打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 新但丁經濟問答集. 歡迎隨時發問經濟問題, 任何問題會解答, 經濟唔係只有金融學.

=_=?何謂有效? 共產一直係唔夠資本主義勁, 資本主義鼓勵大家專業生產, 但共產主義係將私產侵犯, 分比大家, 如果係分得好, 大家又可以做到自己想要既野, 我唔反對共產, 但係共產係歷史上一直係令人民生活下降既主因, 實行係一種將經濟發展殺去既方法, 我從來反對共產, 但你話要實行, 唔係唔得, 如果你所講既有效係指將人民生活水平提高既話, 那我告訴你, 無可能.
回復 支持 反對

我諗你對「有效」唔係好熟
無論點都好
一定係有效
冇人做1d野係冇效傢
只要考慮晒所有局限就冇可能冇效
回復 支持 反對

錯, 有效只係空泛之詞, 對世事既解釋力好細....   

我從來無聽過有效理論係經濟學到出現過...
回復 支持 反對

其實香港經濟好大係由金融業,房地產業所帶動
基於香港係金融,法律等體制都極為完善,因此都吸引唔少外商投資於HK
而受最低工資影響ge咪係d老細同d低收入僱員...
然而呢d僱員做ge post都唔係d咩有影響力ge post
HK唔同美國,有咁多大工廠咁多工人造成咁高生產力
HK係由一班專業人士坐陣ge金融業,房地產所帶動
即使實行最低工資,對香港發展的阻礙不大
----------------
只是回應最低工資會唔會令HK退步,先唔好講可能會多左人無工開呢d問題
[[tk_02]]

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
denny20011325 + 5 精品文章

查看全部評分

回復 支持 反對

看來piy 哥都不只是在談論冰山一角之事   獨具慧眼

將來你做生意1定會成功  ( 聽說你現在都有投資  股票!?
回復 支持 反對

= =你講得岩, 最低工資既影響係頭幾年唔會咁明顯, 不過之後經濟發展會因為最低工資而開始出現困難,,,

= =香港經濟發展唔單止係因為金融, 地產, 而係因為多得中國幫手, 先可以有咁既發展.

= =原來我加分仲難過p兄加分,,,

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
denny20011325 + 1

查看全部評分

回復 支持 反對

加了  其實我加分不是看人物的

是看詳細情度...  見解度等
回復 支持 反對

識睇英文o既朋友一齊睇喇

Positive Economics: Basic Concepts
EFFICIENCY IS ALWAYS ACHIEVED
It is impossible to imagine inefficiency even in a one-man (or Robinson Crusoe) economy. Individual will maximize the value of the goods and services he produces for himself, subject to the constraints. If he errs in a decision, miscalculates the weather, or forgets what he has planned, he fails only because he is constrained by the lack of foresight, information, or know-how, which are scarce resources in themselves. In other words, individual is always efficient, if we adequately assess the constraints.
回復 支持 反對

日本兄form幾
自從日本兄泥左之後呢個版又多個人吹水[[tk_11]]
回復 支持 反對

回復 19# 的帖子

其實你考試未
回復 支持 反對