打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [機評]正義的飛機 邪惡的飛鏢-----------正義高達

老實講佢武器太似剪機
搞到我都有小小鐘意左佢
我就用過正義都無正
但發覺我都係鐘意正義多d- -
回復 支持 反對

現在oc5全防正義用來抵銷R後低防的缺點
R前更極高防 維持2技邪惡飛鏢 之後好似同命運一樣改4秒
老實說只得16.5防一早化灰 又唔似00正面減傷
唔加防要做到樓主R後行動方式近乎不可能 接近正攻方式...
互射一槍都痛死了 其他更不要提...
這次不是機評 根本在評飛鏢...太詳細了

另說和樓主使用方法不同的地方
一開始絕不R變形衝中場
變形係夠快但確實係低左防 S機場一開始就超視大戰
中一炮傷超多 靠R前我覺得已經足夠 而且接近中場前就扔鏢
中當然好 不中也能阻嚇對手 之後再R後慢慢玩都未遲 仲可以回鏢

刀實用R前  原因: 帥!!!這就是優勢 R後的姿勢吐糟不能
同S拳斬有斬地刀還是比較好 加上射鏢效果
不夠攻的話靠一技格鬥術彌補 而且被人偷射也沒那麼痛
R後刀真係用來欺負弱剪包 除了姿勢超有自我風格外
斬擊時動作很飄  當然這可以習慣 不過R後姿勢遜斃了

除了抽水外絕不用機槍 低攻射程低加上R後低防風險大
遇上抗光機扔鏢心情大好 依家已經當左佢4秒
開技2就盡量唔蒲頭避免食大 不斷走位扔鏢出槍 救隊友先出刀
其實都夠輸出唔算龜 R後高攻槍不說 不斷扔鏢也夠傷同煩

這次機評還是這麼詳細 身為SEED撚看到有人正常分析正義很開心
不再是單單無正和正義的比較 另希望有人提供加攻的睇法
雖然大家其實都只是冇無正 唯有精心鑽研正義...
半年前和現在力拼無正都無果...連學姐都冇~~
最後~~R後正義揮刀打不死對方也能重創對方心靈!!!
回復 支持 反對

講得好     講正義的走位講的好好
同埋你所講的回力鏢
我只能說       好好好  要有回音的
仲要有理圖
真係太好了
回復 支持 反對

有關無正的回力鏢,本人和FD測試過了(也好像拍了片),甩鏢方面,無正甩的彎度比正義高,所以無正的鏢好很易 ...
erictung 發表於 24-9-2011 00:42

這倒是真的...
對上無正常會想: 媽呀! 這樣也拋得中!?
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
搞到想合番部
回復 支持 反對

老實講佢武器太似剪機
搞到我都有小小鐘意左佢
我就用過正義都無正
但發覺我都係鐘意正義多d- - ...
ivansun819 發表於 24-9-2011 01:24

我都是因為武器似剪機才喜歡.
比起IJ, 正義速度較快, 跑起來較爽
回復 支持 反對

現在oc5全防正義用來抵銷R後低防的缺點
R前更極高防 維持2技邪惡飛鏢 之後好似同命運一樣改4秒
老實說只得1 ...
黑月 發表於 24-9-2011 02:41

的確R後真的太薄,
但勝在快, 掩體多的話開場時用來搶位實在不錯.

光槍如果不是對剪機或射擊弱機的話,
我也是多是跑到側面偷射, 不然真的很危險.

我也頗想全防, 但又不想減低飛鏢威力, 畢竟以前正義R前是21.3攻的.
加攻真的很暴力, 火神和光槍, 剪機拳機誰見誰跑, 有會心的話更不用說...
回復 支持 反對

正義高達 (Justice Gundam)

前言:
這次評的, 是最古老S機之一的------正義高達.
為什麼要評它,  ...
jscn 發表於 23-9-2011 21:55

樓主用過無正就唔會咁講了XD
BTW 寫得唔錯
回復 支持 反對

樓主用過無正就唔會咁講了XD
BTW 寫得唔錯
kevinsun123 發表於 24-9-2011 11:27

用過3天...
回復 支持 反對

用過3天...
jscn 發表於 24-9-2011 11:33

無正是港服數一數二的遊擊拳呢 PS甲可很重要的:loveliness:
回復 支持 反對