打印 上一主題 下一主題
收起左側

15分上城,15村民去插堡,算唔算無品?

15分上城,15村民去插堡,算唔算無品?
回復

1# joeso
戰術既一種姐
唔係無品
回復 支持 反對

- -呢d叫神,唔係無品@@@@@@@@
回復 支持 反對

我曾經上網受人用這招攻擊,我剛上城堡,他便明目張膽地在我城中心旁用十多個村民起城堡,叫人如何招架呢?
若是沒法扺禦,那只好走吧!嘩,這兒是15分鐘的歷史中的結晶品及基礎,就這樣被人的一座城堡就弄得不堪一擊,試問如何捱下以後的時間呢?不用很久,我就像完全沒有發展過的,或者用"盤古初開"形容較為貼切,沉默地等待滅亡........

本人形為這招插堡不算太正當的戰術,但又好似講唔通,大家有何高見?
另外,若遇上這些攻擊,又如何成功扺擋,給予還擊呢?
回復 支持 反對

如果好近既話村入城鎮放箭應該清得晒
回復 支持 反對

你見佢快封既話 又挖石..要早d留意佢係未推堡.我通常都用村民打佢d 村民 不過都幾danger  你打到佢起唔到堡 你=win  佢起到堡=佢win   但又因為15人推 太多 我唸多數用村都擋唔到.試下起箭房 出定弓兵 等下佢 <--陰佢11 我自己未試過 應該work的.又或者唔好升城住 狂起封d兵種擋 11 因為佢城左 你用封兵打佢 都ok的
回復 支持 反對

先回應pk456456的發言,
在15分鐘時,大部分肉手或中手都快升緊城堡,人口大約27-34之間,當15人入了城鎮中心,沒錯是可以一次殺一個村民,但是射第十五次的時候,反倒就是你給人射了,畢竟15人,一個一個殺掉都會有人繼續起城堡,事實亦證明,用這方法,起城堡的速度是快過殺死15個村民的速度,不信可試試!加上他一部分的村民可能不在你的射箭範圍呢///
另外jaxis的見解亦相當獨特:
1---"你見佢快封既話 又挖石..要早d留意佢係未推堡",快封同埋挖石,是否等於推堡呢?可否更詳細解釋一下...
2---用村民打佢d 村民,,,我唔知得唔得,但係村民打人,要一個按一個打,即要按15次去打15個人,相信你的手亦要相當靈活啊!同埋呢,村民打一下扣2血,二十下才死一個,雖然村民會被引開,不過只要敵方不停按滑鼠,不停把15村民按到城堡上,他們亦不能被引開,即使會煩了些~多數用村都擋唔到真是沒錯....
3---用封建弓兵打他們?若果是城快的,起弓兵頂多是6隻左右,效果不大..........若果延遲城快,那便可以起10或以上的弓兵,應該有機會殺死他們...畢竟你都唔知人地係咪推堡,這法不是不行,但係幾時用係一個問題,同埋亦像城鎮中心射箭一樣,爭取時間是極之重要,如何成功地運用將是關鍵,否則便...............
回復 支持 反對

唔算[[bao_36]]
回復 支持 反對

太近既話應該只好走
因為佢升咁快,一係你比佢更快,有騎士or弓兵清佢
如果唔係佢一定出緊攻兵同推堡同時進行
咁樣只可以走.......
回復 支持 反對

用斥候探咪得lo,探到佢d村走,咁你就識do啦
對應有幾個,先係木金位起箭塔,然後2x村同佢隻揪
當然你天生手殘遲鈍擋唔到就唔怪得人,仲有一路揪佢d村仲可以用屋同d大建築物圍住佢未起好棟堡,咁佢村民對城堡既接觸面就低d,然後你拖慢左佢起堡咁多,你15分中or尾都升完城啦掛,咁咪騎士or馬弓ko佢d村lo
破左之後,記住要緊追佢黎亂,自己唔理城鎮都ok,一定要窮追猛打,咁你贏既機會就好高
當然你14分尾升出騎or小弓亦都係破佢既方法
回復 支持 反對