打印 上一主題 下一主題
收起左側

[禁止修改] 史詩式戰役~成吉思汗~世界的征服者(第1-6話)

中國抗元名將都仲有幾個既

王堅(?—1264年),南宋末期抗元名將。曾知合州,後任湖北安撫使等職。

宋理宗寶祐六年(1258年)蒙古蒙哥率軍攻四川。開慶元年(1259年),蒙哥汗(元憲宗)親率大軍圍攻合州(今重慶市合川區),王堅守釣魚城,蒙哥攻打約九個月,不能下,反倒受創而死(一說病死),元軍被迫撤退,王堅因而成為蒙古的死敵。後調任湖北安撫使等職,因遭權臣賈似道排斥,憤世而亡。

後來元朝修《宋史》的時候,王堅的事蹟就只能散見於其他列傳或本紀,沒有獨立列傳,算是被報了老鼠冤。

釣魚城守左九個月都攻唔落,都好強架

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3A%E6%90%9C%E7%B4%A2&search=%E6%8A%97%E5%85%83
呢度成板都係南宋抗元既名將

仲有文天祥呢個中國抗元名將
你真係要補下中史XD
回復 支持 反對

回復 41# h000123
唔好當我唔知先得架...大哥
睇我整得出呢個戰役
蒙哥汗....成吉個第4子的長子
佢戰死在釣魚台我又點會唔知--'
文天祥...呢D咁既小學生都識的人物點會唔知
我會加....雖然抗元三傑不強
我CE雖然無讀中史...但歷史知識絕不差於讀文科的人
"你真係要補下中史XD"<-請你收回呢句並道歉
但別忘了...呢個係講蒙古人..成吉家族的戰役...
難不成要下下講蒙古慘敗...日本神風又要寫...(唔好話你唔知)
甚至要改寫歷史....呢點我做唔到==
回復 支持 反對

咁我都冇話蒙古慘敗同改寫歷史
我都係根據"不過呢段時期中國都沒有甚麼名將"比下意見
不過我都要同你道歉
回復 支持 反對

29波比整我入去得唔得呀
回復 支持 反對

29波比整我入去得唔得呀
jsnjsn761 發表於 31-7-2010 13:08

29波係咩???
比整我又係咩???
回復 支持 反對

回復 45# h000123
唔駛理jason 個29...佢搞緊gag...XD
btw...你第5關打成點?
回復 支持 反對

係咪清算舊仇果關?
一開始D兵一定唔救抽
要係本陣調D兵上去
將領要撤退先
跟住用村民起塔協防
之後用本陣D兵攻入去
回復 支持 反對

回復 47# h000123
嗯....因為我果陣近住AL放榜...匆匆的完成了...沒有check detail
總覺得出兵太密....好難打X.X.....講的是攻泰亦烏部

一開始果part 我set左本部兵出唔到去果噃....--'
只准用一開頭果批改過的突騎...
在1個英雄都不死的情況下係可以ko一開始果part
我試過好幾次^^...有D難度架
回復 支持 反對

29\_/唔整我入去FxxK!我要爆灑你d關\_/

評分

參與人數 1樂點 -10 收起 理由
nomygf -10 注意用詞

查看全部評分

回復 支持 反對

我係用本陣果D落駝兵打架喎= =
可能係我個AOC有D壞壞地
回復 支持 反對