查看: 15161|回復: 10
收起左側

[其他] 2015日本機鋪遊

前言: 因應火雞大, SING大等各位大大的要求, 今次機鋪遊比上2次會多了很多圖, 也可以順帶具體地說明之前2次遊記含糊的地方, 所有機鋪都是圍繞著東京的
但這次打機的時間確實很少, 這8日只玩了2鋪JUBEAT及1鋪MAIMAI而已

好, 去圖吧(圖片不跟次序, 可能會有少許混亂)

這是TAITO STATION, 日本連鎖的機鋪, 這間位於上野阿美橫丁, 其內觀, 之前在大阪遊記說過1層是夾公仔, 另1層是街機遊戲, 就是這樣了

夾公仔機啦, 推銀機啦

這是ADORES, 另一間日本連鎖機鋪, 與阿美橫丁的TAITO STATION相隔幾個鋪位而已, 其外觀, 也順帶可以講講日本的機鋪確實有很多層

還有升降機, 沒有記錯好像有5層

有PASELI版面的JUBEAT

嗯, 100yen一鋪, 以現在匯率計算, 只是$6.2罷了

日本機鋪經常用一些優惠吸引玩家在早上來, 10:00-13:00用PASELI玩IIDX, POP'N, JUBEAT, RB, GITADORA, BEATSTREAM, SDVX以及DEA可以便宜20P(咦, 好像沒有DDR?)

日本其實有好多東西都自動化, 在餐廳點餐都有部售票機, 因此兌換100yen也自動化, 所以也不用擔心兌換時會出現言語不通的問題(嘛, 香港還是要用人手兌換的囧)

阿美橫丁ADORES內觀 - IIDX, RB 中間有個按鈕可以召喚STAFF求救

阿美橫丁ADORES內觀 - JUBEAT

又推出優惠1/6-15/6 88P一鋪(為何香港沒有優惠的呀呀呀), 我去了好幾次機鋪, 玩BEATSTREAM的人是極少, 想起下週要與其他人爭3部機開歌, 都唉了一聲

阿美橫丁TS外觀

這間就位於南大澤的TS

南大澤TS內觀

南大澤TS內觀

位於新宿西口的CLUB SEGA, 亦是日本連鎖機鋪之一

新宿西口的SPOT 21, 但不是連鎖的

夾公仔機這東西的確很邪惡, 看到可以夾jubeat模型便發了狂, 但最終夾了1000YEN都夾不到SOSAD

亦是硬幣找換機

甚麼KONAMI卡呀AIME卡呀都可以在這些卡片機購買, 平均300YEN一張(日本真的甚麼也是自動化囧)

中野TS內觀 - pop'n

中野TS內觀 - left 4 dead

秋葉原TS - 又是優惠

若果未設定full combo challenge樂曲, 會寫著未設定, 但海外機未設定的話可以看下圖:

嗯, 推到分吧, 竟然能FC確實嚇一跳

秋葉原TS - 有一份jubeat樂曲的資料讓玩家查閱

秋葉原TS - 擺放隨身物品的位置

我去秋葉原的是在早上, 所以有優惠, 可惜如果要入PASELI就要入1000YEN, 但那天是我在日本最後一天, 1000P我應該用不完, 所以最後都是投100YEN玩

覺得SDVX右邊那舊東西很特別, 所以拍了下來

之前說過有很多機鋪不能拍照, 就是這些告示了, 但我也不知自己犯了多少次

秋葉原CLUB SEGA - MAIMAI

秋葉原CLUB SEGA - 這部好像是火雞大之前說的新機, 但我沒有玩

GAME DISPLAY

這部機的正面

無帶卡, 但既然來到不如玩一鋪, 怎料一玩先知中伏/__\幸好還有bonus track

最後送上一幅我這次去日本目的的相片

若果不能po上來的話我會即時刪掉的

以上
希望會有機會再寫機鋪遊記吧

評分

參與人數 6樂點 +35 Bravo! +6 收起 理由
六神綱 + 1 最後張圖有d玄機w
ozcl + 1 圖片詳盡=] (除最後個張
yanho123 + 1 精品、禮品
casiopea + 1 內容精彩
enttyes + 1 有女

查看全部評分

回復

そ...

秋葉原CLUB SEGA - 這部好像是火雞大之前說的新機, 但我沒有玩
victor609 發表於 2015/6/11 23:07

沒錯 就是SEGA最近在封測的CHUNITHM(還未正式推出喔)
其實在5月開始直至現在 一直都在做LOCATION TEST (而且目前還未說LT結束日期)
而地點只有三個 其中一個就是victor大最後去的CLUB SEGA秋葉原新館

若果不能po上來的話我會即時刪掉的
victor609 發表於 2015/6/11 23:07

打碼的話不能po
不打碼就可以(拖
說笑啦
回復 支持 反對

日本真好..有優惠..又有得比你揀1-5 any tune
而且機舖又大,機與機空間都比香港好,
機體數量不在話下,仲有call staff button,
唉......Orz
美優紀亂入既(月球眼)
回復 支持 反對

秋葉原TS,SDVX隔離就係食煙位,環境惡劣。
東京似乎有唔少機鋪都禁煙,但都有人食。
回復 支持 反對

そ...

沒錯 就是SEGA最近在封測的CHUNITHM(還未正式推出喔)
其實在5月開始直至現在 一直都在做LOCATION  ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-6-2015 01:04

你對幅圖情有獨鍾?XD

其實我唔係突登去CLUB SEGA秋葉原新館的, 只不過咁岩行左入去
想玩一鋪個時發覺時間不太夠, 所以最後都放棄了

無馬賽克個張我FB有啦(遮面

日本真好..有優惠..又有得比你揀1-5 any tune
而且機舖又大,機與機空間都比香港好,
機體數量不在話下,仲有c ...
enttyes 發表於 12-6-2015 02:36

但東京機鋪始終唔夠大阪的大, 有優惠呢家野真係好吸引就真

咁我係一個美優紀推黎架嘛(揮手

秋葉原TS,SDVX隔離就係食煙位,環境惡劣。
東京似乎有唔少機鋪都禁煙,但都有人食。 ...
XJX 發表於 12-6-2015 13:27

秋葉原TS我係朝早去, 所以情況無你所講咁惡劣
但我認為其實大部分機鋪都有人食煙的, 只不過佢地唔會一路玩一路食, 會行埋一二角到食, 另亦唔會將煙蒂放上機台上

==========================================================
另外, 附上一張迷你版GITADORA

真係比第一代的細好多
回復 支持 反對

真係比第一代的細好多
victor609 發表於 2015/6/12 16:13

右邊既GuitarFreaks
白式框體岩岩出果陣時 有人話似油站果d加油機

亦都有人話似牙醫果d洗牙機
回復 支持 反對

依張圖個重點我都放左係依度(掩面......
casiopea 發表於 2015/6/12 21:07

我們一起唱歌吧
ぐ~で たまたま~
ぐ~で たまたま~
回復 支持 反對

SDVX果舊野係可以印實體卡架!!
回復 支持 反對

部新機有D似Djmax Gay咁下落式)誤ray先岩
回復 支持 反對

我之前睇節目話秋葉原多左好多強國人去

唔知victor大去行日本機鋪的同時,附近多唔多見到強國人呢?

============================

唔知點解覺得Club SEGA呢部野好似頂蓋式的洗衣機咁
回復 支持 反對