查看: 38056|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創]cs d-link router開場七步法

前言:這個方法應用於cs1.6,用d-link router,同xp使用者
方法係,首先設定dmz,之後set hlds,最後睇自己既真ip同比真ip人地入[[bao_27]]
1.<查看自己的ip和router網址>
開始→執行→在執行輸入cmd→確定→在cmd輸入ipconfig。記下:
Ip Address(e.g. 192.168.0.191)

Default Gateway(e.g. 192.168.0.1)

2.<進入d-link router>
開始internet explorer→在網址欄中輸入Default Gateway的號碼,當被
問到使用者帳號和密碼時,請輸入:
username : admin
password : (無)
(*上述帳號只適用於沒有更改帳號的router)
3.<設定dmz>
進入了router的更改頁面,按下上方的「Advanced」,再按下左方的「DMZ
」,然後在頁面中點選「Enabled」,在「IP Address」中輸入在cmd中記
下的Ip Address。點選 「Apply」
(e.g.  
記下的是192.168.0.191。
             ●Enabled   ○Disabled
IP Address   192.168.0.*** 中, 更改***為191。)

4.<關閉防火牆>
開始→連線到→顯示所有連線→左方「網路工作」中「變更你的windows防火牆設定」→選擇關閉。
5.<使用hlds>
關閉internet explorer→進入cs資料夾的根目錄→按hlds→自行設定(看文字來設定吧~很容易的。)→按start server。
6.<取得自己進入server的ip>
複製視窗中的IP Address。這就是「你自己」進入server時的ip。
7.<取得別人進入server的ip>
開始internet explorer→在網址欄中輸入http://whatismyip.com/→複製視窗中'Your IP Address Is'下面的ip。這就是「別人」進入你的server時的ip。

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
守衛~朗 + 8 原創內容(死圖)

查看全部評分

回復

第2部我唔係太明點入去`可以再打清楚d嗎
回復 支持 反對

2# wingwingxd
姐係用ie 進入 router .....

方法係,係ie網址果度打192.168.0.1  <---------  Default Gateway 號碼

之後進入router setting前會問你帳號同密碼,

如果沒改過既話,帳號應該係admin,密碼係空白
回復 支持 反對

你可唔可add我msn`我有野問你`wingwing_lover@hotmail.com
回復 支持 反對

受到警告 5#
跟住cmd個度我打ip同點算左Enabled`隔離仲有野隔wo..1個係comuter name `另外3個係自己set rouder個時d名
回復 支持 反對

死圖既- -?
回復 支持 反對

5# wingwingxd

可能你選錯左...

可能你唔係d-link 604 係更高版本

我估唔洗理computer name , 只要enable 同 輸入正確ip 就得,

因為....天下間既dmz都係咁set=0=
回復 支持 反對

我唔明喎???[[onion_76]]
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

8# m4a1ak47awp
邊度唔明????我會答你
回復 支持 反對