查看: 3987|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想變成一個外向既人

我自已本身份人好害羞..
可能因為咁..所以識得唔多朋友
然後我就成日留係屋企打機..唉
我覺得我自已係一個內向既人
我觀察左一段時間..發現外向既人係多D朋友
我都好想好似佢地咁..
點先可以做個外向既人?
同埋我留意到好多外向既人都鍾意打藍球或者踢波
每當體育堂自由活動 我都係只敢打羽毛球
我驚佢地唔受我玩(其實我都無上去問過..因為我唔敢
我驚就算佢地受我玩 但係話我廢之類..
我知要做一個外向既人要主動..
但係講就易
唔通你無啦啦走去同人傾計咩..都唔知傾乜野= =
唉 ,, 教我點做個外向既人啦..

回復

主動係靠自己
話題係投其所好
如果諗唔到話題
可以睇下對方做緊乜
用佢做緊果樣野做話題
eg.佢踢波,咪講下佢鍾意咩球員/球隊咁
就算自己唔識
都可以聽人講
和應下
慢慢熟落囉
回復 支持 反對

你都係打開机的話 你可以留意下你班同學玩開咩GAME
一齊玩下 這樣有話題傾下 慢慢就會熟架啦
回復 支持 反對

原帖由 [S]fok01 於 8-11-2008 18:34 發表
你都係打開机的話 你可以留意下你班同學玩開咩GAME
一齊玩下 這樣有話題傾下 慢慢就會熟架啦

如果打機既話..就唔係外向啦..
仲有唔該哂2樓呀..
主動係要靠自已..講得好岩..
我以後會盡量是下開聲架喇..
回復 支持 反對

你驚頭驚尾咪注定一世無朋友lo...
回復 支持 反對

的確

無啦啦係街同人做朋友機率係........35%左右

無理你衝上前問

"我想同你做朋友.得唔得"

係網絡世界就不同.隨時可以

大部份可以由網友變成真朋友

不過.網絡的虛假成份很大.不要絕對相信

想擴展社交圈子.可以主動地提出話題.引人注意你的存在
回復 支持 反對

其實我覺得你只要夠厚面皮,唔怕食檸檬咁主動搵人同你玩/傾計呢,朋友自然會搵你架~
試下小息,lunch,放學果d時間搵d同學chat吓,食飯
玩熟咗就得
咁生活落去應該會愈來愈熟,友誼就應該會愈來愈好
回復 支持 反對

我以前都試過咁,f.1果時 唔知你係咪呢

想改變個style,唔係一朝一夕 第一你要減少你打機既時間先啦  好多人都覺得戒打機難 你咪搵下d野搞  好似落街打下波咁 彈結他都ok  有一技之長最好啦  
內向既原因主要係唔夠自信  嘗試下同人打開話題 當你打開左話題之後 就唔怕之後冇野講啦  
suppose你冇乜朋友 ,in class,點都拿番d存在感啦 如果係學校冇朋友既話 咁你應該有機會就將你學到既野運用出黎啦  e.g 音樂比賽 彈結他  讀書勁既.and soon,,,  咁就算你唔同人講野 人地都會主動同你傾啦
傾下計好快fd底.
最緊要多d參加學校d團體活動 見多d人
回復 支持 反對

我以前都好怕羞
而家都好左好多
之前都唔係好敢同人眼神接觸
試下講野果陣大聲d    唔好細細聲咁
假如有機會返工
有野唔明   可以試下問下同事

我驚就算佢地受我玩 但係話我廢之類

唔會既    唔識咪唔識   我唔覺得有乜大不了
大家一齊打下波之嘛