打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 新但丁經濟問答集. 歡迎隨時發問經濟問題, 任何問題會解答, 經濟唔係只有金融學.

識睇英文o既朋友一齊睇喇

Positive Economics: Basic Concepts
EFFICIENCY IS ALWAYS ACHIEVED
It is impossible to imagine inefficiency even in a one-man (or Robinson Crusoe) economy. Individual will maxim ...
[H]csyuenl 發表於 27-12-2008 15:35

因為我唔識睇
回復 支持 反對

回復 支持 反對

我打fu*k  佢翻譯結果是 : 他x的
回復 支持 反對

有問題咩
回復 支持 反對

= =衣d係我一直反對既政策, 簡單d黎講同毛澤東既共產主義無咩分別, 問題在於衣d政策一直令香港既經濟有一定影響力, 意思係佢地一直令香港無咩發展, 甚至退步, 以下會長篇大論, 請細心留意.

最低工資既問題我曾 ...
~倭寇~ 發表於 22-12-2008 11:13

嘩我真係超級過時嘞..開左個咁既帖家陣先知- -
雖然唔知但丁兄你家陣重存唔存在,不過但丁兄你個個"只要加福利就增重納稅人負擔,令社會退步"既theory我覺得有d問題:

你有冇學過gini coefficient同lorenz curve?一個高度自由+福利少既資本主義社會通常都會擁有高gini coefficient
代表d咩?貧富不均,點解會咁?因為商業社會係唔會同你講良心
睇返工業革命時代西歐各國,個個工人都為左發達去努力打工
但當時既現實係點?缺乏政府插手,童工,超高工時,超低工資係平常事
大部分profit永遠都係落哂老闆袋,工人永遠都係分得最少
比著你係老闆你都會將profit放第一位良心掉入垃圾桶啦係咪?
有得你壓你重唔會將工人人工壓到最低?有得你揀你重唔會要求d下屬一日打足十八個鐘頭工?
而問題就係呢度啦,因為firms最大個舊porfit永遠都落左老闆袋,員工打足十二個鐘都唔夠老闆時薪高
所以呢,一個窮人如果本身冇能力,佢點努力都好,係永遠都會比人踩住發唔到圍

至於gini coefficient高,貧富不均嚴重會有咩後果?
國家既平均壽命被窮人拉低,犯罪率上升,消費市場會慢慢依賴個少數有錢人
大吉利是講句,個國家陷入衰退,班有錢人再冇能力消費既時候,後果會點?
咁你話要唔要政府干預?除非你想將天水圍同深水埗真正變成GTA香港版地圖or第二個九龍城寨
另外,到通漲啦,除左interest rate,稅收就往往係平衡通漲呢個問題既最好工具
ok,就算政府唔加福利,你都冇可能aviod左加稅呢個事實
當個CPI升到砰砰聲既時候你試下再唔加稅幫經濟降溫睇下會點?
當GDP跌到砰砰聲既時候你試下唔加福利又睇下會點?

第二項者係你既人生目標就係等到六十歲收生果金?

同埋呢,稅收唔係只係收來派架,你家陣行車條路,自來水條水管,警察,消防,海關,司法機構全部都係收完你稅後你應有既回報服務
而且呢個社會唔係只係得你一個,係屬於大家既,唔好成日諗住人地有心搶你錢,施比受更有福呀施主
所以唔好講到供左幾十年稅, 老左比政府養咁難聽啦

同埋呢,放長假好似係政府規定,比著你係老闆,你會想d員工係忙到踢哂腳個陣去放兩個月大假?
DENNY, 香港公立學費比起美國仲要貴
~倭寇~ 發表於 21-12-2008 13:37

呢樣我唔敢肯定啦,你試下問下d交full fee既海外生睇下學費係咪真係咁平?

我經濟知識只係一般,有錯請插,多多指教Orz
回復 支持 反對

....好老實講真, 過去既歷史根本無人知, 市場有市場做唔到的功能, 問題係點樣解決工人既生活問題..... 當個個發現自己所有既物質可以私產化之後, 窮人都由窮變成富la, 所以佢地接受外資黎改善工人生活, 問題係所有中國人民生活都係剛剛起步, 所有野要由零開始, 法律, 技術, 交易都係要依資本主義黎慢慢改善, 政府要做既確保市場可以競爭到但又唔比人用屈機絕招食哂d錢, 所以先要逼富有商人付出一定代價先可以做生意, 咁樣只會逼商人互相合作一起互相努力搵其他國家人民光顧, 再引入外國經驗黎提升自己公司品牌, 目標走向國際化, 係人都知中國公司既大名, 大家都會想方法互相交換情報, 互相想方法搵更多利益, 按照自私定律, d人只會變得好有錢, 到時唔再需要打工, 什至只需打幾年工都可以做老細......, 有錢都唔駛捱生捱死, d工只會比人當係刷錢咁刷, 目的就係要搵下搵錢方法..... 所以要發圍有錢有方法就得...
回復 支持 反對