  但要做下衰仔   不過我就覺得係佢唔岩先  我呢d可以算得上係報復 等佢知到我唔係唔識反抗佢   只係唔做 e家做出黎比佢睇

但係做得出黎就唔可以求佢d咩   我e家都係好小同牙嗎講野 必要既話都係1句起2句止

姐係簽名牙  比錢牙  但係對著佢從來唔會覺得開心
回復 支持 反對

你呀媽關心你姐.....
我係好似次次出街
遲d番在遲d番
咁我阿媽就唔會理我...
唔知有冇人明我講咩呢?
回復 支持 反對

係呀媽係緊張你  不過好似過份緊張左囉
或者你叫你班同學上多D你屋企玩
你呀媽同佢地熟悉左知你同咩人玩
咁樣可能佢會放心比你同佢地出街呢
回復 支持 反對

今日先同呀媽嘈完  最後一句佢話  (你去邊就去邊廢事理你!)
回復 支持 反對

原帖由 張文遠 於 24-9-2008 13:11 發表
今日先同呀媽嘈完  最後一句佢話  (你去邊就去邊廢事理你!)

唉...有時侯唔一定要做到咁
你有冇同佢平心靜氣傾下呢 ?
我阿媽都係咁(不過冇你媽媽咁嚴)
咁我有次平心靜氣咁同佢傾 ,
佢問D咩,我慢慢解佢知
咁最後我同佢D問題就冇哂
不過我唔知你有冇試過
未的話 , 去試試吧[[onion_48]]
回復 支持 反對

我同你一樣- -
我慘過你
打打下機,上上下樂古
話:[陣係識打機,第時冇野做就死]
有次同d fd傾下電話
又會咁講'