查看: 13456|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[計劃] 【計劃書】對戰村逃

首先自我介紹,我係小稻,你可能會因為LOL/信長見過依個名,我就係果個小稻。我加入左樂古已經八年,並係大概七年前開始擔任此版版主。

當然,自從我玩信長開始就好小係到出末,終於係大概三四年前我辭去左依個版既職務。

入番正題 - 我係一個村逃愛好者;
捉依因比人捉永遠有一種不能言喻既快感,相信玩過既人都會好明白。

我之前果個時代,毛小娟(有炮塔)同三國村逃(無炮塔)係最熱門既選擇。
但係我個人黎講唔係好滿意於依兩個村逃(尤其係毛小娟 - 炮塔係唯一選擇)。

因此我整過三個村逃 - 箏鬼村逃(一、二),小金毛大逃亡(又稱金逃)同埋封建村逃TVR。
由於各種原因(主要係因為BUG,同埋對防守方黎講難度好高),依三個村逃都唔算係好熱門(金逃已經算係處境最好既一個,其餘兩個可以話係得我先會開場……)

今次黎到AOFE我希望整第一個村逃,令到自己有First mover advantage.

暫時構思如下:對戰村逃,1237P vs 4568P
123456為防守方,78P為攻擊方。

起始時代按難度而定(我係好想由封建時代開始,但係唔係好多人接受到)。
本劇情容許火炮塔,但係各種族均有自己特性(尤其係無火炮塔既文明)。

例如單位可以成長等等……

另一方面攻擊方亦可以購入自己鐘意既兵種(類似箏鬼村逃方式……如果你知道),可以強化主動兵種;甚至可以購入巨型投石機或重型投石車(其中一個箏鬼被討厭的原因)

但係攻擊方買兵需要資源 - 資源既來源係乜野呢?
首先,擊破數及建築物破壞數 - 另一方面同隊既防守方可以建造伐木場、採礦營地及磨坊等等正常村逃根本唔會用到既野黎為自己同隊既攻擊方獲得資源。

舉例來講,同隊每一個磨坊可以為攻擊方帶來每一分鐘100食物如此類推;因此防守方係起建築防守既同時,亦必需考慮到如何為自己同隊攻擊方爭取優勢!

勝利條件好簡單 - 邊面防守方生存得比較耐,當然時間越長,對攻擊方既強化亦會越黎越強,到最後重型投石車亦都會出場,以防止遊戲不能完結。

有任何疑問或者提議,甚至想幫忙既請係到回文
由於我係大學生(FINAL YEAR),所以有任何技術上既支援對我幫助好大!

BTW一問,AOKTS係AOFE上面用唔用到?
回復

首先自我介紹,我係小稻,你可能會因為LOL/信長見過依個名,我就係果個小稻。我加入左樂古已經八年,並係大 ...
小稻 發表於 30-12-2012 08:40

哈哈,好期待您AOFE的村逃 !我也在計劃製作一個單人戰役
回復 支持 反對

AOKTS 支援唔到, 所有涉及到新單位, 新科技既狀況效果都會變成 none

不過 AI 而家好似可以用於多人連線
回復 支持 反對

AOKTS 支援唔到, 所有涉及到新單位, 新科技既狀況效果都會變成 none

不過 AI 而家好似可以用於多人連線 ...
nomygf 發表於 30-12-2012 14:18

AOKTS其實有可能再進化
我就是等他和繁才不作劇
回復 支持 反對

不過 AI 而家好似可以用於多人連線 ...
nomygf 發表於 30-12-2012 14:18

AI可用於多人連線對需要加設電腦的劇情(如生或死、DOTA等)有幫助嗎?
回復 支持 反對

AI可用於多人連線對需要加設電腦的劇情(如生或死、DOTA等)有幫助嗎?
進化強手 發表於 30-12-2012 19:09

對村逃幫助應該不大
除非搵唔齊玩家想搵電腦頂住先,但另一方面寫AI依類咁高深既學問我完全唔識
回復 支持 反對

回復 3# nomygf

可以考慮在地圖內先建立新單位
再用AOKTS改

我之前用AOF整劇情時
也是用這種方法
回復 支持 反對

回復  nomygf

可以考慮在地圖內先建立新單位
再用AOKTS改

我之前用AOF整劇情時
也是用這種方法 ...
神乎棋技 發表於 30-12-2012 20:34

如果我係劇情入面加入新單位,咁更新果陣應該會好麻煩但都算係一種解決方法
回復 支持 反對

不建议78P为鬼,凑局麻烦。如果是我,我会按组队情况,自动选猫的。
实际上,我看过很多港台的村逃,但我觉得没有一个适合传播到内地,因为78P为鬼的图,实在难以凑局。
回復 支持 反對

不建议78P为鬼,凑局麻烦。如果是我,我会按组队情况,自动选猫的。
实际上,我看过很多港台的村逃,但我觉 ...
剑为谁乱 發表於 30-12-2012 22:14

湊局這問題於日漸衰落的AO系列來說的確是重大的問題
我有考慮加入1V3模式(原來的1237 vs 4568變成  123v8)

但目前最大的問題是如何將正方型的地圖一分為二而且又能提供足夠的逃走選擇。
若果單純的把地圖分成兩個長方型,狹長的地圖會限制了遊戲規劃

PS:建議閣下下次發現先去GOOGLE或百度把簡體字翻譯過來,因為個別香港人對簡體字頗為反感的
[更新]

目前對地圖設計的構思如附圖

正北正南兩方是兩隊各自的Control Panel,防守方可以係到執行強化指令,攻擊方可以執行小兵購入指令(箏鬼果種方式)

正東正西係78P既出兵點,兩粒星係分別代表123P 同456P既起始點

綠色既地方係可供逃走既區域

依家要考慮既地方有一點:要唔要打通兩者既逃走區域?
如果打通左,防守方可以有攻擊對方防守方既選項,但係亦都會令到遊戲更加複雜(我以過既遊戲好多都過於複雜……)

希望大家可以比比意見

回復 支持 反對