打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [純個人廢up][製作中]JUPAS聯招研究室

335(5)3 45
a1 ust eng
a2/3 poly eng
派bandA機會大唔大
intergration 發表於 20-7-2013 18:02

幫你計過你UST ENG 35.5分 上年MEDIAN係38.5分 LQ係37.5分 坦白講A1好危 BUT A1本身係預你搏 希望你搏得入至於POLY ENG唔知你係唔係講緊JS3301 如果係既話上年平均收緊20.3分 但佢個計法好複雜....呢個幫你唔到 SORRY

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
小雪冰 + 10 謝謝幫忙:)

查看全部評分

回復 支持 反對

我想問下如果番大陸升學前景如何?
回復 支持 反對

回復 12# 一人力
我對本地升學既資料會比較清楚
大陸同海上升學既詳情 我手上冇咩資料可供參考
所以我答唔到你既問題 唔好意思
回復 支持 反對

我想問下如果番大陸升學前景如何?
一人力 發表於 24-7-2013 17:01

我有個FD打算去暨南大學讀 佢果間就有分內外招生
內招生即係收大陸考高考既學生 外招就係收外地華僑(香港 澳門 其他地方)
內招生黎講好勤力 因為暨南大學都係數一數二勁既大學黎係果度黎講 但外招生就收生要求好低 至少我見到我FD連DSE都未開始考已經話收佢
所以情況都好極端下
綜觀大陸升學 好處當然係點都叫渣番張degree係手 番到黎香港可以搵master讀黎洗底 咁就有高學歷
但同樣地番黎未必洗到底 上網睇係有失敗例子 咁樣就可能會浪費左4年 到頭黎仲衰過留係香港讀HD/ASSO
當然你一心係大陸發展既去大陸讀無疑係一件好事黎 都係果句請番自己友ma
但如果你唔係打算係大陸發展既真係要考慮清楚
雖然前景好似睇落好陰暗咁 但無疑地去到大陸升學一黎可以訓練你既獨立 自己一個去大陸讀唔係一件易事
另外俗語有話「識人好過識字」 去到大陸既大學一定會識到唔同既人 不論係勤力既學生抑或係大陸既富二代或者黎自唔同國家既華僑
一定會識到好多唔同既人 咁樣可能有助未來既發展所以最好搵下D老師或者同屋企人商量下 另外可以上網搵下D過來人既經驗黎參考下 祝你前程錦繡!!!

評分

參與人數 1樂點 +50 Bravo! +1 收起 理由
小雪冰 + 50 + 1 詳細解答

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 14# alex10220312

多謝師兄詳細解答
我個人成績應該入到u, 不過我都係驚萬一失手可以有個退路姐
回復 支持 反對

回復  alex10220312

多謝師兄詳細解答
我個人成績應該入到u, 不過我都係驚萬一失手可以有個退路姐 ...
一人力 發表於 25-7-2013 12:54

唔敢當話師兄 我都係同你同一屆:lol:祝你入到U :handshake:
回復 支持 反對

回復 16# alex10220312

彼此彼此:loveliness:
btw 我14 DSE 的...
回復 支持 反對

回復  alex10220312

彼此彼此
btw 我14 DSE 的...
一人力 發表於 25-7-2013 19:47

:o咁加油!!
回復 支持 反對

睇左少少..
想補充下, 科大chur同"著重學術成績"

衣樣野應該係AL時期已經吹到好行, 作為3大, UST某D科收生成績唔算高,
變左好多人可以"碌"入去, 有D可能只係求3大個名,

不過係大量變態+NDS既威能之下,  
成績條curve奇高, hea少少都好易肥/被比下去 ..
大部份學生都唔想below mean/defer,
咁大家都不停鬥就形成 "科大好chur" 既結果

識人讀BBA+某D engine科, 應該反映到實況

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
小雪冰 + 10 感謝補充~

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 19# 我係new手
感謝補充
冇錯 我都有聽聞過呢種氣氛
我仲聽過話ust (科大) 有個名叫"The University of Stress and Tension"
(類似 我唔記得係咪stress & tension 總之係壓力咁解)
不過原來個源頭係變態同nds

我呢幾日拿拿林整埋"各大學資料"果part先
如果再有其他補充 歡迎提供
回復 支持 反對