樓主: miracle_chan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[效果 與 研究] 基礎效果詢問區 3 (不會做劇的就進入) [先看清楚#1 才發問]

關閉 [複製鏈接]
殺敵比率同殺敵有咩分別-.-?

累計果到

我唔知用邊個- -
回復 支持 反對

殺敵比率 = 每殺
殺敵 = 已殺

每殺一人加 1 木更係用殺敵比率喇
殺左10人加 5 木就更係殺敵喇
回復 支持 反對

原帖由 死黑 於 2006-11-17 16:55 發表
你想整成個觸事嗎??
就好似1lv 要100木
2lv 要200木
3lv 要300木

觸事1(循環)
狀態:累積屬性-殺敵比率
效果:貢品-木材<設每打一隻有幾多木>(用大地之母比資源玩家)
效果:建立物品-聖女貞德<可以用其他兵>(設在一個進不到的地方)
效果:x毀物品-設定區域在出聖女貞德的位置

觸事2
狀態:累積屬性(我唔記得左邊個係資源)<設100木材>
效果:改變目標名稱
效果:改變目標攻擊力
效果:改變目標生命值
效果:貢品-黃金<設1金>(用大地之母比資源玩家)

觸事3
狀態:累積屬性(我唔記得左邊個係資源)<設200木材>

觸事4
狀態:累積屬性(我唔記得左邊個係資源)<設300木材>

你明就明
唔明我幫你唔到

效果:建立物品-聖女貞德<可以用其他兵>(設在一個進不到的地方)
效果:x毀物品-設定區域在出聖女貞德的位置

點解呢個效果可以令佢唔會係咁出

原帖由 derran 於 2006-11-17 16:55 發表
殺敵比率 = 每殺
殺敵 = 已殺

每殺一人加 1 木更係用殺敵比率喇
殺左10人加 5 木就更係殺敵喇

我當殺10人 之後up lv

係咪用殺敵?

回復 支持 反對

我想問下點先可以仃到d建築物疊埋一齊,
就好似大集遊既兵堡咁
回復 支持 反對

我完全不明白 死黑 在說什麼= =....

>>點解呢個效果可以令佢唔會係咁出
因為殺敵比率是以比例來計算的
若殺1人,你的兵又被殺(毀滅/移除),比例1:1,這時會啟動那觸發的效果...
我不知我說得對不對a....我猜是這樣

>>我當殺10人 之後up lv
>>係咪用殺敵
如果你的lv up每級都一樣(每次都是改生命500)
那就用殺敵比率比較方便
觸發如下:
狀況 - 殺敵比率(10)<--每殺10人
效果 - 建立物件(那玩家的其中一隻兵),區域1
效果 - 建立物件(那玩家的其中一隻兵),區域2
效果 - 建立物件(那玩家的其中一隻兵),區域3
效果 - 建立物件(那玩家的其中一隻兵),區域4
效果 - 建立物件(那玩家的其中一隻兵),區域5
效果 - 建立物件(那玩家的其中一隻兵),區域6
效果 - 建立物件(那玩家的其中一隻兵),區域7
效果 - 建立物件(那玩家的其中一隻兵),區域8
效果 - 建立物件(那玩家的其中一隻兵),區域9
效果 - 建立物件(那玩家的其中一隻兵),區域10
效果 - 毀滅or移除物件(區域1-10)
效果 - 升級效果(改生命,名字,攻擊力等等)
最後設循環為"是"

但如果每次都不同,例: LV1就累積殺100人加100生命,LV2就累積殺200人加200......
就建議用殺敵,但不要每殺10人升一級(不然要弄很多觸發)
觸發如下:
觸發事件1
狀況 - 殺敵(100)
效果 - 改生命(100)
效果 - 改名字(Lv1)
觸發事件2
狀況 - 殺敵(200)
效果 - 改生命(200)
效果 - 改名字(Lv2)
如此類推....不設循環

>>我想問下點先可以仃到d建築物疊埋一齊,
>>就好似大集遊既兵堡咁
利用"地型"中的"複製地圖"這功能,複製城堡,再貼上(有技巧一點),就會有重疊效果

回復 支持 反對

對於殺敵比例個觸發真係好難搞,
我個劇搞左咁耐都搞唔到點解個殺敵出木要去到殺左幾十隻先開始俾木...
重有係咪只要將電腦的性格較為無就會令個咩都無電腦唔會棄權?
回復 支持 反對

基本上...利用AOKTS軟件可以設成殺一人就發生效果(不管比例多少),方法請自行找....
但殺敵比率我有補充
如玩家1有一隻兵被改權(玩家1-->大地/玩家),玩家1需殺多一隻兵才會進行觸發
總之如果玩家1損失了一隻兵,就要多殺一隻兵才能產生效果

>>重有係咪只要將電腦的性格較為無就會令個咩都無電腦唔會棄權?
說對了,因為沒有格性,即是不使用AI,只會依照本身設定來行事,英雄只會在一定範圍攻擊,不會被電腦指使去攻擊遠方的你
如設定了AI,可能一開始就會出現最後的敵人...即是500HP/100AP打30000HP/1000AP的兵...

回復 支持 反對

原帖由 神秘二代 於 2006-11-19 12:38 發表
基本上...利用AOKTS軟件可以設成殺一人就發生效果(不管比例多少),方法請自行找....
但殺敵比率我有補充
如玩家1有一隻兵被改權(玩家1-->大地/玩家),玩家1需殺多一隻兵才會進行觸發
總之如果玩家1損失了一 ...

唔該晒你啦,
咁姐係本來1p既野改左權,好似d國王咁,就要殺返咁多隻兵先會開始生效係咪?
我不太會使用aokt,因為英文版,還有點解信長rpg的話1p也可以一開始殺敵便有木,
信長的rpg也有1p變權的情況出現

回復 支持 反對

>>咁姐係本來1p既野改左權,好似d國王咁,就要殺返咁多隻兵先會開始生效係咪?

>>還有點解信長rpg的話1p也可以一開始殺敵便有木
是嗎...但我使用1p玩時,都要殺多幾十隻才有木(單機,國王選馬戰車)
而且在新版(6,91)中,因他用遺跡佔了殺敵比率出兵的位置,殺1人會不斷出木材....比例不平衡....

回復 支持 反對

被涷結了的單位
可否令佢再解除 涷結
即係令佢識郁番 + 打到人
回復 支持 反對