打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 點樣考中文閱讀高分?想問埋數學點先易做?

搵補習天王
回復 支持 反對

認真 真係做多啲會好;?
回復 支持 反對

其實我自己就習慣睇左題目再睇文章...
會慳番d睇既時間
(有d段其實可以唔睇 雖然好似冇乜咁既機會-.-?)

冇錯..做多d係會有用
但係大前提係要你知道閱讀卷有咩skills
其實所有野都係架啦,唔淨止係閱讀
乜都係要你先有skills後practice
如果唔係淨係做你根本掌握唔到個重心
事倍功半

唔知你係咪新高中
係既話,以我所知dse既卷係會出一大條問你每段既中心句既題目
其實係有方法搵...
有2種情況
1. 可以直接抄錄原句 (或者你用自己文字寫出黎)
2. 要自己歸納意思出黎
我都係係補習果陣學番黎...太複雜
好難係度講得哂
回復 支持 反對

文言文我死硬...
我次次睇唔明-_-有咩方法了解佢港咩?

數學一直令我好無耐
例如主項變換/恒等式,其實我係識計
到左考試D題目好似味教過,但分開/爆開條式其實跟本教過
我成日唔識解,所以我數學次次炒,點算好-_-
回復 支持 反對

數學老師出份卷易就易做啦= =
回復 支持 反對

閱讀理解卷有D問題問作者中心思想= =答唔中又唔比分 令我諗番作者已死論
羅蘭巴特提出"The death of the author"「作者之死 」的主旨,是要讓人放棄對作者意圖的追尋或倚賴。為什麼呢?很多人在觀賞繪畫、攝影、電影及閱讀文學作品的時候,會很在意自己的反應是不是正確,或者說,是不是接近作者的原意與作品的真相?
        羅蘭‧巴特認為這不用擔心。根據後結構主義的概念,他認為「文本」(所有可以解讀的對象),本身即富涵符號、象徵及文字等意義載體,這些載體之間的互動所形成的意義網絡,即已足夠形成豐富多元的意義系統,無須遵循文本背後(或外在)的創作意圖。
回復 支持 反對

高中1以後就唔會再考課文,背埋晒d垃圾野

我同你完全相反
白話文做先,文言文最後(點睇都係文言文難過白話 ...
keithho1219 發表於 10-1-2012 12:27

其實 文言文通常既問題都較成直接
唔會太多思考既
如果你解得明佢大概講緊咩
好容易拎到好高分..呢一PART
反而 白話文 D文題好刁轉
回復 支持 反對

數學

你只需要知道 0唔可以除0就得
回復 支持 反對

認真的
數學先要理解條式而唔係死背難背
你要平時做哂唔同種類既題目