樓主: ttimecrisis4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[計劃] SHIN˙SANGOKUMUSON 重新設計

回復  chrisma
o,原本係咁架......sosad......
咁成個系統未要完全放棄lo~我唔制呀.....
~.~辦法倒是有 ...
cycbobby 發表於 8-7-2010 10:52

其實唔錯,不過個地圖要縮一d了...教下我點用aotks改生產速度?
另外,你話將TC set做"1",但唔係話只適合單人遊戲嗎?
回復 支持 反對

回復 31# ttimecrisis4
唔關事
將TC set做"1"係玩家功能
選擇物件只適合單人遊戲--->指的是此狀況不能在多人遊戲的觸法中使用
即係你依然可以在多人連線的兵堡中幫隊伍set編號,係未?
我講的觸法其實係靠按hot key生出來隻村做觸法而已
至於用aotks改生產速度..呢個post有講....
http://www4.nakuz.com/bbs/viewth ... 2285&extra=page%3D1
主要是以貢品將d"隱藏資源"貢給玩家...隱藏資源中應該有生產速度或建築速度

不過,相比下....最原始的方法....係最實際....
即係在控制區中擺隻馬或國王....將佢移入指定位置出無雙
玩家們自己也會替隻馬set 編號...
所以說我的建議只適合單人遊戲,請無視我吧!sor~
回復 支持 反對

回復  ttimecrisis4
唔關事
將TC set做"1"係玩家功能
選擇物件只適合單人遊戲--->指的是此狀況不能在多人 ...
cycbobby 發表於 8-7-2010 12:13

講咁多野都係單人遊戲- -'
算了,但血量值方面點set?
姐係血量少放一定值時,就會毀壞木牆....
回復 支持 反對

講咁多野都係單人遊戲- -'
算了,但血量值方面點set?
姐係血量少放一定值時,就會毀壞木牆.... ...
ttimecrisis4 發表於 8-7-2010 04:27

之前有看到過一個用僧侶補血來偵測血量的效果
其缺點是要該單位生命值要低於最大生命值時才會發動
回復 支持 反對

之前有看到過一個用僧侶補血來偵測血量的效果
其缺點是要該單位生命值要低於最大生命值時才會發動 ...
chrisma 發表於 8-7-2010 13:40

係,我係想要喱個效果,但唔知點整..

姐係,到 30/100血 時就毀壞木牆
回復 支持 反對

係,我係想要喱個效果,但唔知點整..

姐係,到 30/100血 時就毀壞木牆
ttimecrisis4 發表於 8-7-2010 05:49

他那個是由300/100掉到99/100就會發動的效果
而你說的這個由100/100掉到30/100我就想不到了= =
回復 支持 反對

他那個是由300/100掉到99/100就會發動的效果
而你說的這個由100/100掉到30/100我就想不到了= = ...
chrisma 發表於 8-7-2010 14:01

教下我點整可以嗎?
整個劇出離加講解可以嗎?= =

我想要喱個效果
回復 支持 反對

回復 37# ttimecrisis4
請你信多我一次~sor...

由300/100掉到99/100就會發動的效果:
材料:我方:僧侶1隻,聖騎1隻;對方:日武1隻
1.改血攻:聖騎用負摧毀加血,日武加攻
2.用aokts,效果:進貢,
(有個位入資源類型的code,可睇番之前俾你參考個post,找僧侶治療距離的code)
做成進貢大量"僧侶治療距離"俾1p,咁僧侶可以進行全地圖治療
3.指派隻僧上下移動...單數秒上,雙數秒下...
4.用觸法check隻僧雙數秒時的位置....
逢單數秒就指派一次去拜到幫佢回血 (即1s,3s,7s....)
逢雙數秒就指派番去最下果格到 (即2s,4s,6s)
而且再係雙數秒加多個觸法 check 隻憎係唔係最下果格度 ....

咁樣 .... 係隻拜唔低過後血 ge 情況下 ,
憎唔會幫拜回血而跟隨拜 ,
佢就會第一秒向上 , 第二秒向下咁不斷循環 ,
當雙數秒 check 佢果陣 ,
因為佢唔係最下果格而不會觸發效果 ,
而係低過後血 ge 時候 ,
憎會幫佢回血而唔會向上移動 ,
當雙數秒 check 佢果陣 ,
隻憎會係最下果格而觸發效果 ,
咁就知道隻拜低過後血 .....
做到一個血量計 ge 狀況 ....

希望今次真的幫到你....sor
回復 支持 反對

回復  ttimecrisis4
請你信多我一次~sor...

由300/100掉到99/100就會發動的效果:
材料:我方:僧侶1隻,聖騎 ...
cycbobby 發表於 8-7-2010 14:29

若一定要聖騎就算了= =

我全部用哂英雄做人物呢
回復 支持 反對

不用一定聖騎阿
重點是補血的瞬間
回復 支持 反對