查看: 2531|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

朋友雖多.但沒知心

我人際關不算好不算壞

朋友雖多的是...但沒一個是知心的

即是...我那些朋友中...他們每一個都只是當我是非常普通的朋友

不會向我訴解心事,當然,有好玩也不會叫我一起去

我感到好自卑/.\

怎樣才可以在他們心中提升一下我的地位呢??[[yoyo_119]]
回復

真心朋友難求.知己也是.自然好.相信樓主係人世中一定會並到.但要懂得把握
回復 支持 反對

要得到別人的認同  即使在校生活亦好 再工作上也好  

也不是一件容易的事

想得到別人的接納  就要做d 野比人睇  

例如你打機方面 好似我咁  我打信的確是好神的 so 網吧d fd 都會主動叫我玩

我玩左2年多信長  表現好唔好  有目共睹la~

你要學校朋友 認同你  你就要做d 野la

你邊科最叻  你就著手係個科  好似我咁 我讀書個陣 歷史我唔溫都可以好高分

因為平時有玩開歷史game 同埋睇書  d人唔識  自然會問你

當你教左d 岩既野比佢地  佢地又信得過你  你就開始提升地位 ( 自然的
回復 支持 反對

回復 3# 的帖子

樓上講既野好岩,
我小學嗰陣岩岩由大陸落來, 冇乜朋友.
上咗中學之後我努力讀書, 整到自己理科野都OK
咁有D同學就會經常打電話問我功課.
慢慢地佢地又叫我同佢地玩同一隻online game, 之後佢會同我分享好多個人經歷, 甚至自己的私人事也向我徵詢意見.
而我自己搵到一個平時上堂不常講野既同學, 我同佢做咗fd之後, 成日打電話俾佢同佢傾, 慢慢佢就變咗我既知心.
突然發現, 當B是A既知心既時候, A不一定是B的知心, 睇你係想搵人向你傾談OR你想向人傾訴LU~

另外, 得閒打下Xanga講下自己既內心感受出來, 睇下有冇人會明白. 咁樣就好易搵到知心好友.
回復 支持 反對

原帖由 笨Siu乂輝 於 12-5-2008 12:57 發表
我人際關不算好不算壞

朋友雖多的是...但沒一個是知心的

即是...我那些朋友中...他們每一個都只是當我是非常普通的朋友

不會向我訴解心事,當然,有好玩也不會叫我一起去

我感到好自卑/.\

怎樣才可以在 ...

盡量配合佢地傾計既野!!!!

你可以主題約佢地"佢地唔出既話"咁就算!!!

(已經俾左一個好印象俾人)

到時一地大多數會約你出街!!!!

P.S你呢個情況係我小六試過"
回復 支持 反對

你主動d約佢地
多d同佢地傾計
有好野玩就叫佢地  時間長左 有2個可能性
1 佢地會當你(酒肉朋友)  
2 佢地會當你(真心朋友)
回復 支持 反對

原帖由 chk2014 於 18-5-2008 19:43 發表
你主動d約佢地
多d同佢地傾計
有好野玩就叫佢地  時間長左 有2個可能性
1 佢地會當你(酒肉朋友)  
2 佢地會當你(真心朋友)

人地會覺得佢好煩的"

所以人地唔去"唔好硬要人地去!!!
回復 支持 反對

你搵日同一個你認為最FD既 試下同佢講下心事
如果佢都有講返俾你聽 ,證明佢都信得過你
回復 支持 反對

原帖由 kit06 於 19-5-2008 22:03 發表
你搵日同一個你認為最FD既 試下同佢講下心事
如果佢都有講返俾你聽 ,證明佢都信得過你

不能一時間可以定斷"一定要長時間!!!
回復 支持 反對

有方法既
試下你自己同佢講左心事先
可能佢會按受你呢
遲下佢咪會同你講返心事囉
回復 支持 反對