樓主: miracle_chan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[效果 與 研究] 基礎效果詢問區 3 (不會做劇的就進入) [先看清楚#1 才發問]

關閉 [複製鏈接]
>>即係令佢識郁番 + 打到人
不可能
回復 支持 反對

原帖由 【peter^^】 於 2006-11-26 12:32 發表
點樣令電腦唔棄(唔用區2#13#14 資源村民果D)
我知信長RPG都冇資源LA 但係8P都唔會棄

我記得仲有個話用貿易工廠-.-!
回復 支持 反對

>>點樣令電腦唔棄(唔用區2#13#14 資源村民果D)
把電腦的性格設定為"無",在遊戲者中可以設定
但遊戲前必須設定難度為"標準"
不然其他的都會有AI存在(電腦有機會棄權)
回復 支持 反對

只有領航員可以令到該地冇人,但可以睇到果個地方嗎?
回復 支持 反對

原帖由 HiM…謙 於 30/11/2006 17:06 發表
只有領航員可以令到該地冇人,但可以嗎?

有幾個方法
其中一個:

1.放置單位一(非要看到地方的玩家)
2.註軍單位二(非要看到地方的玩家)於單位一內
3.改變單位二為要看到地方的玩家, 再移除單位二

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
呵呵^^(精銳左) + 3 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

>>1.放置單位一(非要看到地方的玩家)
>>2.註軍單位二(非要看到地方的玩家)於單位一內
>>3.改變單位二為要看到地方的玩家, 再移除單位二
這個有BUG吧...移除後如果要把視野消失是沒可能的
回復 支持 反對

點可以係沒名ge觸法+返名
或者del沒名ge觸法
(成日整整下劇唔小心del左個name)
回復 支持 反對

>>點可以係沒名ge觸法+返名
1.用AOKTS
2.開多於8個或以的觸發,在最底的觸發按鍵盤"1",同時用滑鼠在觸發名稱中向上拉(拉至沒有名字的觸發),這樣沒名字的都會有"1"的名稱,就可以修改

>>或者del沒名ge觸法
同上吧

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
呵呵^^(精銳左) + 2

查看全部評分

回復 支持 反對

我想問下,點先可以整到建立左一隻兵(用效果),之後指派(效果)
下圖所示:   從A走到B ,用指派物件, 而就算C 攻擊A, A也不會還手
                如果要做到一個效果, 建立左一隻兵(用效果),,之後指派(效果)
                見到C就會打C    ,打死左就繼續走去A  ,要使用巡邏

請問,要把巡邏加在哪兒??,(因為巡邏效果只可以設定物件和設定一個區域)
謝謝

一一一一一一一一一一一
丨        C     C            丨
丨A--------------------->B  丨
丨         C     C             丨
一一一一一一一一一一一
回復 支持 反對

沒可能吧....區域到區域一定要用指派...沒其他效果能做到了
回復 支持 反對