收起左側

[綜合討論] 呢2科邊個好啲/_\?

關閉 [複製鏈接]
回復 20# 14588563

2科都好有前途
回復

企會財 好D
回復

我果間大把人想drop ba了
我自己讀世史~.~
後期ba好似計數之外仲要背好q多英文- -
回復

緊係企會財啦!
回復

世史與中史都注重背誦,對書寫能力亦有要求(做題目),
故題目操得多的時候,對要書寫的科目或試卷如LS、中文卷五會有所幫助。
假如閣下認為自己分析能力不錯,對此科又有興趣的話,世史會是個不錯的選舉。
至於「世史miss話唔著重背野」,我相信是騙人的。

但不建議選擇世史,因為實在於太多資料要背誦。
要知道上到F.5 - F.6時工作量會不斷上升,SBA、IES、各科的test、功課及project。
更不用說Econ在中五後可能會開始修M2,工作量可能會有所加重。
溫書乃至玩樂時間分配上世史會是一個負擔。

至於前途,
大部分大學學系基本上不會再考慮選修科與其學系相關與否(理科除外)。
成績好的話,中學讀任何選修科都可以讀Bachelor of Arts中的學系(包括音樂)。
新學制下,大部分大學改為學院制收生,故year 1 會統一由基礎學起,year 2才會開始選major。
是以,不必擔心中學選修科會影響大學選科與否。
回復

2啦!
讀世史有乜用
回復

世史我個老師教得幾好
回復

我果間大把人想drop ba了
我自己讀世史~.~
後期ba好似計數之外仲要背好q多英文- - ...
星火~ 發表於 16-3-2012 14:04

英文中學?
回復

故題目操得多的時候,對要書寫的科目或試卷如LS、中 ...
Sun. 發表於 16-3-2012 18:55

thx哂@@
回復

故題目操得多的時候,對要書寫的科目或試卷如LS、中 ...
Sun. 發表於 16-3-2012 18:55

ECON(或其他商科)唔係讀M1咩?
MAYBE我記錯

回帖主,
首先本人係主修BAFS
如果你真係冇打算將來從事商業方面既行業
我較唔會建議你將BAFS 揀為第2個選修科
因為BAFS都係有比較多既野要背/要明(課題例如:營商環境與管理導論)
計數既都有, 例如:複式記帳法,
而計數既野亦都要明白左D原理先做到(例如:借貸原則)<做得多就會記得
要處理既唔會好難, 較少有分數/小數
BAFS 主要都係講你既邏輯推理, 明就明 唔明就唔明(雖然呢句好廢, 但事實真係咁)
另外, ECON同BAFS入面都有相同既名詞但係意思係好唔同
如果你真係想揀BAFS 我諗你要努力D預習, 因為真係好易跟唔上

世史的確唔係一科好難既科, 如果你用中文教既話, 人既譯名係好怪好難記
背既野亦有一定份量, 肯背就有好成績

揀BAFS+ECON有佢既好處, 因為都有課程涵接既地方
但係上到大學係有得讀番中學ECON教既野

我比既意見只供參考之用, 不要盡信

只可以講, BAFS呢一科難讀難精
因為就以我地學校作例子, Drop BAFS呢一科既比率係最重, 而我地學校BAFS只有一班即40人
所以希望你三思既後行(其實我E+都有D後悔揀左BAFS......)
如果你堅持要揀(1)ECON, (2)BAFS
你就一定要加倍努力, 做好預習
以上係我少少經驗
回復