打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [小談成敗心態 淺論自我價值]

有時同公會開公會房
但唔夠8人,join左幾個路人
夾得唔夠好就算
技術.......唉
仲要次次ran著我果隊.....都唔知我係咪欠左佢地
次次輸緊係唔開心嫁啦,咪燥底off陣囉

你話輸羸唔係咁重要,岩
不過冇人會鐘意玩咁多場輸咁多場
但係咪有必要為左羸就出S死S重呢

我上高頻打隊制,羸一場對面就2部S死,俾人劏完我又換1部S死打佢2部,竟然羸左
結果.......對面2部S重......你係咪真係咁想羸啊大佬...........

重點係,我唔明S死S重羸左,係咪真係咁勁呢???
回復 支持 反對

有時同公會開公會房
但唔夠8人,join左幾個路人
夾得唔夠好就算
技術.......唉
仲要次次ran著我果隊.....都 ...
jack2799 發表於 4-11-2010 14:30

在勝負的世界中, 一定有勝方和負方, 這就是勝負的本質.
本文的重點不是談如何取勝, 也不是談"過程才是樂趣"的取向論(雖然個人也不喜歡你所說的那種轉機情況),
而是談, 在這個已經充滿勝負的現實中, 找尋"勝負"的意義, 以及在"勝負"中立身的問題.
回復 支持 反對

我自己對勝負冇乜所謂,有錢有經就得
打機只係尋求樂趣
勝利當然會開心
輸左只怪自己技不如人,下一局亦可以再繼續努力
回復 支持 反對

支持!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復 支持 反對

路人不會給予我們價值, 只有我們把自己的價值寄於路人

唔錯唔錯
不過而家港服水平已經令人無動力追求勝負
刺激感都無- -
回復 支持 反對

我是個不容許自己輸的人,做甚麼也是抱著這心態.
回復 支持 反對

支持樓主    好文
回復 支持 反對

其實講就講到
但唔重勝負都好難
始終唔重勝負唔係青年人咁火爆既人做得到
做得到只可能係d睇得比較開既人先得
回復 支持 反對

我是個不容許自己輸的人,做甚麼也是抱著這心態.
乂秋雨乂 發表於 4-11-2010 16:59

但人不可能長勝, 強者也不會恆強, 這樣你的人生不就充滿了自己不容許的事了嗎......
這樣真的自在嗎......?
想贏是正常的, 但太執著的話不會是好事.
只可以說, 你的取向與我的相去甚遠...
回復 支持 反對

你現在輸了一場
但將來都會贏回一場
回復 支持 反對