查看: 25739|回復: 38
收起左側

傳媒之唯恐天下不亂

https://hk.news.yahoo.com/%E5%9C ... B%A5-222021271.html

大標題名為:
國產豆袋梳化在美殺兩童
只睇標題 就只會聯想到大陸再次有黑心商品害死人

一直存在的中港矛盾都好深下 大部分港人都認為大陸D產品都係 黑心 假 會爆炸既!
冇錯......的確係咁

但篇新聞就以負面,誤導方面入手,加深中港矛盾!

呢篇野實情只係 一間美國公司Ace Bayou在大陸開廠生產梳化
但係由於呢間Ace Bayou公司既產品唔合規格以致害死兩名美國人!
大陸只係負責生產,工人只係接到命令負責生產!

但係.............................................

無論東方,太陽報呢d 都以  [size=1em]國產豆袋梳化在美殺兩童 為題!!
將責任歸咎於國產貨

可見!傳媒根本有意借題發揮,加深中港矛盾,
究竟中港矛盾愈趨變深,香港傳媒應否付上大責任?

同一篇新聞在加拿大標題為: [size=1em]美国2名儿童误食豆袋椅填充物 窒息死亡
http://www.dushi.ca/van/news/bencandy.php/fid11/aid142962

[size=1em]只係今日訓醒一睇突然有感而發,不喜勿插!
回復

譁眾取寵既傳媒
為左取悅他人而漠視事實...
見怪不怪
回復 支持 反對

原來香港報紙一直有咁大差別...
回復 支持 反對

原來香港報紙一直有咁大差別...
呀楊 發表於 24-8-2014 03:39 PM

一睇內容就知極誤導
再睇埋下邊D評論
笑左
回復 支持 反對

回復 4# 聖殤

只能用 字來形容 呢班歪曲事實 嘩眾取寵
既傳媒 !!!!!!   狗 狗 狗 呢班傳媒就快連狗都不如!!!
回復 支持 反對

香港不嬲冇傳媒係中立...
無論兩邊都係咁
回復 支持 反對

回復  聖殤

只能用 狗 字來形容 呢班歪曲事實 嘩眾取寵
既傳媒 !!!!!!   狗 狗 狗 呢班傳媒就快連狗 ...
天︱下 發表於 24-8-2014 08:40 PM

你侮辱左狗...
回復 支持 反對

嘩, 盲架你地
內地製豆袋梳化

請問唔係國產係乜野呢??
回復 支持 反對

嘩, 盲架你地

cla991053 發表於 25-8-2014 05:21 PM

咪玩啦
個標題係「國產豆袋梳化在美殺兩童」
咁樣寫 根本誤導人「國產野又害死人」
但事實係 個兩個小童自己打開2層拉鏈入去搞到死左

係 的確 係國產呀
但內地廠商負責生產咋啵 個圖則係美國公司比中國廠商生產
一個咁既標題去誤導讀者 我唔覺得係我地盲囉
似係你唔睇晒d內文多d囉
回復 支持 反對

嘩, 盲架你地

cla991053 發表於 25-8-2014 05:21 PM

而且
如果有個人開架國產車 使用不當撞死人
係唔係可以改個標題做「國產車在x殺人」先
唔該話人盲之前用下你雪亮既眼睛同聰穎既頭腦諗下先
回復 支持 反對