打印 上一主題 下一主題
收起左側

[計劃] ◎夢幻三國RPG吳傳◎ 開始製作!

但人有失手 , 馬有失啼
有時真係會唔小心click中左
始終盡量避免出現改權被殺的情況比較好 ...
aoc初心者 發表於 16-2-2010 20:47

或者可以學你咁講,, 改完大地,, 加10000血啦,, 咁應該ok
回復 支持 反對

咁變做同盟既電腦再停止目標佢囉~第1唔會比自己友打,第2自己用唔到自己~
回復 支持 反對

咁變做同盟既電腦再停止目標佢囉~第1唔會比自己友打,第2自己用唔到自己~
Viscount 發表於 16-2-2010 21:41

我都有諗過變做8p,, 但係會比7p打架播...=3=
回復 支持 反對

呀...! 我建議全部被忽略了(傷心中)
回復 支持 反對

回復 54# dmk

對不起~~!!!  因為太多留言,, 所以漏了...=3=

孫堅 拜騎 虎嘯
建議技能: 接近敵將時每10秒停敵將一下
(btw,拜騎有這個技好像太屈呢..)  
=========
孫策 韃騎 霸王 隨機變成無敵狀態30秒
孫策建議用一些勇猛的步兵 技能效果才不會太屈  (其實他的效果不算屈,, 因為是隨機的,, 有可能不停出,, 也有可能成場也沒有一次)
=========
潘璋 條武  
從首都來的援軍  :每5分鐘可得到一隻裝甲步兵(全防+2攻)  對條武不太有用
=========
韓當 菘藍
支援  :守城關時會出現部隊增援(數量多廢兵就可以了)  那就只有幾關有增援,, 不太實用喔~~
=========
甘寧 鷹勇 掠奪 每殺一人加一金
建議:改為每殺2~3人比較公平)  數量是暫定的,, 地圖完成後會作調整..
=========
孫權 長劍 稅收 每5分鐘加一金 (5分鐘才1金!還要是長劍兵那麼廢!)  數量是暫定的,, 地圖完成後會作調整..
=========
陸遜 中弩  火計
身上收著數隻炸彈(在指定關中指定位置放出可引發火計)   
場景改變(著火)扣敵人血量/攻擊力(其中一樣),自身攻擊上升(限本關)    那就只有幾關有技能,, 不太實用喔~~
=========
呂蒙 火槍 炸藥 體內有三隻破壞者
這個呂蒙形象較合敵用槍系兵種..(最小近戰!)    兵種暫不會再調整,, 待地圖完成後再看
如果整 陸遜和周瑜就改其他技能吧
建議: 吳下阿蒙   每 n分鐘+1攻10血  
=========
朱然 羽弓 流矢 每殺一人扣自己3血加自己1肉*
建議:這不是太麻煩了嗎?除非肉有其他用處...否則無謂多整一個系統...  整多個系統係為了容易些做到每殺x人加1金
=========
周瑜 不弓 銀箭 每8分鐘加1攻
建議: 技能改為最期之業火  那就只有幾關有技能,, 不太實用喔~~
效果: 去指定場景自動發計,場景著火.敵攻血大為減少.
option: 部分敵小兵投降 / 伏兵
回復 支持 反對

幾關的技能不實用嗎?
細心一想很多時手動技能可以每關出嗎? 有cd的關係,不能亂出.玩家總會小心地"留技"
到最後,一場中使用的數目可能連5次都沒有呢...
就算你積極用技,又要等技能cd,最後和只有幾關使用分別大嗎?
回復 支持 反對

其實我覺得蜀魏有D後來至為國家效力的將領起書仔的蜀魏傳係開頭的角色(如姜維同王雙),所以我覺得凌統同太史慈係開頭角色
回復 支持 反對

其實我覺得蜀魏有D後來至為國家效力的將領起書仔的蜀魏傳係開頭的角色(如姜維同王雙),所以我覺得凌統同太 ...
collins4321 發表於 16-2-2010 23:53

其實我不一定跟足書仔的,, 凌統同太史慈係一開頭唔勁,, 但後期勁的,, 所以用佢的用得好,, 早期都食到兵,, 後期就1人打都ok,, 但係早期食唔到的,, 後期沒金加攻加血,, 是沒用的

所以呢兩隻係預留比高手用的... (凌操的擲斧兵起始血量會扣減不少)
回復 支持 反對

幾關的技能不實用嗎?
細心一想很多時手動技能可以每關出嗎? 有cd的關係,不能亂出.玩家總會小心地"留技"
到 ...
dmk 發表於 16-2-2010 23:07

所以你見我都唔太整主動技..
回復 支持 反對

rpg 其實有技出係好玩d ( 個人認為 )
最好就有曬被動同主動技
不過始終三國類 rpg 好難隻隻整幾招技
要整的話要好多觸法的
回復 支持 反對