打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於時光機的諗法

打個比喻..
吾通有個人去未來睇完6合彩開咩number再番去過去買6合彩?
淨係呢個吾知乜乜方面都吾可行
更何況...(我覺得)平行世界,,只係人類虛構出黎
一個世界吾應該(吾係吾可能既..我無法否定)有兩個自己存在
你而家作出呢個選擇後,就只會得出一個未來
我吾相信(吾係否定)有另一個選擇既未來

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
守衛~朗 + 10 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

而家冇可能
又唔代表以後冇可能既

n年前人夠話冇可能上到太空
最後咪又係上左

n年前人夠以為地球係正方型
但係咪又知係圓型- -

如果你想去將來既話
以後可以有可能

整到一部穿梭機
只要圍住地球飛
比地球自轉既速度快既話.就可能去到
相反之下
一部穿梭機
圍住地球飛.但係慢過佢既話
你就係返返去過去(未證實= =)

平行世界
可能任何星球都有一個相反面
例如.一個是邪惡.多戰爭
       一個係善良.無戰爭

個人見解:

地球只係字宙既一個星塵
人類總是以為自己是一切的主宰
但是.有想過
地球以外有其他的文明?
又或者字宙只是一個高科技字宙世界的一個玩具.人只係該字宙的寵物?
總是自以為是- -

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
守衛~朗 + 15 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

而家冇可能
又唔代表以後冇可能既

n年前人夠話冇可能上到太空
最後咪又係上左

n年前人夠以為地球係正方型
但係咪又知係圓型- -

如果你想去將來既話
以後可以有可能

整到一部穿梭機
只要圍住地球飛
比地球自轉既 ...
KiNgX_D 發表於 3-8-2009 22:07

唔好亂講野
你所謂去"未來"ge方法
哄係利用左人對時間ge定義同埋相對時間所產生ge錯覺
回到過去ge方法就更加係荒謬= =

真正要打破呢個時空ge限制
我地係要超越唯一ge絕對速度 光速呀大佬= =
而要達到光速 我之前已經講果n次,使者上面都講左, 理論上你ge靜止質量要係0
做d乜野可以咁大幅度改變到自己ge質量?
將佢地變晒做能量
咁意識ge保存就係一個問題
當然,要點o係控制底下變做能量,然後再控制團能量已經係一個問題

至於你話人類自大?
我唔知係你自己自大地認為人類好自大
定還是係你太天真= =

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
守衛~朗 + 10 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

只可以去未來嫁...(以我所記得既概念係咁)
快過光速,愈過時空,去到未來
你冇可能慢到個世界既時空一路前進而自己停止,停止已經係絕對既慢,冇可能番到過去

評分

參與人數 1樂點 +7 收起 理由
守衛~朗 + 7 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

我認為有可能
現在不是以理論來驗證將來所發生的事情,,任何事情都有可能發生

以人類的知識界限,,人類所認識實在太渺少
現在的人以為自己的知識相當豐富..但人所認識的只是世界的一部份

可能上述所說,,你們會認為我莫名其妙
我舉一個例子:

現在是野人身處的時代..
假設野人發現一個手電筒,,打開開關,,發現電筒能發光
他們全發呆,,認為這電筒實在太鬼異...
於是集齊野人中最聰明的人來研究這個物體是何方神聖
經過長時間的研究,,他們都無法理解手電筒為何能發光?
又經過相當長的時間,,人類終於知道手電筒為何能發光

我們談論的時光機
說實話,,我們不了解它
不要利用現時的理論來講述它
現時人們不認為可能的事情,,將來的認知增加...那時的人說:你說不可能嗎?

總括而言:
我欣賞你們願意用腦想想這些事情
但這些還是留待發明家傷腦筋
不要太執著於眼前的結論,,現時的你們執著於"不可能"的結論
這種想法只是你覺得自己相當聰明的特徵

將來的事情,,who knows?

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
守衛~朗 + 30 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

如果將來有時光機可番去過去,為何而家冇未來人!?
或者,可能我地會時間既尖端,只有我地先可以番去過去..(我吾排除佢可能性)
回復 支持 反對

26# keeken2005

現今的世界不代表沒有出未來人

就算回到過去,,當事人會大事宣佈自己是未來人嗎?

即使當事人真的到處跟人說自己是未來人

但有人會百分百相信嗎?最多只是半信半疑

不論世上有否未來人都好

現今的我們都無法知道未來人是否真的存在...

只有日後的日子,,真的有時光機的時候才會確信
回復 支持 反對

若然有,自然吾止一個,應該係一隊
若自的出現,佢所講既預言應該都係一一証實..
只係,我認為,要透過高於光速並令身體可承受,實屬困難<---我吾係冇睇你回覆所講嫁-_-只係講多一次我既睇法而已...
回復 支持 反對

Um...
你說的雖之有理

但我認為事實並非如此

未來人回到過去已是一項改變未來的事情
微妙的變化足以改變日後的未來
不太可能完全將所有的預言通通實現

而且,,預言一定是萬萬不能
如果全將未來的事情講給過去人的人說
過去的人一定加以防範,,不會未來的事情發生
這已經是改變未來
就算命中注定都不能告訴過去人
上段說過:微妙的變化足以改變日後的事情的發生(呃字數-w-)

引用某處聽過的格言
不要知道未來的事情,,否則人生將會無趣

雖然我與keeken你每次的談論都呈相反意見
但我都希望你不要生我的氣
我只是以事論事,,而且我都把想法告知你
加上我們只是討論,,不是辯論比賽...以和為貴^^
回復 支持 反對

我認為有可能
現在不是以理論來驗證將來所發生的事情,,任何事情都有可能發生

以人類的知識界限,,人類所認識實在太渺少
現在的人以為自己的知識相當豐富..但人所認識的只是世界的一部份

可能上述所說,,你們會認為我 ...
Kelvin11131 發表於 11-8-2009 13:06

你諗到辦法o係可以控制到ge情況下將自己分為無數光子/微中子
然後再控制佢地ge活動再算啦

btw
理論上光速粒子靜止質量係0
呢樣已經講過好多次

你點樣將一個有質量ge人變成一堆冇質量ge粒子?
用質能轉換?
你點控制能量ge流向?
去到另一個時空又點樣重組?

呢個已經唔係邊個知將來ge事ge問題
而係時光機剩係理論已經違反左最基本ge物理定律
26# keeken2005  

現今的世界不代表沒有出未來人

就算回到過去,,當事人會大事宣佈自己是未來人嗎?

即使當事人真的到處跟人說自己是未來人

但有人會百分百相信嗎?最多只是半信半疑

不論世上有否未來人都好

現 ...
Kelvin11131 發表於 11-8-2009 21:04

就算科學有太多不能解釋及不能盡信的地方
事實就是事實
難道你會告訴我
為什麼未來1+1不可以等於3嗎?
若然有,自然吾止一個,應該係一隊
若自的出現,佢所講既預言應該都係一一証實..
只係,我認為,要透過高於光速並令身體可承受,實屬困難
keeken2005 發表於 11-8-2009 21:33

理論上呢個時空可以有ge最高速度就係光速
你可唔可以快過光速都係一個疑問
回復 支持 反對